Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • El túnel de la B-40 rep el nom de Voltrera, a petició de l'Ajuntament d'Abrera
 • El túnel de la B-40 rep el nom de Voltrera, a petició de l'Ajuntament d'Abrera
 • El nostre alcalde, Jesús Naharro, destaca l'impacte positiu de la B-40 i reclama una Taula de Mobilitat per a un transport sostenible

  + 6

 • El proper any 2023, també podrem gaudir cada primer dissabte de mes, de les visites i jornades de portes obertes al Castell de Voltrera i al Balcó de Montserrat!
 • Jornades Europees de Patrimoni (JEP) 2023. Visita comentada al Castell Voltrera d'Abrera
 • Jornades Europees de Patrimoni (JEP) 2023. Visita comentada al Castell Voltrera d'Abrera
 • Jornades Europees de Patrimoni (JEP) 2023. Visita comentada al Castell Voltrera d'Abrera
 • Jornades Europees de Patrimoni (JEP) 2023. Visita comentada al Castell Voltrera d'Abrera
 • Jornades Europees de Patrimoni (JEP) 2023. Visita comentada al Castell Voltrera d'Abrera

INFRAESTRUCTURES

19/1/2024

L'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, destaca l'impacte positiu de la B-40 i reclama una Taula de Mobilitat per a un transport sostenible un  cop obert el túnel de Voltrera


El túnel de l'autovia B-40, que es troba en tot el seu recorregut dins del terme municipal d’Abrera i que ha estat denominat Voltrera a petició de l'Ajuntament d'Abrera, s’obrirà properament. La data amb la qual es treballa des del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana per a obrir el tram de la B-40, que connectarà Abrera amb el Vallès Occidental, és el 30 de gener. El nostre alcalde, Jesús Naharro, ha destacat l’impacte positiu que tindrà aquesta nova via, i demanarà a la Generalitat que continuï treballant amb un pla referent al transport públic a la zona, per tal de seguir potenciant la mobilitat sostenible.  

Infraestructura estratègica

En declaracions a Ràdio Abrera i Grup ETV-Terramar, l'alcalde Jesús Naharro ha manifestat que “la posada en marxa d’aquesta infraestructura és molt important i estratègica, reclamada des de fa molt de temps. Es continua mantenint la data d’obertura de la infraestructura al 30 de gener. Em consta que aquest Nadal hi ha hagut uns treballs, pel que fa al software que controla tota la instal·lació de seguretat del túnel i alguns serrells, sobretot a la banda de Viladecavalls, en una rotonda d’accessos a la B-40. Després de l’impuls de la ministra Raquel Sánchez, les properes setmanes s’obrirà aquesta infraestructura".

L'alcalde d'Abrera ha explicat que “des de l’Ajuntament d’Abrera anticipem que hem de fer una taula de mobilitat per tal d’impulsar un transport públic i alhora sostenible, que connectarà el Baix Llobregat Nord amb el Vallès Occidental, un pol industrial, cultural i educatiu. Hem d’aprofitar aquesta nova infraestructura que serà una connexió de persones, de coneixement, de talent i oportunitats laborals”.

Jesús Naharro: 'Des de l’Ajuntament d’Abrera anticipem que hem de fer una taula de mobilitat per tal d’impulsar un transport públic i alhora sostenible, que connectarà el Baix Llobregat Nord amb el Vallès Occidental'.

El nostre alcalde, Jesús Naharro, destaca l'impacte positiu de la B-40 i reclama una Taula de Moblitat per a un transport sostenible

 

Treball conjunt per resoldre els nusos de la C-55, amb la B-40 i l'A-2

L'alcalde Jesús Naharro també ha assenyalat que cal resoldre els nusos de la C-55, amb la B-40 i l’A-2, i insta a la Generalitat a impulsar els acords en els quals s’està treballant de manera conjunta per tal de modificar el Pla Director d’Infraestructures: “Estem a les acaballes per a la inauguració d’aquesta infraestructura, d’una part del que s’ha d’abordar en aquest territori. Hi ha uns nusos que s’han de resoldre: el de la c-55, B-40 i l’A-2. Amb això, des de l'Ajuntament d’Abrera exigim a la Generalitat que impulsi i concreti els acords en els quals estem treballant i que tinguin com a resultat la modificació del Pla Director d’Infraestructures i que aquest esdevingui una oportunitat de millora, de sostenibilitat en el nostre territori”, ha destacat l'alcalde d'Abrera.

