Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Celebrem la Junta General de 2022 de la Comunitat d’Usuaris i Usuàries de la Cubeta d’Abrera a la nostra Sala de Plens
 • Celebrem la Junta General de 2022 de la Comunitat d’Usuaris i Usuàries de la Cubeta d’Abrera a la nostra Sala de Plens (2)
 • Celebrem la Junta General de 2022 de la Comunitat d’Usuaris i Usuàries de la Cubeta d’Abrera a la nostra Sala de Plens (3)

  + 2

 • Celebrem la Junta General de 2022 de la Comunitat d’Usuaris i Usuàries de la Cubeta d’Abrera a la nostra Sala de Plens (4)
 • Celebrem la Junta General de 2022 de la Comunitat d’Usuaris i Usuàries de la Cubeta d’Abrera a la nostra Sala de Plens (5)

MEDI AMBIENT / URBANISME

20/12/2022

Recentment s'ha celebrat una nova Junta General de la Comunitat d’Usuaris i Usuàries de la Cubeta d’Abrera a la Sala de Plens de l’Ajuntament d’Abrera

 


La Sala de Plens del nostre Ajuntament va acollir el divendres 16 de desembre la Junta de la Comunitat d’Usuaris i Usuàries de la Cubeta d’Abrera, la corporació adscrita a l’Agència Catalana de l’Aigua que té l’objectiu de gestionar i preservar les aigües dins el seu àmbit de competència.

 

La Comunitat d’Usuaris i Usuàries de la Cubeta d’Abrera està formada per tots aquells usuaris i usuàries que tenen dret a l’aprofitament d’aigües subterrànies de l’aqüífer d’Abrera i que estan degudament inscrits al registre o al catàleg d’aigües de l’ACA, entre ells el nostre consistori, el quan n'ostenta la presidència.

 

Jesús Naharro: "Entre els nous projectes destaquem l'elaboració d'un Pla Director. El nostre aqüífer està al 70% de la seva capacitat, però hem d'anar molt en compte amb el consum de l'aigua. Treballem per donar respostes als reptes de futur".

El nostre alcalde i president de la Cubeta d'Abrera, Jesús Naharro, ha posat en relleu que “hem tractat, com cada any, el balanç de comptes i el pressupost dels nous projectes, entre els que destaca fer un Pla Director en el qual es vertebri, d’una forma molt clara, els cursos de l’aigua i com ho expliquem a la ciutadania. També hem tractat tots els temes tècnics respecte la qualitat de l’aigua del nostre aqüífer el qual, encara que malauradament tinguem a Catalunya un Pla de Sequera específic, no l'afecta perquè el nostre aqüífer està per sobre del 70% de la seva capacitat.

 

Tot i així, Naharro ha destacat que "hem d’anar molt en compte amb el consum de l’aigua i la intenció de la Cubeta d'Abrera és créixer tècnicament per donar possibles respostes en els reptes que tindrem de cara al futur".

 

Celebrem la Junta General de 2022 de la Comunitat d’Usuaris i Usuàries de la Cubeta d’Abrera a la nostra Sala de Plens (5).jpeg

 

Miguel Corredor: "És fonamental que s'ajuntin sinèrgies per part de les diferents administracions i actors del territori. Un dels reptes del 2023 serà l'elaboració d'un Pla Director, amb una diagnosi, la detecció de disfuncions i problemes, i la recerca de solucions".

 

Per la seva banda, el secretari i assessor jurídic de la Comunitat d’usuaris de la Cubeta d’Abrera, Miguel Corredor, ha explicat que “hem fet el balanç de l'any, el qual ha estat marcat per la baixa pluviometria, fet que ha comportat que el mes de novembre l’Agència Catalana de l’Aigua hagi decretat l’entrada en alerta del sistema Ter-Llobregat del qual nosaltres formem part, i l’aplicació del Pla Especial de Sequera i una sèrie de mesures de restricció de usos".

 

En aquest sentit, Corredor ha valorat positivament que "la Cubeta ha mantingut, durant l’any 2022, una relació molt estreta amb l’Agència Catalana de l’Aigua amb reunions periòdiques de seguiment, i crec que és fonamental que s’ajuntin sinèrgies per part de les diferents administracions i actors del territori".

