Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

    + 175

  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
  • 3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

CULTURA

7/11/2022

Èxit d'assistència i participació a la Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera 2022, que enguany s'ha celebrat el divendres 4, dissabte 5 i diumenge 6 de novembre


A Abrera, un any més, hem recuperat la memòria dels Porrons, amb èxit d'assistència i participació en els tres dies de la Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera 2022! Aquest cap de setmana passat, concretament el divendres 4, el dissabte 5 i el diumenge 6 de novembre, hem celebrat la tercera edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera on ha tornat a destacar l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada en la cuina tradicional catalana i en productes de proximitat. Unes tradicions que van néixer quan Abrera era un poblet agrícola que, en poc temps, va créixer per esdevenir el nostre municipi tal com és en l’actualitat. 

 

A la fira hem tornat a destacar l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada en la cuina tradicional catalana i productes de proximitat

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

 

Valoracions molt positives, per part dels i de les assitents a la Fira

  • “Ha sigut molt interessant. La veritat es que és el primer cop que ho veiem i estem molt contents. Felicitats per qui ha programat tot això”
  • “Molt bé, espectacular, boníssim tot. Acabem d’arribar fa una estona però està molt ben muntat i espectacular”
  • “Bonissim tot, molt ben muntat i molt bo”
  • “ Molt bé, estupendu, molt bo. Les mandonguilles i la xocolata fantàstiques. Cada vegada més maca”
  • “Muy bien, estupendo. Yo vengo cada año. A mi me gusta todo lo que hacen, lo disfruto” 

 

Jesús Naharro, alcalde d'Abrera

“Hem recuperat una tradició, que actualment comporta tres dies de festa. El divendres al barri del Rebato i dissabte i diumenge al Parc de Can Morral. Són unes festes que combinen tradició, folklore català i música de DJ per amenitzar. Hem afegit espectacles infantils perquè tota la família pugui passar-ho bé i, sobretot, hem gaudit d’una gastronomia treballada pels comerços del nostre municipi, que s’han implicat en tot moment per oferir-nos diferents plats i tasts, ben acompanyats d’un bon porró. Aquesta és la tradició i nosaltres hem volgut explicar la nostra tradició i cultura. El Departament de Cultura del nostre Ajuntament ha fet possible que un any més puguem celebrar aquesta fira, amb la col·laboració d'AGT i la padrina d'enguany, l’Ada Parellada".

 

"Aquesta Fira es va iniciar el 2018, producte de voler-nos apropar a una institució del nostre municipi com és el Josep Sucarrats, un escriptor de moltíssima rellevància en el món de la cuina i hostaleria, al qual vàrem demanar que dissenyés una festa tradicional del nostre municipi amb un element singular i, finalment es va arribar a la conclusió, que havíem d'impulsar una Fira dels Porrons. I la forma de vehicular-la és fent una Fira Gastronòmica de qualitat, que doni a entendre la nostra qualitat i els nostres productes de proximitat. Moltes gràcies a totes i tots!".

 

Francisco Sánchez, regidor de Cultura

“Una muy buena valoración. Agradecer a AGT que apuesta nuevamente en acompañarnos en esta tercera edición de la Fira Gastronòmica dels Porrons. Agradecer a los restauradores de Abrera que nos han acompañado durante estos tres días y muy agradecidos también a toda la cantidad de gente que se ha pasado y ha disfrutado de estos tres días de Fira Gastronòmica, apoyando a nuestra restauración, la restauración de proximidad. Nosotros, como municipio que estamos dentro del Parc Rural de Montserrat apostamos por el quilómetro cero, por la restauración de proximidad y por los productos de la huerta de Baix Llobregat".

 

"Muy agradecido por estos tres días que hemos vivido y hemos podido disfrutar. Como podéis ver, la plaza está a tope, no hay sitio para poderse sentar y el día nos acompaña, más no se puede pedir. Siempre que pedimos a las entidades de Abrera que nos acompañen en las actividades que organizamos, siempre están. Bram de Foc el viernes nos hizo una exhibición, hoy hemos disfrutado de una ballada de gegants y de una ruta tractorista. Todo ello da y aporta ese plus cultural que tiene esta fira gastronòmica, que no solo es gastronómica, si no también sirve para apoyar la cultura tradicional que es fundamental. Se tiene que convertir en una tradición y en una de las Firas Gastronómicas más importantes de Baix Llobregat Nord y potenciar también el Parc Rural de Montserrat que es fundamental. Estamos ya pensando en la cuarta edición (en la quinta y sexta) y vamos a intentar que Abrera sea un referente para gastronomía, para que nuestros restauradores puedan mostrar todo lo que pueden hacer y que nosotros podamos disfrutar de esa gastronomía de ellos. Con lo cual habrá más ediciones, al menos esa es la intención y esperemos que así sea”.

