Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Col·loquem pancartes amb motiu de l'aniversari 40+1 Anys de Foc de la Colla Bram de Foc d'Abrera (4)
 • Col·loquem pancartes amb motiu de l'aniversari 40+1 Anys de Foc de la Colla Bram de Foc d'Abrera (2)
 • Cartell 40+1 Anys de Foc Abrera - Programa activitats dissabte 7 de maig de 2022

  + 14

 • Col·loquem pancartes amb motiu de l'aniversari 40+1 Anys de Foc de la Colla Bram de Foc d'Abrera (3)
 • Col·loquem pancartes amb motiu de l'aniversari 40+1 Anys de Foc de la Colla Bram de Foc d'Abrera
 • Gaudim de la diada de Sant Jordi d'Abrera, al Mercat Municipal i a la Casa de Cultura. Gràcies Abrera!
 • La colla de diables Bram de Foc d'Abrera presenta a l'Ajuntament els actes commemoratius del 40 (+1) aniversari
 • La colla de diables Bram de Foc d'Abrera presenta a l'Ajuntament els actes commemoratius del 40 (+1) aniversari
 • La colla de diables Bram de Foc d'Abrera presenta a l'Ajuntament els actes commemoratius del 40 (+1) aniversari
 • La colla de diables Bram de Foc d'Abrera presenta a l'Ajuntament els actes commemoratius del 40 (+1) aniversari
 • La colla de diables Bram de Foc d'Abrera presenta a l'Ajuntament els actes commemoratius del 40 (+1) aniversari
 • Cartell 40+1 Anys de Foc Abrera 01
 • Cartell 40+1 Anys de Foc Abrera 02
 • Cartell 40+1 Anys de Foc Abrera 03
 • Cartell 40+1 Anys de Foc Abrera 04
 • Gaudim de la diada de Sant Jordi d'Abrera, al Mercat Municipal i a la Casa de Cultura. Gràcies Abrera!
 • Gaudim de la diada de Sant Jordi d'Abrera, al Mercat Municipal i a la Casa de Cultura. Gràcies Abrera!

CULTURA/ENTITATS

4/5/2022

La colla de diables Bram de Foc d'Abrera celebra l'aniversari 40 (+1) Anys de foc a Abrera aquest dissabte 7 de maig amb una jornada festiva a la plaça de Pau Casals


El proper dissabte 7 de maig la colla de diables Bram de Foc d'Abrera celebra una jornada festiva a la plaça de Pau Casal per celebrar els seus 40 (+1) Anys de foc a Abrera! Des de l'Ajuntament d'Abrera es dona suport a la iniciativa, que es va presentar el dissabte 26 de març passat a la sala de plens del nostre consistori. L'efemèride s'hauria d'haver celebrat durant el passat any 2021, però es va haver d'ajornar a causa de la pandèmia de la Covid-19. Per això, aquest 2022, celebren els 40 (+1) Anys de foc a Abrera i conviden tothom a participar-hi!

L'alcalde, Jesús Naharro, va presentar l'acte celebrat a la Sala de Plens, i va donar pas l'Andreu Presas i la Queralt Sáez, integrants de la Colla de Diables Bram de Foc d'Abrera. I també va intervenir a l'acte de presentació dels 40 (+1) Anys de foc a Abrera el regidor de Cultura, Francisco Sánchez. L'Andreu Presas i la Queralt Sáez van fer l'explicació dels actes commemoratius organitzats per Bram de Foc per festejar el 40è aniversari de l'entitat i de les activitats de foc al nostre municipi. L'Andreu Presas va destacar que, des de la  Colla Diables Bram de Foc, "estem molt contents de poder celebrar aquest aniversari per fi ja que, a causa de la pandèmia, vam haver d’ajornar la celebració".  

