Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Engeguem una campanya per a la compra de joguines lliures de sexisme
 • LA JOGUINA IDEAL 01
 • LA JOGUINA IDEAL 02

  + 3

 • LA JOGUINA IDEAL 03
 • LA JOGUINA IDEAL 04
 • LA JOGUINA IDEAL 05

INFÀNCIA/IGUALTAT

2/1/2023

Aquest Nadal, joguines sense gènere! Un any més, per aquestes dates, l'Ajuntament d'Abrera engega una campanya per fomentar la compra de joguines no sexistes


Sota el títol “Joguines sense gènere”, des del servei d’Igualtat, Feminismes i LGTBIQ+ de l’Ajuntament d’Abrera, juntament amb la Regidoria d'Infància, es torna a presentar una animació gràfica per qüestionar els estereotips sexistes que recauen en les joguines i la càrrega simbòlica dels jocs tradicionalment designats en funció del gènere. En aquest vídeo il·lustrat presentem a la Marta i a l'Àlex, dos infants que es pregunten i comparteixen els seus desitjos per aquest Nadal. En ell s’expliquen de forma divertida les seves eleccions, que surten de la norma sexista d’atribució de joguines i rols per gènere, mostrant-nos també altres oportunitats de joc que una mateixa joguina pot oferir. Podeu visualitzar l'animació gràfica "La joguina ideal" al nostre canal de Youtube fent clic aquí i a la part inferior d'aquesta pàgina.

Amb aquest projecte es vol trencar amb els estereotips sexistes que condicionen a les nenes i als nens a uns determinats jocs, ja que tothom ha de poder desenvolupar la tendresa, la valentia, la sensibilitat, la iniciativa o la fortalesa per igual. El joc pot ser una eina privilegiada per avançar en la superació dels estereotips sexistes presents encara a la societat, ja que és el canal vehicular des del qual els infants aprenen i es desenvolupen de forma integral.

 

Les joguines per si mateixes no són sexistes i cal trencar amb els estereotips sexistes que condicionen a les nenes i als nens a uns determinats jocs i que el joc sigui una eina privilegiada per avançar en la superació dels estereotips sexistes presents encara a la nostra societat.

Les joguines per si mateixes no són sexistes. Ho són els missatges que poden transmetre’s en regalar-se o en la interacció amb l’infant durant el joc. A través del llenguatge també podem transmetre valors sexistes. La reproducció de conceptes sexistes a través de les joguines impedeix el ple desenvolupament dels infants. És per això, que cal que les persones que acompanyem infants i els agents implicats, promovem l’educació en els valors de la igualtat de gènere per facilitar que nenes i nens puguin desenvolupar tot el seu potencial en qualsevol àmbit de la vida, respectant les diferències i sense discriminar per raó de gènere. Depenent de quines joguines escullin i com juguin amb elles, podem propiciar un desenvolupament integral, però si es desenvolupen valors i actituds diferents per a nens que  per a nenes, afavorirem un desenvolupament parcial i incomplet.

 

Preneu nota de les recomanacions per comprar joguines amb criteri i de valor afegir per a la nostra infància, tot vetllant pel seu ple desenvolupament integral

A continuació us expliquem com és la joguina ideal:

 • La que no fa diferencia entre nenes i nens.
 • La que estimula la curiositat, la imaginació i la creativitat i sigui divertida per l’infant.
 • La que permet aprendre i promou el desenvolupament de les seves capacitats i habilitats personals.
 • La que afavoreix la cooperació en lloc de la rivalitat.
 • La que té en compte l’edat i la maduresa de l’infant.