 

 Xavier Serret, regidor de Medi Ambient

“La valoració que faig del mercat del Parc Rural de Montserrat que s’ha fet a la Fira dels Porrons és positiva. Es tracta d’apropar els productes que es produeixen aquí, de quilòmetre zero, a prop del Parc de Montserrat i donar-los a conèixer a la ciutadania i que vegin que aquí es produeixen productes tant d’agricultura com de ramaderia de primeríssima qualitat. Hem de potenciar aquests productes que produeixen els nostres ramaders i agricultors i potenciar també el consum de quilòmetre zero. És una gran notícia i esperem que es pugui repetir moltes més vegades.”

Óscar Teruelo, president AGT Baix

És molt important perquè és il·lusió. Vam començar el 2018, vam aconseguir un projecte molt interessant, molt d’arrels, de tradició, de la història d’Abrera i parar dos anys no ha estat el més positiu. Retornar és molt important per nosaltres, per la ciutat, per la tradició i per donar valor al que va passar en aquesta carrer, perquè va molt lligat al que era Abrera fa 100 anys (abans de la industrialització), que era un poble pagès molt arrelat al tema del vi i arrelat a aquest carrer on passaven moltes coses; penseu que, en un poble de 800 habitants on passaven tots els cotxes que anaven cap a Montserrat o Saragossa o Madrid i passessin per aquí, pels porrons. Era una cosa molt interessant i ho hem de reivindicar. I perquè no, tornar a obrir un restaurant i poses el porrons al carrer i es recuperés aquesta gastronomia catalana que ara està molt de moda i a veure si això anima a la restauració d’Abrera a fer aquests plats tradicionals catalans. Nosaltres com a Associació de Gastronomia i Turisme, també Slow Food, sempre diem que no ens hem inventat res, al final és recuperar el que feien els nostres avis. L’AGT va començar l’any 2009, donant protagonisme als productes del Baix Llobregat, com és l’espàrrec de Gavà i la cirera del Baix i és molt important recuperar aquestes arrels de la gastronomia catalana amb productes locals. Aquí tenim la sort de tenir el Montserratí i és important donar visibilitat aquests productors que creiem que són el futur.”

 

Marta Martínez, tècnica Parc Rural del Montserrat

“Hem portat una part del mercat d’origen Montserrat, que és un mercat que dinamitza el Parc Rural de Montserrat, del qual Abrera n’és membre. El Parc Rural és una iniciativa per dinamitzar l’activitat agrícola. I tenim vàries parades de productors del Parc Rural i, a més a més, tenim una exposició del parc on s’explica què podem trobar a tots els municipis del parc Rural. A més a més, tenim un pinta cares i  una carpa infantil on les criatures poden dibuixar temàtiques més aviat agrícoles, per  donar-ho a conèixer i promocionar els productors que tenim aquí al Parc Rural perquè la majoria de gent no sap que aquí hi ha pastors, formatgers o hi ha gent que fa un oli espectacular. I és una mica apropar el camp als pobles i a la ciutat”.

 

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

 

 

Ada Parellada, madrina de la Fira Gastronòmica dels Porrons 2022

Enguany, la Fira Gastronòmica dels Porrons ha comptat amb la restauradora Ada Parellada com a madrina. Filla de la Fonda Europa de Granollers, Ada Parellada va obrir el 1993, amb 25 anys, Semproniana, un restaurant al centre de l’Eixample. La restauració ocupa la part central de la seva feina, però la complemento amb múltiples activitats professionals. Col·labora amb diferents mitjans de comunicació, transmetent la necessitat de recuperar els hàbits culinaris a les llars. Escriu llibres de divulgació culinària. N’ha fet una vintena. Actualment està molt involucrada en la lluita contra el malbaratament alimentari i és per això que hi ha col·laborat amb diferents campanyes de prevenció i sensibilització amb aquesta realitat.