Per la seva part, la Queralt Sáez va explicar que parlem 40 (+1) anys de foc a Abrera, i no de 40 anys de la Colla de Diables Bram de Foc perquè "l’any 1981, des de l’esplai, es va construir el drac Climent perquè hi havia les ganes d’impulsar una bèstia de foc i també els gegants per poder sortir per Festa Major i Carnaval, i poder portar actes de foc al poble. Els diables que acompanyaven el Climent es deien "Climentets" i d’aquí el nom amb el qual ara es rebatejarà el nostre drac com a Climentet. A finals dels 80 van deixar de sortir i va ser cap a l'any 1989 es va crear la Colla de Diables Bram de Foc que ja no  ha parat la seva activitat". 

 

La colla de diables Bram de Foc d'Abrera presenta a l'Ajuntament els actes commemoratius del 40 (+1) aniversari

 

 

Dissabte 7 de maig gaudirem d'una jornada festiva a la plaça de Pau Casals amb la cultura popular com a protagonista, amb concerts, dinar de germanor, activitat Vine a fer el diable!, la presentació del Climentet i la Cercavila de Foc. Tothom està convidat a participar-hi!

La Diada festiva està programada pel dissabte 7 de maig a la plaça de Pau Casal, amb tot un seguit d'activitats organitzades per la Colla de Diables Bram de Foc amb la col·laboració i suport de l'Ajuntament d'Abrera, les quals us detallem a continuació:

 • 12.00 h Concert Vermut amb l’Escola Municipal de Música d’Abrera
 • 14.00 h Dinar Popular amb reserva a través del correu bramdefocabrera@gmail.com
 • 17.00 h Vine a fer de Diable! Activitats de cultura popular
 • 19.00 h Presentació del Climentet. Reconeixement als antics i antigues membres i col·laboradors/es de la colla. Durant l'acte hi haurà una mostra de cultura popular
 • 22.30 h Cercavila de Foc amb el Ball de Diables de Reus, la Cabra Petita de Reus, el Climentet i la Colla de Diables Bram de Foc
 • 23.30 h Concert amb el grup "The Papa's and the Popo's"

 

40 + 1 ANYS DE FOC D'ABRERA. BRAM DE FOC

 

Per a més informació podeu escoltar L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del 05/05/22 amb l'Andreu Presas, cap de colla de Bram de Foc, fent clic aquí o a l'enllaç que trobareu a la part inferior d'aquesta pàgina.

 

Entrevista a Ràdio Abrera - Andreu Presas, cap de colla Bram de Foc.jpeg

 

L'alcalde, Jesús Naharro, ha agraït la tasca de Bram de Foc durant aquests 40 (+1) anys d’història i ha destacat que "amb ells i elles, la cultura popular perdura, i com Ajuntament, tenim el deure de protegir les nostres tradicions i difondre-les a les noves generacions perquè, sense passat, no es té identitat". En aquest sentit, Naharro ha apuntat: “Entenem de la importància d’aquesta efemèride i des de l’Ajuntament, en col·laboració amb la colla, hem posat dues pancartes al municipi que estaran tot l’any retent homenatge a la història de la nostra cultura".

 

Des de l’Ajuntament, en col·laboració amb la colla, s'han posat dues pancartes al municipi i estaran tot l’any retent homenatge a la història de la cultura local. S'han ubicat a la façana del Centre Polivalent del Rebato i la plaça de Pau Casals, i aquesta última es traslladarà posteriorment a la façana de l'Hotel d'Entitats.

Col·loquem pancartes amb motiu de l'aniversari 40+1 Anys de Foc de la Colla Bram de Foc d'Abrera (3).jpeg 

Aquestes pancartes s'ubicaran, la primera a la façana oest de l'Hotel d'Entitats (pl. de les Escoles Velles), entre el carrer de Lluís Companys i el passeig de l’Església. Inicialment, però, i amb motiu de la jornada festiva programada per aquest dissabte 7 de maig, s'ha col·locat a l'escenari de la plaça de Pau Casals. La segona pancarta s'ha instal·lat a la façana sud del Centre Polivalent (pl. del Rebato, 1). L'objectiu és "que la gent que surti i entri al poble les visibilitzin i retre així homenatge als 40 (+1) anys de foc d'Abrera. Naharro també ha remarcat un dels projectes en els quals està treballant la colla per tal "d’obrir-se i consolidar la colla infantil, i per això els hem de seduir perquè continuin amb això i ben segur que ho aconseguirem".

