10/11/2023
El divendres 17, el dissabte 18 i el diumenge 19 de novembre se celebrarà una nova edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera, amb establiments i entitats
A la fira tornarem a destacar l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada en la cuina tradicional catalana i productes de proximitat.
A la quarta edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera tornarem a destacar l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada la cuina tradicional catalana i en productes de proximitat. Unes tradicions que van néixer quan Abrera era un poblet agrícola que, en poc temps, va créixer per esdevenir el nostre municipi tal com és en l’actualitat. A la fira trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró. Des de l'Ajuntament d'Abrera us convidem a gaudir de l'esdeveniment abrerenc:
Jesús Naharro, alcalde
"Amb aquesta fira “recuperem l’època d’esplendor del barri del Rebato, amb els restaurants Tres Porrons i Quatre Porrons com a referents i la tradició agrícola del nostre municipi. Us convidem a gaudir de la Fira Gastronòmica dels Porrons, on trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró”.
Francisco Sánchez, regidor de Cultura
“En este mes de noviembre, disfrutaremos de la cuarta edición de la Fira Gastronòmica dels Porrons de Abrera, en la que podremos disfrutar gastronómicamente y culturalmente de infinidad de actividades, comenzando el viernes 17 por la tarde, con el tradicional concurso de porrones en el Rebato, y el sábado 18 y el domingo 19 nos trasladamos al Parc de Can Morral para continuar disfrutando de diversas actividades”.
“Quería agradecer a Abrera Comerç y a los restauradores de Abrera que este año nos acompañan, als Gegants d’Abrera, a Bram de Foc y a los tractoristas de Abrera. Y solo me queda invitaros a todos que vengáis a disfrutar estos tres días de esta Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera, en la que seguro los restauradores de Abrera nos presentaron unos platos de comida tradicional, ¡que estarán riquísimos!”.
A la fira trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró.
Divendres 17 de novembre. Carrer del Rebato
El divendres 17 de novembre, al carrer del Rebato, tornarem a recuperar el concurs d’aixecar el porró, que posarà a prova als participants: intentaran recuperar les gestes dels antics concursants de l'N-II. També podrem veure una exposició de fotografies antigues que porten als nostres dies l’esperit del carrer Rebato i els veïns i veïnes que van formar-ne part. I a més, es podrà gaudir d’una mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, un tast que amenitzarem amb música i activitats de cultura popular.
El concurs d'aixecar el porró es durà a terme amb most (beguda sense alcohol). Només a la ronda final es durà a terme amb vi per a un consum moderat d'alcohol. Les persones interessades a apuntar-se al concurs poden fer-ho el mateix divendres, al carrer del Rebato, abans de l'inici.
Programació del divendres 17 de novembre. Carrer del Rebato
19.00 h
20.00 h – 20.30 h
20.30 h – 21.30 h
21.10 h – 22.30 h
21.30 h – 21.45 h
III Fira Gastronòmica dels Porrons
Dissabte 18 i diumenge 19 de novembre. Parc de Can Morral
I el cap de setmana, el dissabte 18 i el diumenge 19 de novembre, el parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s’oferiran els plats basats en gastronomia arrelada al territori, què proposaven els hostals i tavernes del nostre poble, activitats per al públic familiar, mostres de cultura popular i tractorada.
El regidor de Cultura, Francisco Sánchez, ha assenyalat que "amb aquesta fira donem visibilitat als restauradors i establiments del nostre municipi. Moltes gràcies a totes i tots per la seva participació”. Els establiments abrerencs que participaran a la fira són els següents:
En l’edició d’enguany hi participaran Can Martinet, Kenaz, L'Embolic, Bar de la Biblio, Gaadus, Massó, Ca l'Antonia Pizzeria Rebato i Pastiseria Duch.
III Fira Gastronòmica dels Porrons
III Fira Gastronòmica dels Porrons
Programació dissabte 18 de novembre. Parc de Can Morral
12.00 h
12. 00 h – 14.00 h
12.00 h – 22.00 h
12.00 h – 15.00 h
12.00 h – 15.00 h
12.00 h – 15.00 h
12.00 h – 23.00 h
12.30 h – 13.00 h
13.00 h – 14.00 h
13.00 h – 16.00 h
15.00 h – 16.00 h
17.00 h – 20.00 h
17.00 h – 20.00 h
17.00 h – 19.00 h
17.30 h – 19.30 h
18.30 h – 19.30 h
19.00 h – 23.00 h
21.00 h – 00.00 h
Programació diumenge 19 de novembre. Parc de Can Morral
11.00 h
11.00 h – 12.00 h
11.00 h – 16.00 h
11.30 h – 12.00 h
11.00 h – 17.00 h
12.30 h – 13.30 h
13.00 h – 16.00 h
13.00 h – 15.00 h
13.00 h – 16.00 h
15.00 h – 16.00 h
Fins a fi de festa Amenització musical a càrrec de l’Andreu Presas i Sergio Hernández
Brindar amb el Porró d’Abrera, una història amb identitat
Fa unes dècades, el nostre poble era conegut pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.
Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.
Amb la Quarta edició de la fira, recuperarem la memòria dels porrons que, a mitjans del segle XX, va atraure al barri del Rebato d'Abrera a personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat…
Entre totes i tots farem de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada! No us perdeu la Quarta Edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera!
Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!