 

Ada Parellada. Padrina de la Fira Gastronòmica dels Porrons 2022

 

Molta il·lusió que m’hagin escollit com a madrina, perquè m’encanta i em sembla necessari que es recuperin aquestes tradicions i que llueixin d’aquesta manera. Una tradició que és tant antiga i amb un present ferm i un futur meravellós. Estic molt feliç de poder compartir amb els abrerencs i abrerenques aquesta festa de la Fira Gastronòmica dels Porrons i, a banda, donar suport i estar al costat de tots els restauradors que s’han apuntat i que estan aquí “donant el callo” i els callos.”

 

Activitats del divendres 4 de novembre, al carrer del Rebato

El divendres 4 de novembre, al carrer del Rebato, es va tornar a disputar el tradicional concurs d’aixecar el porró, per posar a prova als i a les participants, que han d'intentar recuperar les gestes dels antics concursants de la N-II. També vam poder gaudir d'una exposició de fotografies antigues que porten als nostres dies l’esperit del carrer Rebato i els veïns i veïnes que van formar-ne part. I a més, es va oferir una mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, un tast que es va amenitzar amb música i activitats de cultura popular.

El concurs d'aixecar el porró es va dur a terme amb most (beguda sense alcohol). Només a la ronda final es va fer amb vi per a un consum moderat d'alcohol.

 

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera 


Guanyador, finalista i participants al Concurs de beure en porró

  • Elias, guanyador
    “Molt content. Sempre que es guanya alguna cosa i més si es tracta d’una tradició. M’ha agradat molt. És el primer cop que hi participo i m’ha fet molta gràcia i enyorança també. Molt bonic”

 

  • Semifinalista
    “No pensava que arribaria a la final perquè no acostumo a beure en porró mai, però ha anat bé. Al final una mica dur perquè a mi no m’agrada massa el vi però bé. És el primer cop que vinc a la Fira i l’any que ve tornaré segur.”

 

  • Participants
    • “Primera vegada que aixecava un porró tant gran i bé. Llàstima que fos most perquè és massa dolç i costa més de fer baixar que no si fos vi”.
    • “Bé, per ser la primera vegada bé.”
    • “Això fa molts anys ho fèiem. Quan tenia 14 anys ja ho feia. Nosaltres aixecàvem un porró a cada mà. Venien els de la sisena flota americana i ens donaven un Lucky Stricke per aixecar el porró.”
    • “Es una fiesta que está muy bien, yo ya participé en el 2019 y no es solo el concurso del porrón, también es bueno para los niños, los tractores…está muy bien. Lo que pasa que mejor en septiembre que no hace tanto frio, pero bueno bien”.
    • “Ha sido mi primer año. Me han liado aquí el compañero, pero muy bien”.

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

 

Activitats del cap de setmana, al parc de Can Morral

I el cap de setmana, el dissabte 5 i el diumenge 6 de novembre, el parc de Can Morral va esdevenir el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on es van oferir els plats basats en la gastronomia més arrelada al territori, què proposaven els hostals i tavernes del nostre poble. En l’edició d’enguany han participat en la fira els establiments abrerencs de Can Martinet, La Taperia de Lucífer, Pizzeria Rebato, La Bruixa, Pastisseria Duch, Llegums Gaadus i Carnisseria Massó, Forn de Pa Rebato i l’AGT.

Milers de persones van gaudir de les propostes gastronòmiques i les activitats programades durant el cap de setmana. Gràcies a tothom!

 

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera


El parc també va acollir diferents activitats com tallers de cuina, activitats infantils i actuacions musicals i de cultura popular, per fer de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada del veïnat del nostre municipi, del Baix Llobregat i Barcelona.

 

Showcookings per a tothom!

  • Showcooking Eric Ochoa, Gastro Garage de l’Hospitalet de Llobregat

“Primer de tot agrair a la gent d’Abrera, a la gent que ha fet que tant el Carlos com jo  puguem mostrar la nostra gastronomia a la resta de ciutadans d’Abrera i la gent que ha vingut de fora. Ha estat un plaer cuinar les nostres petites mostres gastronòmiques que, normalment, només es veuen a la televisió. Amb aquestes coses justifiques una miqueta els preus dels menús degustació, quan veus que un plat porta deu, dotze elaboracions veus que està tot pensat (des de la quantitat de sal a la quantitat de sucres, tot)”.

 

“Nosaltres molt contents de poder demostrar tot això perquè, a més el nostre local és molt petit només caben 8 persones i si et venen 20, 30, 40 i et coneixen per nosaltres és un plaer. Una bona iniciativa i a continuar endavant fent aquestes activitats que van des del showcookings, com activitats per nens i, com no, degustació de bon vi.”

