Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
  • L'assemblea anual del Parc Rural del Montserrat presenta un ambiciós pla de treball per al 2024
  • L'assemblea anual del Parc Rural del Montserrat presenta un ambiciós pla de treball per al 2024
  • Camps de cultiu a la zona de Sant Ermengol, Abrera.

    + 7

  • L'assemblea anual del Parc Rural del Montserrat presenta un ambiciós pla de treball per al 2024
  • Senyalització identificativa del Parc Rural del Montserrat
  • Senyalització identificativa del Parc Rural del Montserrat
  • El Parc Rural del Montserat renova la seva Junta Directiva i l'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, és nomenat secretari
  • El Parc Rural del Montserat renova la seva Junta Directiva i l'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, és nomenat secretari
  • Senyalització identificativa del Parc Rural del Montserrat
  • Senyalització identificativa del Parc Rural del Montserrat

MEDI AMBIENT

25/1/2024

Abrera participa a l'assemblea anual del Parc Rural del Montserrat, celebrada aquest dimecres 24 de gener, a la que s'ha presentat un ambiciós pla de treball per al 2024


L'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, ha assistit a l'assemblea anual del Parc Rural del Montserrat, que ha tingut lloc a Hostalets de Pierola aquest dimecres 24 de gener. Naharro ocupa la secretaria de la Junta Directiva de l'associació, que té per objectiu promoure els productes de la terra sota la marca “Montserrat”, i protegir i recuperar el sòl agrícola, la dignificació de l’ofici de pagès, i fer difusió del patrimoni i protegir el territori. La reunió ha servit per fer un balanç exitós de les activitats desenvolupades durant el 2023 i per presentar un ambiciós pla de treball per al 2024. 

Durant la trobada s'ha posat fil a l'agulla als grans reptes a mitjà termini que afronta el Parc Rural del Montserrat, aprofitant que els nous mandats dels municipis i de la Diputació de Barcelona permetran plantejar propostes més ambicioses per afrontar els desafiaments futurs, consolidant així el compromís amb la preservació i el desenvolupament sostenible d'aquest espai agrari i rural únic. La jornada ha congregat representants dels ajuntaments d'Abrera, Collbató, Esparreguera, Olesa de Montserrat, Viladecavalls, Castellbell i el Vilar, Rellinars, Vacarisses, Ullastrell, els Hostalets de Pierola,  Òdena, Castellfollit del Boix i Monistrol de Montserrat. També hi han assistit representants del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com de la Diputació de Barcelona.

 

La reunió ha servit per fer un balanç exitós de les activitats desenvolupades durant el 2023 i per presentar un ambiciós pla de treball per al 2024. 

 

L'assemblea anual del Parc Rural del Montserrat presenta un ambiciós pla de treball per al 2024


Gestió i dinamització de l'espai rural

L’Associació del Parc Rural del Montserrat posa el focus en gestionar i dinamitzar l’espai rural i facilitar el desenvolupament de l’activitat productiva econòmica de tipus agrícola, ramader i forestal. El Parc Rural del Montserrat és un projecte destinat a la protecció i recuperació de sòl agrícola, la dignificació de l’ofici de pagès, la promoció dels productes de la terra amb la marca “Montserrat”, la difusió del patrimoni natural i la protecció del territori en front activitats especulatives i la pressió urbanitzadora. Es tracta d'una eina que pretén posar en valor tot el sòl rústic com a entorn que conté al seu si, la majoria de valors ambientals, paisatgístics i turístics a més dels propis valors culturals i productius, amb l’agricultura de secà, l’olivera i la vinya com a elements centrals.

Altres objectius prioritaris de l’Associació del Parc Rural del Montserrat són donar valor a activitats complementàries al voltant de l’artesania alimentària, de l’agroturisme, de la restauració, de l’activitat cultural i del lleure; així com contribuir a un model de desenvolupament que respongui als criteris de l’economia verda i circular.  

 

Abrera, municipi fundador

 

Abrera és un dels municipis fundadors del Parc Rural del Montserrat, una iniciativa de les viles de l’entorn d’aquest emblemàtic massís muntanyós, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona. És un projecte que va néixer l’any 2019 amb l’objectiu de millorar la gestió del territori més proper al massís de Montserrat. El seu objectiu primordial és promoure els productes, productors i pagesia de proximitat, inclosos dins del Parc de Montserrat. Actualment integren el parc 16 municipis: Abrera, Olesa, Collbató, Sant Vicenç de Castellet, Marganell, Castellolí, Piera, El Bruc, Ullastrell, Rellinars, Vacarisses, Viladecavalls, Monistrol, Castellgalí, Sant Salvador de Guardiola i Castellbell i el Vilar. És el primer parc rural d’Europa creat amb la finalitat de mantenir viva l'essència del territori i evitar la despoblació dels nuclis petits, potenciar els productes del territori, incrementar el paisatge agrari i facilitar el relleu generacional dels i les professionals dels àmbits agrícola, ramader i forestal.

Abrera és un dels municipis fundadors del Parc Rural del Montserrat, una iniciativa de les viles de l’entorn d’aquest emblemàtic massís muntanyós, que compta amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Camps de cultiu a la zona de Sant Ermengol, Abrera.

Cultius a la zona de Sant Ermengol d'Abrera

 

Per una agricultura sostenible i integrada al territori

La finalitat dels municipis congregats en l’Associació del Parc Rural del Montserrat és preservar i potenciar l’agricultura tradicional en aquest entorn, de forma que se’n conservin els valors paisatgístics, ecològics i culturals. Aquesta associació porta a terme diverses tasques relacionades amb l’agricultura i està organitzant un banc de terres de cultiu que pretén oferir oportunitats als joves pagesos. Es tracta, doncs, de posar en valor la importància de l’agricultura sostenible i integrada al territori, de manera que es formi una identitat pròpia dins l’àmbit de les comarques que integren el Parc.

El parc destaca la singularitat d’un territori i la voluntat de l’administració pública de gestionar-lo específicament, protegint-lo, desenvolupant-lo i dinamitzant-lo amb el suport de la pagesia i d’altres agents socials. Els criteris geogràfics que defineixen l’àmbit territorial del Parc Rural del Montserrat s’identifiquen amb claredat des de la geografia física: conforma una àrea de transició a cavall de la depressió central i la serralada prelitoral, de la qual forma part. Aquest espai eminentment muntanyós inclou un conjunt de relleus geològics i topogràfics d’extrema singularitat. 

Per a més informació sobre el Parc Rural del Montserrat, podeu consultar l'espai web del Parc Rural del Montserrat fent clic aquí

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T


AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00