 

Col·loquem pancartes amb motiu de l'aniversari 40+1 Anys de Foc de la Colla Bram de Foc d'Abrera.jpeg

 

Per la seva part, el regidor de Cultura, Francisco Sánchez, ha volgut agrair l'esforç que s'ha fet des de Bram de Foc per poder organitzar aquesta celebració del 40 aniversari + 1 la qual "lamentablemente se tendría que haber celebrado el año pasado, pero no pudimos hacerlo". Sánchez ha destacat que "es un gran orgullo y una gran alegría poder celebrar 40 (+1) años de cultura tradicional y apostar por ella y porque las nuevas generaciones se sumen y apoyen esta cultura popular y tradicional, que no se puede perder porque son nuestras raíces".   

 

Gaudim de la Cercavila de Foc amb seguretat! L'estacionament de vehicles quedarà restringit a tot el recorregut que començarà a la plaça de la Creu i recorrerà el carrer Major, l'avinguda de Lluís Companys, la Rambla del Torrentet i el carrer dels Roser, fins a arribar a la plaça de Pau Casals. Seguiu les recomanacions per gaudir de la festa sense riscos ni perills!

Una de les activitats programades per aquest dissabte 7 de maig és una Cercavila de Foc, amb el Ball de Diables de Reus, la Cabra Petita de Reus, el Climentet i la Colla de Diables Bram de Foc. La cercavila arrencarà a les 22.30 h a la plaça de la Creu i recorrerà el carrer Major, l'avinguda de Lluís Companys, la Rambla del Torrentet i el carrer dels Rosers fins a arribar a la plaça de Pau Casals cap a les 23.30h per donar inici al concert amb el grup "The Papa's and the Popo's". Des del Servei de Seguretat Ciutadana informen que l'estacionament de vehicles estarà restringit a tot el recorregut per on hagi de passar la cercavila, i que estarà degudament senyalitzat. 

Per poder gaudir de la Cercavila de Foc sense riscos ni perills us fem les següents recomanacions:

 • No aparqueu el vehicle a cap zona per on hagi de passar la cercavila.
 • Tanqueu les portes, les finestres i els balcons, i protegiu-ne les obertures per evitar l'entrada d'espurnes i coets.
 • La millor roba és la de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, i un barret de roba o de palla. Cal portar calçat flexible, lleuger i tancat, que agafi fort el peu. Sobretot, no porteu roba sintètica ja que es crema fàcilment i s'enganxa a la pell.
 • Si, per qualsevol circumstància, se us encén la roba, tireu-vos a terra i rodoleu per apagar les flames. No correu, les flames s'estendrien i serien més virulentes.
 • Per a la vostra protecció i la dels companys i companyes, no demaneu aigua al veïnat, ja que provocaríeu taps i relliscades.
 • No llanceu aigua des de les finestres.
 • No porteu els infants més petits a la primera línia de foc.
 • Respecteu en tot moment les indicacions del personal de seguretat i l'organització.

  

  Els cartells del 40 (+1) han estat elaborats pel dissenyador membre de la Colla de Diables Bram de Foc Joan Tejedor, representen els diferents vestits i reivindiquen tot el que ha passat amb el món del foc a Abrera al llarg d'aquests anys

 

El cartell commemoratiu del 40 (+1) Anys de foc a Abrera ha estat elaborat pel dissenyador gràfic i integrant de la colla Bram de Foc, Joan Tejedor. Tal com ha explicat l'Andreu Presas, "representen els diferents vestits que s’han fet al llarg d’aquests 40 anys amb la idea de plasmar en els cartells alguna cosa referent a diables i al món del foc però que no fos només específica o dels inicis o actualment, sinó que es reivindiquessin els 40 anys i el que ha passat al llarg d’aquest temps". 

Respecte als vestits, són quatre d’èpoques diferents: "el que és tot vermell amb la capa és el que es va fer servir més anys des del 1981 fins al 2022, després es va estrenar els vestits negres i liles fins el 2018, i al 2018 vam estrenar els que utilitzem actualment que ja incorporen els dos personatges més destacats de la colla".