 

  • Showcooking, Felip Grau de Can Martinet d’Abrera

 “He fet els típics canelons de Sant Esteve, tal i com els faig jo. Els he ensenyat a la gent els meus truquets i els he explicat una mica la història de l’evolució dels canelons, la diferència que hi ha entre els canelons italians i els de Barcelona. Va molt bé perquè et dones a conèixer a gent que potser no s’atreveixen a venir. Nosaltres som una casa de pagès, vull dir que fem menjar casolà i va bé que la gent ens conegui. Nosaltres fem  una cuina molt casolana, entre setmana fem cigrons, escudella...També tenim plats més elaborats però fem una cuina molt del país. Sempre mirem de fer servir el producte de proximitat perquè és un producte molt més bo i collit en el moment que està més madur i les coses estan més bones.”

 

  • Showcooking, Jordi Llobet amb productes del Parc Rural del Montserrat

 “Sobretot consumir el producte del Parc Rural de Montserrat. Hi havia la mongeta de Castellfollit, l’oli del Bruc, el formatge molt bo. Per mi, el 95% és producte de proximitat, ha de ser bo i de qualitat. Crec que ha anat molt bé i que s’ha de fer perquè dones a conèixer el producte que tenim al voltant  nostre. És molt fàcil anar a grans superfícies i potser al costat de casa tens un gran productor que està fent  un producte excepcional i que no comprem.”

 

  •  Showcooking – Oleguer Duch, Pastisseria Duch d’Abrera

 “Nosaltres venim a parlar de xocolata. Farem alguna cosa amb xocolata, partim de la  simple base de les tres xocolates que són els bàsics (el negre, el blanc i el llet) , a partir d’aquí ja tenim un ampli món per parlar. I hi ha cosetes com per exemple la manta de cacao que és la base de la xocolata i que és el que fa que s’endureixi. Molta gent no el coneix i parlarem una mica sobre això i acabarem banyant algun pastís i improvisarem una mica.”

 

  • Showcooking, Silsi Terrazas, La Volta d’Esparreguera

 “Voy a hacer una rissotto de ceps (ya que está de temporada) con bacalao confitado y almejas. El pescado es de la pescadería Dolç de aquí de Abrera que es una pescadería que lo hace todo a domicilio, para la restauración también. Espero que guste y a ver si la gente lo quiere probar. Es importante porque nosotros estamos en Esparraguera y para los pueblos que somos más pequeñitos, siempre es importante tener una ventana como esta para que nos vean desde fuera. Viene gente, te conoce, ven lo que hay y se hace un poco de comercio local. Participar en ferias como esta es muy importante, tanto para el comercio local de Abrera como para los vecinos que estamos alrededor de Abrera. Nosotros hacemos cocina mediterránea, una cocina de temporada e intentamos utilizar productos de quilómetro cero, trabajamos con productos del Prat, participamos en las Jornadas Gastronómicas del Prat y esto significa consumir lo que la tierra da, en el momento que te lo da. Así, no movilizamos tanto coche, tanto viaje y  todo sea producto de cercanía.”

 

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

3a Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

 

 

Restauradors i restauradores participants

  •  “Sóc de restaurant Cal Martinet d’Abrera. Sóc el Felip Grau, el xef del restaurant. Nosaltres fem els canelons i el bacallà amb samfaina. Els canelons són els tradicionals de rostit i carn d’olla, els de tota la vida. I el bacallà doncs és amb samfaina que la samfaina és un pisto de verdures, sense més secret. Això ajuda a que la gent conegui tots els restaurants i bars d’Abrera i està molt bé”
  • “Soy Vanessa de la Tapa de Lucifer. He traido unas bravas y albóndigas con sépia y muy bien porque la gente prueba tus tapas y te conoce, está muy bien. Nosotros lo hacemos todo casero, entonces es potenciar un poco el tema casero, nada de congelado”
  • “Sóc de  la pastissera Duch i em dic Oleguer Duch. A la fira em fet una Burger dolça, que és un trampantojo i hem fet una mousse de mató amb un interior d’herbes dels horts d’Abrera, hem fet un cremós amb això. Les dues coses han estat bastant bé i pel que estem veient a les xarxes, de moment estem tenint bastant d’èxit. A mi em sembla molt bé, molt maco i que es mogui això dels porrons d’Abrera perquè tenim alguna cosa que és nostra”
  • “Sóc la Conchi de restaurant La Bruixa. Hem fet l’escudella i les faves a la catalana. L’escudella porta caldo, carn, cigrons, mongetes... És la primera vegada que vinc. Ja era hora que fessin alguna cosa aquí a Abrera, ja ho podien fer més”
  • “Nosaltres som d’AGT (Associació Gastronòmica i Turisme del Baix Llobregat) i som els que muntem aquí. Tenim quatre tapes per oferir, més arròs i botifarra i mongetes. L’arròs va amb verdures i un altre amb pollastre. Amb les mongetes tenim un sortit d’embotits, un fricandó i tenim  unes pizzes. Està molt xulo, és una cosa que ja portem des del 2018 fent-la aquí, estem contents i la gent també molt contenta”.

