Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera

  + 13

 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • II Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
 • II Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • El Rebato
 • El Rebato, 1960
 • II Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
 • II Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
 • II Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera
 • II Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

CULTURA

4/11/2022

Torna la tradició dels porrons a Abrera! El divendres 4, el dissabte 5 i el diumenge 6 de novembre, se celebrarà una nova edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera 


Des de l’Ajuntament d’Abrera organitzem la tercera edició de la fira, amb la col·laboració de l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT), establiments i entitats abrerenques. El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha destacat que amb aquesta fira “recuperem l’època d’esplendor del barri del Rebato, amb els restaurants Tres Porrons i Quatre Porrons com a referents i la tradició agrícola del nostre municipi. Us convidem a gaudir de la Fira Gastronòmica dels Porrons, on trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró”.  

 

A la fira tornarem a destacar l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada en la cuina tradicional catalana i productes de proximitat.

A la tercera edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera tornarem a destacar l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada la cuina tradicional catalana i en productes de proximitat. Unes tradicions que van néixer quan Abrera era un poblet agrícola que, en poc temps, va créixer per esdevenir el nostre municipi tal com és en l’actualitat. A la fira trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró.


Tercera Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera


Ada Parella, padrina de la Fira Gastronòmica dels Porrons 2022

Enguany, la Fira Gastronòmica dels Porrons compta amb la restauradora Ada Parellada com a padrina. Filla de la Fonda Europa de Granollers, Ada Parellada va obrir el 1993, amb 25 anys, Semproniana, un restaurant al centre de l’Eixample. La restauració ocupa la part central de la seva feina, però la complemento amb múltiples activitats professionals. Col·labora amb diferents mitjans de comunicació, transmetent la necessitat de recuperar els hàbits culinaris a les llars. Escriu llibres de divulgació culinària. N’ha fet una vintena. Actualment està molt involucrada en la lluita contra el malbaratament alimentari i és per això que hi col·labora amb diferents campanyes de prevenció i sensibilització amb aquesta realitat.

 

Ada Parellada. Padrina de la Fira Gastronòmica dels Porrons 2022


A la fira trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró.


Divendres 4 de novembre. Carrer del Rebato

El divendres 4 de novembre, al carrer del Rebato, tornarem a recuperar el concurs d’aixecar el porró, que posarà a prova als participants: intentaran recuperar les gestes dels antics concursants de la N-II. També podrem veure una exposició de fotografies antigues que porten als nostres dies l’esperit del carrer Rebato i els veïns i veïnes que van formar-ne part. I a més, es podrà gaudir d’una mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, un tast que amenitzarem amb música i activitats de cultura popular.

El concurs d'aixecar el porró es durà a terme amb most (beguda sense alcohol). Només a la ronda final es durà a terme amb vi per a un consum moderat d'alcohol. Les persones interessades en apuntar-se al concurs poden fer-ho el mateix divendres, al carrer del Rebato, abans de l'inici.

 II Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera


Dissabte 5 i diumenge 6 de novembre. Parc de Can Morral

I el cap de setmana, el dissabte 5 i el diumenge 6 de novembre, el parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s’oferiran els plats basats en gastronomia arrelada al territori, què proposaven els hostals i tavernes del nostre poble.

 

El regidor de Cultura, Francisco Sánchez, ha assenyalat que "amb aquesta fira donem visibilitat als restauradors i establiments del nostre municipi. Moltes gràcies a totes i tots per la seva participació”. En l’edició d’enguany participaran en la fira Can Martinet, La Taperia de Lucífer, Pizzeria Rebato, La Bruixa, Pastisseria Duch, Llegums Gaadus i Carnisseria Massó, Forn de Pa Rebato i l’AGT.

En l’edició d’enguany participaran Can Martinet, La Taperia de Lucifer, Pizzeria Rebato, La Bruixa, Pastisseria Duch, Llegums Gaadus, Carnisseria Massó, Forn de Pa Rebato i l’AGT.

Francisco Sánchez també ha destacat que "además de numerosas actividades culturales y culinarias, contaremos con una tractorada, que realizará un recorrido por las principales calles de nuestro municipio. Disfrutaremos de un ball de gegants a cargo de la Associació Cultural i Folklòrica d’Abrera y de la Fira de productors del Parc Rural del Montserrat. Os esperamos a todas y todos en la Fira Gastronomica dels Porrons, tenemos, debemos de apoyar a la restauración local".

II Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera

II Fira Gastronòmica dels Porrons d'Abrera


El parc també acollirà diferents activitats com tallers de cuina, activitats infantils i actuacions musicals i de cultura popular, per fer de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada del veïnat del nostre municipi, del Baix Llobregat i Barcelona.

 

Brindar amb el Porró d’Abrera, una història amb identitat

Fa unes dècades, el nostre poble era conegut pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.

Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI.

 

El Rebato, 1960

 

Amb la tercera edició de la fira, recuperarem la memòria dels porrons que, a mitjans del segle XX, va atraure al barri del Rebato d'Abrera a personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat…

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00