Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
  • Visitem els grups de 1er de l'Escola Ernest Lluch que treballen Els Porrons d'Abrera
  • Visitem els grups de 1er de l'Escola Ernest Lluch que treballen Els Porrons d'Abrera
  • Visitem els grups de 1r de l'Escola Ernest Lluch que treballen Els Porrons d'Abrera

    + 5

  • Visitem els grups de 1er de l'Escola Ernest Lluch que treballen Els Porrons d'Abrera
  • Visitem els grups de 1er de l'Escola Ernest Lluch que treballen Els Porrons d'Abrera
  • Visitem els grups de 1er de l'Escola Ernest Lluch que treballen Els Porrons d'Abrera
  • Visitem els grups de 1er de l'Escola Ernest Lluch que treballen Els Porrons d'Abrera
  • Visitem els grups de 1er de l'Escola Ernest Lluch que treballen Els Porrons d'Abrera

PATRIMONI/EDUCACIÓ

18/2/2022

L'alumnat de primer de primària de l'Escola Ernest Lluch rep la visita de l'Ajuntament per explicar la història de les vinyes i Els Porrons d'Abrera


Les regidores de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, d’Educació, Giulia Mirto, la segona Tinent d'Alcaldia i regidora de Promoció Econòmica, Guadalupe Marcos, i el tècnic municipal de Patrimoni, Gerard Bidegain, van visitar les classes del primer de primària de l'Escola Ernest Lluch per explicar la història de les vinyes i Els Porrons d'Abrera, recollint la petició de l'escola.Els grups de primer de primària de l'Escola Ernest Lluch han treballat el passat del nostre municipi i van contactar amb el Servei de Patrimoni del nostre Ajuntament per demanar més informació. La visita, programada pel primer trimestre del curs, es va haver d'ajornar per la situació sanitària provocada per la pandèmia de la Covid-19 i finalment s'ha pogut dur a terme aquest mes de febrer. Durant la visita, les classes de primer de l'Escola Ernest Lluch van ser obsequiades amb dues fotografies vinculades amb la història d'Els Porrons i les vinyes d'Abrera, que es penjaran a les classes.


Experiència molt positiva

Arantxa Galofré, regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica

“Des de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica estem molt contents de respondre a les preguntes que ens fan arribar els centre educatius d’Abrera. Els alumnes de primer de l’escola Ernest Lluch han estat treballant el barri del Rebato i els Porrons d’Abrera i nosaltres hem pogut anar a veure’ls i xerrar amb ells per donar-los més detalls, explicar anècdotes i ensenyar-los algunes fotografies perquè puguin fer-se una idea del nostre passat. El principal objectiu que perseguim és garantir entre totes i tots l’educació en el patrimoni històric d’Abrera i connectar-los al patrimoni històric del seu entorn més proper per tal que comprenguin les seves arrels culturals.” 

 

L'objectiu és garantir entre totes i tots l’educació en el patrimoni històric d’Abrera i connectar l'alumnat al patrimoni històric del seu entorn més proper

 

                                                                                                Giulia Mirto, regidora d'Educació del nostre Ajuntament
“Ha estat un matí molt interessant! L’alumnat de primer de l’escola Ernest Lluch ens han explicat un munt de coses sobre tot el procés de la verema, de l’elaboració del vi i de la tradició dels porrons a Abrera; i el nostre servei de patrimoni i memòria històrica els han explicat més detalls afegits al respecte. Agraïm la bona estona que hem passat a tots els nens i nenes i també a les professores i la direcció del centre, que un cop més han permès que puguem desenvolupar projectes conjuntament perquè l’alumnat els gaudeixi".