 

Recomanacions generals per a la tria de joguines:

 • Evitar els jocs i les joguines violentes o sexistes.
 • Compartir espais de joc amb la canalla als que podem posar en qüestió estereotips de gènere i oferir models i possibilitats de joc diverses.
 • Evitar oferir catàlegs de joguines i botigues no respectuoses amb la igualtat de gènere.
 • Analitzar conjuntament els anuncis de joguines, el que ens permetrà acompanyar en la consciència crítica i poder triar les joguines en funció dels seus interessos per sobre de la pressió social o l’impacte publicitari.
 • Evitar l’excés de joguines, afavorint la bona selecció i qualitat d’aquestes.
 • Entre els seus regals sempre hi hauria d’haver algun conte o llibre. Molts d’ells treballen el valor de la igualtat i a través d’ells podem oferir models i referents que trenquin estereotips, fora de la normativitat.
 • Assegureu-vos que la joguina té la marca CE: és garantia que complex les normes de seguretat comunitàries.
 • Valor l’impacte ambiental: les joguines fetes amb materials renovables solen tenir un impacte menor durant el procés de fabricació i una vida útil major.

 

Des de l’Ajuntament d’Abrera es celebra l'entrada en vigor del nou codi d'autoregulació de la publicitat infantil de joguines.

Des de l’Ajuntament d’Abrera es celebra que el dijous 1 de desembre passat entrés en vigor el nou codi d'autoregulació de la publicitat infantil de joguines. El govern espanyol i els sectors publicitari i joguinaire han arribat a un acord per acabar amb els anuncis discriminatoris o vexatoris cap a les nenes. L'objectiu és que, a partir d'ara, els espots de joguines siguin més igualitaris, verídics i constructius, aspectes fonamentals -diu l'acord- per a la "protecció i desenvolupament de la infància". 

El nou codi d'autoregulació, que substitueix el del 2005, està format per 64 normes deontològiques que s'hauran de respectar en les campanyes i missatges publicitaris dirigits a menors de 15 anys, amb especial atenció a la franja de 0 a 7 anys, per la seva vulnerabilitat més gran. Amb aquest nou marc, els anuncis de joguines no podran associar les nenes amb una imatge sexualitzada, ni hi podrà haver rols de gènere. I és que el codi deontològic sobre la publicitat no sexista de joguines adoptat pel Ministeri de Consum amb l'Associació Espanyola de Fabricants de Joguines (AEFJ) persegueix promoure i fomentar una "imatge plural, igualitària i lliure d'estereotips dels menors". 

La publicitat de nova producció haurà d'evitar, doncs, la caracterització de les nenes amb connotacions sexuals i que s'associï les nenes amb activitats relacionades amb les cures, les tasques domèstiques o la bellesa, i els nens, amb l'acció, l'activitat física o la tecnologia. A més, tampoc es presentaran les joguines amb la indicació expressa o tàcita que són per a un o l'altre sexe, ni es faran associacions de colors, com el rosa per a les nenes i el blau per als nens. També s'haurà d'utilitzar un llenguatge inclusiu i presentar models positius a seguir per estimular un consum "saludable, responsable i sostenible". Podeu ampliar la informació fent clic aquí.

 

Xerrada: Joguines que donen joc

Aquest dimecres 14 de desembre, dins el cicle de xerrades del programa” Maternem a Abrera”, s’ha organitzat la xerrada Joguines que donen joc, a càrrec de Sílvia Marin. És oberta i gratuïta i està pensada per a totes les famílies interessades en conèixer el que el joc i les joguines permeten a nivell de desenvolupament infantil en cada una de els seves etapes.

Generalment, per desconeixement, frenem moltes expressions de joc dels nostres fills/es. sense ser conscients del valor i el sentit que té allò que estan fent. Conèixer els esquemes d'acció ajuda a veure el joc en infinitat d’expressions i a entendre el sentit que té pels nostres fills/es.

 

Triar joguines, sobretot quan ve l'època on tradicionalment es regalen, a vegades ens és difícil. Què necessita la meva criatura? Quines joguines li seran d’interès per la seva edat? Quina tipologia de joguines oferir? Aquesta xerrada ajuda a donar valor al joc, i aporta reflexions sobre com acompanyar als nostres fills/es permetent-los ser els/les protagonistes.

MATERNEM 2022 - Joguines que donen joc 14 desembre.jpg

 

Aquest Nadal, joguines sense gènere!

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00