 

Productors i productores del Parc Rural Montserrat

  •  "Sóc el Martí Sucarrats de Cal Garrigosa i nosaltres el que hem portat és el que fem, que és vi (vi blanc, negre, mistela...), és a dir els productes que fem que són d’aquí Abrera, tenim les vinyes aquí i collim els raïms i dels raïms surt el vi, no falla. Aquesta fira és important, mantenir les tradicions dels porrons és important, que serveixi també de passada per conèixer l’agricultura que tenim a Abrera.  Hi ha hagut aquella desfilada de tractors que ara estan aquí exposats i està molt bé perquè la gent d’aquí sàpiga que Abrera continua sent un poble agrícola; no com abans però de pagesia encara n’hi ha; i hi som. I després per donar a conèixer els nostres productes, en aquest cas un producte tant propi d’Abrera com és el vi. Podeu venir a adquirir el nostre vi a Cal garrigosa (carrer Rebato, 70)”
  • “Som la Masia Can Paloma a Olesa i fem vi negre, el vi Can Paloma, vi elaborat a casa amb vinyes pròpies. Estem molt agraïts d’estar aquí perquè és comerç local i gent de proximitat”
  • “Nosaltres venim del poble del mató de Montserrat, de Marganell. Som els que anem a vendre a Montserrat, al monestir i estem aquí en representació del Parc Rural de Montserrat. El mató és el nostre producte estrella, els pastissos del mató de Montserrat, tenim també mels de la comarca, algun formatge. Som propers, a prop de casa i són fires molt maques perquè són molt properes; coneixem a la gent i també ens coneixen i és més maco així”
  • “Nosaltres som  formatgers i ramaders de Castellfollit del Boix i tot el que portem és de cabra. Diferents formatges de cabra com el d’herbes, el drap, el cullerot que és pel que més ens coneixen. Està perfecte. Producte de proximitat que els vens directe. Nosaltres que som ramaders el fet de poder-lo vendre i que ens puguin conèixer ens encanta”

 

Associacions i entitats locals, principals protagonistes

  • Associació Cultural i Folklòrica d'Abrera

“Hem tret el Porronet i hem fet un petit cercavila per animar la festa i seguirem animant la festa els anys que siguin. Ja vam sortir a treure el Porronet divendres i estem amassant la cultura del poble, per això estem als gegants des de fa molts anys. Aquesta és l’última sortida del grup d’aquest any. Ara el que farà la colla és una sortida cultural ( d’aquí un parell de mesos). I el que fem és anar a algun lloc de Catalunya a veure alguna cosa. Començarem l’any que ve, al voltant del mes de juny, la primera sortida a Olesa.” 

 

  • Colla de Diables Bram de Foc 

“Avui farem una figura d’encesa com a lluïment i poca cosa més. És important que siguem nosaltres els que continuem aquestes tradicions. Som barris que, per desgracia, estan una mica abandonats per falta de rejovenir el veïnat i  d’aquesta amanera es recolza aquests barris que és important.” 

 

  • Joan Fernández, Cia. Quemaqueda Teatre 

 “Encantats. Nosaltres el que fem és un espectacle gastronòmic, en aquest cas som italians. A Itàlia no sé si coneixen massa els porrons però si que és cert que els dos cuiners s’han emportat un porró per quan ara facin gira pel món, quan facin les seves salses, en comptes de tirar-ho amb una ampolla normal ho tirarà amb un porró. I la veritat es que molt xulo perquè la gent estava molt participativa i això d’actuar amb aquesta flaire de fons fa que quan acabis d’actuar tinguis una gana tremenda. Ens ha encantat la idea de fer l’espectacle aquí al costat de la mostra on està el menjar.” 