 

De cara al futur, una de les fites que s'ha marcat la Comunitat d’Usuaris i Usuàries de la Cubeta d’Abrera és "fer un Pla Director amb una diagnosi de la situació, una detecció de disfuncions i problemes, i una recerca de solucions per assolir una sèrie d’objectius. Aquest serà un dels reptes del 2023, així com retornar al territori qui som i què fem, i transmetre missatges mitjançant una feina de comunicació i de divulgació a la ciutadania sobre la importància de l’aigua".

 

Celebrem la Junta General de 2022 de la Comunitat d’Usuaris i Usuàries de la Cubeta d’Abrera a la nostra Sala de Plens.jpeg

 

La Cubeta d'Abrera: aqüífer sostenible

La Comunitat d’Usuaris i Usuàries d’Aigües Subterrànies de l’Aqüífer de la Cubeta d’Abrera (CUACAB) és una corporació de dret públic que vetlla pel bon estat del nostre aqüífer, per tal que l’aigua sigui utilitzada de la forma més sostenible. Des de la seva constitució, l'any 2009, la Comunitat ha tingut un paper rellevant en la defensa de l’aprofitament, aconseguint conciliar, amb esforç, el bon estat i la protecció de l’aigua, amb la satisfacció de les demandes del recurs.

 

L’aqüífer de la Cubeta d’Abrera, amb una superfície de 22 km2, és un aqüífer al·luvial de caràcter lliure molt vinculat al riu Llobregat. La quantitat d’aigua disponible depèn del cabal del riu i, en menor mesura, de la pluja. De mitjana, s’extreuen entre 16 i 18 hm3/any, dels quals:

 • un 69% es destina a l’abastament urbà
 • un 30% per als usos industrials
 • un 1% per satisfer necessitats de reg.

 

Objectius de la Comunitat d'Usuaris i Usuàries de la Cubeta d'Abrera:

 • Resoldre els problemes derivats de la sobreexplotació, contaminació i intrusió salina als aqüífers o embassaments subterranis compresos en el territori de la Comunitat, amb actuacions encaminades a la utilització racional dels recursos, a evitar-ne la contaminació i a la recàrrega artificial dels aqüífers.
 • Evitar, o en cas que es produeixin, resoldre les qüestions o litigis entre els usuaris sobre qüestions competència de la Comunitat.
 • Gestionar directament els interessos comuns de l’aprofitament de les aigües i llur policia.
 •  Informar, per pròpia iniciativa o a petició de l’organisme de conca competent o d’altres Òrgans i Ens de l’Administració Autonòmica, Central o Local, en els expedients que afectin les aigües concedides, en els d’obres o en els referents a sol•licitud de noves concessions.
 • Proposar a l’Administració, a petició seva o per pròpia iniciativa, les mesures que cregui oportunes en relació al seu àmbit de competències.
 • Gestionar els serveis que l’Administració li delegui.
 • Potenciar entre els usuaris la implantació de nous mecanismes d’estalvi i racionalització de l’ús de l’aigua. Els diferents usuaris aplicaran aquests mecanismes en els seus processos industrials, en la millora de les xarxes o en l’optimització del reg.
 • Potenciar la reutilització d’aigua regenerada per als usos que permeti la legislació d’aigües i restants que siguin d’aplicació. Es potenciarà l’ús d’aquesta aigua regenerada per a consum urbà on sigui possible i aconsellable. Aixa mateix s’afavorirà la tornada de l’aigua regenerada al medi natural, sempre que això no impliqui una deterioració de l’estat qualitatiu de les aigües subterrànies.
 • Defensarà la necessitat de millorar la regeneració de les aigües residuals davant els estaments oficials pertinents, tant de les depurades situades dins el seu àmbit com les que aigües amunt puguin afectar la qualitat de les aigües.
 • Promoure si s’escau, els mecanismes legals necessaris, per tal d’adequar la Comunitat a l’àmbit hidrogeològic més idoni.

 

Per saber més sobre la Cubeta d'Abrera, podeu consultar aquest enllaç

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 

 


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00