Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera

NOTÍCIES

  • Vespa velutina. Creative Commons

SALUT PÚBLICA I BENESTAR

4/10/2019

Des de l’Ajuntament d’Abrera s’informa de la presència al municipi de diferents individus de vespa asiàtica o vespa velutina

Si detecteu exemplars o la presència d’un niu de vespa asiàtica contacteu amb l’Àrea de Medi ambient i Salut pública i Benestar al telèfon 937700325 o a la Policia Local al 937700299. La vespa asiàtica no és més agressiva que l’autòctona. Només ataquen si es troben amenaçades; és per això que és important no acostar-se a més de cinc metres del niu.

 

Què s’ha de fer en cas d’atac?

 Al apropar-se molt a un niu o tocar-lo, pot ser que una o varies obreres se encarreguin de dissuadir a la persona intrusa sense picar-l a. Si la persona no se’n va o si la pertorbació sobre el niu persisteix pot produir-se un atac en grup de moltes obreres produint moltes picades. S’ha de fugir ràpid sempre que es pugui i sense dubtar.

 

En cas de picada

Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, encara que no són més perilloses que les de les vespes autòctones. La majoria de persones atacades per les vespes asiàtiques presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després de varis dies.

 

  • Rentar la zona de la picada amb aigua i sabó i si es pot aplicar gel o aigua freda.
  •  Als primers moments de la picada es pot intentar desnaturalitzar els components del verí usant calor a la picada, tal i com es pot fer en la picada d’altres vespes.
  • A les persones al·lèrgiques poden aparèixer símptomes generals com picor a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, problemes respiratoris, problemes cardiovasculars i d’altres símptomes greus.
  • En cas de picades múltiples la inoculació del verí també pot provocar aquests símptomes generals greus.
  • Després d’un atac de vespa asiàtica si s’observen aquests símptomes generals, sense perdre la calma però de forma urgent cal trucar al 061 o anar com més aviat millor a un centre mèdic per rebre el tractament adequat perquè aquests símptomes poden ser molt greus i poden conduir a un xoc anafilàctic.

 

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que originàriament viu a la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. L'any 2004 va arribar a Europa, concretament a França, a través d’un contenidor que venia de la Xina.

 

Si veieu exemplars o alguna estructura sospitosa de ser un niu preguem que ho comuniqueu a l’Àrea de Medi ambient i Salut Pública de l'Ajuntament al telèfon 937700325 o a la Policia Local, 937700299.


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00