 

  • Josep Fosalba, tractorista 

 “Recuperar la tradició aquesta significa recuperar el món rural d’Abrera i dignifiquem les persones que realment havien treballant el que era l’agricultura aquí a Abrera, que de fet era un poble agrícola. Hem fet  un recorregut una mica més llarg del que vam fer en la darrera edició de la Fira dels porrons i crec que som 18/19 tractors. Un cop hem finalitzat el recorregut, els tractors els hem deixat aquí exposats. La canalla ha pogut gaudir del que és un tractor i ha pogut pujar i la veritat es que molt bé.” 

 

  • Maria Calvet, contes de la Pagesa Matilda 

“És un conte que es diu “El meu hort” i parla d’una nena que viu a la ciutat i que els caps de setmana baixa al poble a veure als seus avis i cultivar l’hort i ajudar-los. El que tracta el conte és també una mica, els productes de temporada. Ara la tardor més centrat en les castanyes, moniatos, peres, pomes i carbasses... el que fem també és interactuar amb els nens i m’ajuden  a fer sons, cantar cançons i, finalment, acabem amb una titella que és una carbassa o un producte de temporada que ells han de pintar i decorar”. 

 

Valoracions participants als tallers i activitats infantils 

  • “Estem fent un pinta cares per tots els nens i nens que vinguin aquí a la Fira dels Porrons. Ara estic pintant l’Spiderman però pintem de tot, porrons també“
  • "Jo estic pintant una poma”
  • “Acabem d’arribar i genial, als nens els hi agrada”
  • “M’ha agradat molt”
  • “Pels nens està molt bé”

 

Brindar amb el Porró d’Abrera, una història amb identitat

Fa unes dècades, el nostre poble era conegut pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebatooferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.

Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.

 

El Rebato, 1960

 

Josep Sucarrats, periodista abrerenc i de Cal Garrigosa

“Això qui ho va impulsar va ser l’Ajuntament. Jo en aquells moments dirigia la Revista Cuina i, per la meva professió vam pensar que podia aportar alguna cosa perquè una part de la meva feina consistia en anar a Fires Gastronòmiques. Vam estar parlant de quin era el plat típic d’Abrera. Abrera no té plat típic com tants altres llocs. Aquí era típica la cuina catalana. Quins són els productes típic d’Abrera? El vi, l’oli, els préssecs, però són productes que també hi són a més pobles, per tant, si fas una Fira del vi, singularitzes molt poc. I parlant, vam arribar a la conclusió que el fenomen únic d’Abrera eren els porrons al Rebato, el fet de que hi haguessin aquests restaurants amb aquests porrons gegants que si els aixecaves bevies gratis. La gent coneixia a Abrera per això. Malauradament, quan vam pensar això ja no existien aquesta restaurants perquè fa 15 o20 anys que han desaparegut i no han tingut successió. Però si que és una ocasió per reviure aquells anys, perquè la gent que ha vingut nova a Abrera, sigui conscient d’aquesta tradició, i a mi m’agradaria que no tot fos en passat, i que em algun moment algun valent, algun restaurador pensés “que bonic seria obrir a Abrera un altre restaurant que es digués els tres porrons” que s’inspirés i recuperés el que es feien aquells anys. A més, en un moment on s’està reivindicant la cuina de proximitat, el producte d’aquí i que expressa del lloc on som. La gent dels tres porrons no es qüestionaven si el producte era o no d’aquí, cuinaven amb el que tenien. Ara resulta que la cuina de proximitat és la modernitat, també el futur. El Parc Rural de Montserrat és una d’aquestes iniciatives interessants que responen a això. Paradoxalment, el que ara és innovador és valorar coses que hi són de tota la vida. Hi haurà formatges, matons, el vi de casa nostra, oli… productes que es fan a la vora de Montserrat i que els estan fent pagesos d’ara. És important que s’hi doni suport perquè la gent que fem oli, vi, mató, els que tenen una ramat d’ovelles o cabres i pasturen per aquí…, no només mantenim una cultura si no també uns paisatges. Es tracta d’aliments sans i propis del clima. Això que molts cops ens n’hem oblidat pensant que la pagesia es perdria i que mentre puguem passejar pel camp ja està bé…però hi ha d’haver alguna cosa més. I qui compri al Parc Rural de Montserrat està contribuint en que això es mantingui viu i que, tot i les dificultats que tenen els pagesos, se sentin acompanyats.”

 

Amb la tercera edició de la fira, hem recuperat la memòria dels porrons que, a mitjans del segle XX, va atraure al barri del Rebato d'Abrera a personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat.

 

 

Us esperem en la propera edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera!

 

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00