 

Cartell 40+1 Anys de Foc Abrera 01.jpgCartell 40+1 Anys de Foc Abrera 02.jpg

 

 Al juny hi haurà una taula rodona i una exposició, la nostra Festa Major de 2022 comptarà amb una nova activitat de cultura popular el diumenge 3 de juliol al matí, i la Colla de Diables Bram de Foc també va comptar amb una carpa durant la Fira de Sant Jordi el dissabte 23 d'abril a la tarda

 

A més, s’ha programat una taula rodona sobre la història de Bram de Foc a la Casa de Cultura que tindrà lloc el divendres 17 de juny coincidint amb la inauguració de l'exposició commemorativa de l'entitat que es podrà visitar durant la Festa Major fins al diumenge 3 de juliol. I des de la Colla de Diables Bram de Foc, juntament amb la Colla de Geganters d'Abrera, han treballat per organitzar una nova activitat de cultura popular el diumenge 3 de juliol al matí, dins la programació de la nostra festa grossa. Andreu Presas ha destacat que "organitzem una cercavila a la qual participarem els diables, el Climentet, els geganters i també vindran la colla bastonera del Montserratí, els castellers d’Esparreguera i un ball convidat de fora d’Abrera". Segons Presas, aquest nou acte "es fa amb l’afany de dotar el diumenge de Festa Major d’un acte de cultura popular i tradicional ja que, fa uns anys, els diables només fèiem divendres, els geganters dissabte també amb la colla infantil, però el diumenge quedava més buit i per això hem afegit un nou acte.”  

El regidor de Cultura, Francisco Sánchez, ha assegurat que "desde el Ayuntamiento vamos un poco más allá recogiendo la propuesta de la Colla de Geganters y Bram de Foc y organizamos un día más de cultura popular y tradicional durante nuestra Fiesta Mayor y os invitamos a que nos acompañéis el domingo 7 de mayo en la plaza de Pau Casals durante todo el día, para celebrar este 40 cumpleaños: ¡muchas felicidades!". 

A més, la Colla de Diables Bram de Foc va comptar amb una carpa a la Fira de Sant Jordi que va tenir lloc durant la tarda del dissabte 23 d'abril a la Casa de Cultura d'Abrera.

 

Gaudim de la diada de Sant Jordi d'Abrera, al Mercat Municipal i a la Casa de Cultura. Gràcies Abrera!

 

Podeu escoltar els parlaments de la presentació del 40 (+1) Anys de foc a Abrera a la part inferior d'aquesta pàgina i a L'Entrevista del Dia de Ràdio Abrera del 28/03/22 fent clic aquí.

 

40 (+1) anys de tradició del foc al nostre municipi

A finals dels anys setanta, l’Esplai Abrera realitzava activitats adreçades als nens i nenes del municipi. Les activitats se celebraven a la parròquia de Sant Pere, els dissabtes. Un dels objectius de les activitats programades era promoure la cultura popular tradicional catalana. En aquest context, un grup sorgit de l’Esplai va començar a participar a la cercavila de la Festa Major.
L’any 1980, monitors/res i pares i mares van construir la primera parella de gegants, creant la primera colla gegantera d’Abrera. Avalats per l’èxit, es constituïren els grallers -que acompanyaven els gegants- i els diables. El foc, un dels quatre elements cosmogònics de les tradicions antigues, va recuperar el protagonisme amb la Colla de Diables Bram de Foc. Forques, correfocs, carretilles... El foc va prémer el carrer i, durant les festes majors, embadalia grans i petits amb la seva  magnificència i simbolisme.

 

Abrera som cultura! Des de l'Ajuntament d'Abrera s'agraeix la tasca de Bram de Foc durant aquests 40 (+1) anys d’història i es treballarà per protegir les tradicions i difondre-les a les noves generacions. També encoratgen Bram de Foc a continuar treballant pel foment i la  protecció de la cultura popular tradicional i l’associacionisme cultural! Moltes felicitats!

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00