Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Des de l'Ajuntament d'Abrera us informem dels diferents tipus de vespes que es troben al nostre territori. No confondre, no tot és vespa asiàtica!
 • Des de l'Ajuntament d'Abrera us informem dels diferents tipus de vespes que es troben al nostre territori. Vespa asiàtica
 • Des de l'Ajuntament d'Abrera us informem dels diferents tipus de vespes que es troben al nostre territori. Vespa Megascolia maculata

  + 6

 • Des de l'Ajuntament d'Abrera us informem dels diferents tipus de vespes que es troben al nostre territori. No confondre, no tot és vespa asiàtica!
 • Iniciem la campanya de trampeig de la vespa asiàtica amb la instal·lació de 13 trampes
 • Iniciem la campanya de trampeig de la vespa asiàtica amb la instal·lació de 13 trampes
 • Iniciem la campanya de trampeig de la vespa asiàtica amb la instal·lació de 13 trampes
 • Iniciem la campanya de trampeig de la vespa asiàtica amb la instal·lació de 13 trampes
 • Cartell detecció vespa asiàtica

SALUT PÚBLICA / MEDI AMBIENT

16/6/2022

Des de l'Ajuntament d'Abrera s'informa a la ciutadania dels diferents tipus de vespes que es troben al nostre territori. No confondre, no tot és vespa asiàtica!


La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie al·lòctona invasora que a Europa va ser detectada per primer cop a França l'any 2004 i l'any 2012 a Catalunya. La seva presència causa importants impactes negatius sobre l'apicultura, també depreda espècies d'invertebrats autòctons i pot afectar a la seguretat i salut públiques, pel risc derivat de la proximitat dels vespers als assentaments i activitats humanes, creant percepció d'inseguretat.

 

Des de l'Ajuntament d'Abrera us informem dels diferents tipus de vespes que es troben al nostre territori. Vespa asiàtica

Exemplar: Vespa velutina (vespa asiàtica)

 

Atès que durant les darreres setmanes, hem rebut avisos per part de la ciutadania sobre la presència de vespes grans a diferents zones del municipi; trobem interessant recordar les diferents espècies de vespes que podem trobar al territori. Tot i que la vespa asiàtica la tenim ja instaurada a la Península i és una espècie amb la qual hem d’aprendre a conviure, cal dir que d’aquests avisos cap es tractava de Vespa velutina, tots eren Megascolia maculata.

 

Des de l'Ajuntament d'Abrera us informem dels diferents tipus de vespes que es troben al nostre territori. Vespa Megascolia maculata

Exemplar: Megascolia maculata

 

Les femelles de Megascolia maculata són una mica més grans que els mascles, superant els 4 cm de longitud corporal i 6 d’envergadura alar (la vespa asiàtica és una mica més petita, arriba als 3 – 3,5 cm). Són completament negres excepte dues taques grans grogues sobre l’abdomen. Les potes són espinoses i totalment negres, a diferència de la vespa asiàtica que té les potes grogues. Quan veiem exemplars de Megascolia generalment estan per zones on hi ha matèria orgànica, soques d’arbres en descomposició perquè les femelles parasiten les larves d’escarabat, sobretot de l’escarabat rinoceront.

 

La Megascolia no és perillosa per a les persones, almenys no més perilloses que les abelles comunes, tot i que les seves mandíbules són grans i potents, aquesta vespa compleix, com la resta d’himenòpters, un important paper pol·linitzador que propaga la vida als nostres camps i boscos.

 

Des de l'Ajuntament d'Abrera us informem dels diferents tipus de vespes que es troben al nostre territori. No confondre, no tot és vespa asiàtica!

Aprendre a diferenciar els diferents exemplars de vespa, és clau!

 
 

Treball de detecció i prevenció constant

Des de l'Ajuntament d'Abrera realitzem periòdicament diferents campanyes de trampeig de Vespa velutina (vespa asiàtica). La darrera va consistir en la instal·lació de 18 trampes repartides per tot el territori abrerenc.
 
En el cas que alguna persona detecti nius de vespa asiàtica, es demana que ho comuniqui enviant un missatge de WhatsApp al T.670 96 27 41, adjuntant una fotografia del niu i la seva ubicació. 
 

Per què és important l’extermini de la vespa asiàtica?

 

Són dos els motius principals pels quals cal intentar controlar i exterminar aquesta espècie:

 • La vespa asiàtica és depredadora de l’abella de la mel (Apis mellifera), suposant això un gran problema per l'espècie, que es troba amenaçada actualment i en risc d'extinció i també per les i pels apicultors/es. 
 • És perillós trobar-te amb un niu de vespa asiàtica. Cada niu pot comptar amb fins a 2.000 exemplars. És una espècie agressiva amb qui intenta acostar-se als seus nius.

 

Iniciem la campanya de trampeig de la vespa asiàtica amb la instal·lació de 13 trampes

Organitzem una sessió informativa sobre la vespa asiàtica als horts socials de Can Morral del Riu

 

Què s'ha de fer en cas de picada de vespa asiàtica?

 

Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, encara que no són més perilloses que les de les vespes autòctones. La majoria de persones atacades per les vespes asiàtiques presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després d'uns dies. En aquest cas hem de seguir les següents recomanacions:

 • Rentar la zona de la picada amb aigua i sabó i si es pot aplicar gel o aigua freda.
 • Als primers moments de la picada es pot intentar desnaturalitzar els components del verí usant calor a la picada, tal com es pot fer en la picada d’altres vespes.
 • A les persones al·lèrgiques poden aparèixer símptomes generals com picor a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, problemes respiratoris, problemes cardiovasculars i d’altres símptomes greus.
 • En cas de picades múltiples la inoculació del verí també pot provocar aquests símptomes generals greus.

Després d’un atac de vespa asiàtica si s’observen aquests símptomes generals, sense perdre la calma, però de forma urgent cal trucar al 061 o anar com més aviat millor a un centre mèdic per rebre el tractament adequat perquè aquests símptomes poden ser molt greus i poden conduir a un xoc anafilàctic.

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 •  Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

Canals Comunicació Ajuntament faldó


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00