Judith Gonell, directora de l'Escola Ernest Lluch

“L’experiència de poder compartir amb l’Ajuntament i la gent del municipi tots els projectes de patrimoni que fem, és molt enriquidora. Perquè tota l’escola treballa dins un dels nostres projectes, "Apadrinem el patrimoni", on es treballa un espai o un lloc natural del municipi. I en aquest cas, eren Els Porrons que és un tret molt identificatiu de la vila d’Abrera. Ha estat molt enriquidor poder tancar el projecte, poder comptar amb l'Ajuntament per explicar-nos més coses sobre els porrons que nosaltres podíem desconèixer i que els alumnes havien preguntat i ningú els hi havia pogut donar una resposta. Per ells, pensar que Abrera era diferent de com la coneixent ara, és inimaginable. Pensar que la part del Rebato amb el carrer Major no estigués connectada... Totes aquestes fotografies en les quals poden veure el passat, els ajuda a construir i conèixer la història del municipi que, de fet, és un dels objectius principals del projecte; que els nens i nenes d’Abrera coneguin el seu municipi.”

 

Alumnat de primer de l'Escola Ernest Lluch

  • “Molt bé, m’ha agradat molt”
  • “Els meus pares ja m’ho van explicar, i vaig veure un vídeo dels Porrons de com l’aixecaven i aquesta història m’ha agradat molt.”
  • “ Hem anat d’excursió a un altre lloc, on estan les vinyes”. 

 

Des de l’Ajuntament d’Abrera es considera important que les noves generacions coneguin aquest passat recent del municipi per tal de traçar l’Abrera del futur sense renunciar a tot el que hem estat i al ric patrimoni cultural i històric

Els Tres Porrons i el Rebato

El barri del Rebato es va començar a construir cap a l'any 1830 a banda i banda del que llavors era el Camí Ral, que amb el pas dels anys es convertiria, successivament, en la carretera de Madrid a França, la N-II i, actualment, l'A-2. Fins a l'any 1969, quan es va posar en funcionament la variant per treure la carretera del barri, el Rebato era conegut pels seus hostals, freqüentats tant pels professionals del transport (traginers, viatjants de comerç, diligències o camioners, segons l'època), com, sobretot, pels milers de viatgers que, de camí cap a Montserrat, s'hi aturaven per esmorzar. Aquesta circumstància ha mantingut viu tant el nom del barri, com el símbol dels porrons en la memòria sentimental de molts catalans. Durant dècades, parlar del Rebato i parlar dels Porrons, volia dir el mateix. El porró monumental de la rotonda que actualment obre pas al carrer és, de fet, un homenatge a aquella època.

En l'apogeu d'aquest fenomen, al Rebato hi convivien tres hostals. Els Tres Porrons lluïa el títol de casa fundadora (1840), perquè va ser Joan Juhera qui va posar primer en pràctica la idea de donar de beure de franc a qui fos capaç d'alçar un porró gegant que va instal·lar a l'entrada. Va tenir tant d'èxit que el restaurant veí, Cal Ginesta, va plantificar-hi dos porrons. A aquesta provocació, Juhera va respondre col·locant-hi els tres que acabarien donant la fama al seu establiment. El seu eslògan “Ho diuen per tots cantons, mongetes amb botifarra a Els Tres Porrons” és ja llegendari. L'any 1953, a cal Simon, s'hi va obrir el restaurant Els Quatre Porrons, el darrer a desaparèixer d'aquesta tradició que va durar dècades. El cert és que aquests establiments van donar al Rebato una personalitat pròpia i un cert aire cosmopolita: als veïns els intrigava veure cares conegudes —polítics, futbolistes, cantants de la nova cançó, cupletistes…— a tocar de casa.

Però el dia a dia era més prosaic. Com tot Abrera, el Rebato era un barri poblat gairebé exclusivament per pagesos. Les cases —moltes de les quals avui, més o menys reformades, encara es conserven— estaven equipades amb petits cellers en què es vinificava el raïm collit al terme municipal i que, majoritàriament, es venia a tavernes de Barcelona. L'única casa que avui manté aquesta activitat i que en conserva la façana i l'estructura originals és cal Garrigosa, al número 70.

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

Canals Comunicació Ajuntament faldó


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00