El túnel de la B-40 rep el nom de Voltrera, a petició de l'Ajuntament

Des de l'Ajuntament d'Abrera protegim, estudiem i divulguem el patrimoni històric i cultural d'Abrera. Per aquest motiu, l’alcalde, Jesús Naharro, va enviar una carta al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana proposant identificar al túnel de la B-40 amb el nom de Voltrera, proposta que ha estat acceptada.

Voltrera, un nom arrelat en la memòria històrica d'Abrera

Amb aquesta petició, des de l'Ajuntament d'Abrera es dona una major visibilitat a la nostra història, posant en relleu un antic topònim medieval de la zona per on s'ha construït aquesta autovia. El vocable Voltrera té una forta presència en la memòria històrica del nostre municipi, ja que el castell medieval, documentat en el segle XI, porta aquest nom. Al seu torn, l'institut de secundària del nostre poble també va adoptar aquest nom en la seva fundació. En aquest sentit, la regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, ha posat en relleu que Des de la regidoria seguim treballant activament per protegir i promoure el nostre patrimoni històric i cultural:

Arantxa Galofré, regidora Patrimoni Cultural i Memòria Històrica

"Amb aquesta proposta de donar al túnel de la B-40 el nom de "Voltrera", creiem que és una iniciativa molt interessant per destacar un antic topònim medieval i connectar la infraestructura moderna amb la rica història d’Abrera. Donar noms amb significat històric a les infraestructures modernes no només aporta una sensació d'identitat i pertinença, sinó que també educa i recorda a la ciutadania sobre la seva herència local. Aquesta acció pot contribuir a la consciència cultural i fomentar el respecte pel passat. Així, també ens ajudarà a seguir explicant el projecte del Castell de Voltrera i del Balcó de Montserrat. Aquest Equip de Govern reconeix la importància de la preservació del patrimoni i seguirem emprenent accions concretes per assegurar que aquesta herència es transmeti a les generacions futures.”

Arantxa Galofré: 'És una iniciativa molt interessant per destacar un antic topònim medieval i connectar la infraestructura moderna amb la rica història d’Abrera'

El túnel de la B-40 rep el nom de Voltrera, a petició de l'Ajuntament d'Abrera

Domini estratègic del territori

El castell de Voltrera dominava durant el règim feudal el terme de Voltrera, que ja s'esmenta l'any 996. Aquest edifici pertanyia a la baronia de Castellví de Rosanes i va ser un dels múltiples castells construïts per a dominar estratègicament la frontera del riu Llobregat en temps de conquesta cristiana contra el domini musulmà d'Al-Àndalus, durant el segle IX.

El castell es documenta per primera vegada el 1027 i, generació rere generació, va estar en mans del germà del senyor de Castellví. En 1252 es trenca la tradició: el llinatge dels Castellví es va esgotar per línia masculina i va passar, per via matrimonial, als Montcada. Cap a mitjan segle XVI el castell va pertànyer als Despalau i, després, als Amat, marquesos de Castellbell. Llavors el castell es va denominar també Castell de Vilalba. El virrei del Perú, Manuel d’Amat i Junyent, va encarregar el 1767 al seu germà Josep la construcció de la casa de Vilalba -avui desapareguda-, enviant-li diners i els plànols. L'edifici va ser, finalment, abandonat.

 

El proper any 2023, també podrem gaudir cada primer dissabte de mes, de les visites i jornades de portes obertes al Castell de Voltrera i al Balcó de Montserrat!

 

Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN)

La capella castral de Sant Pere data del primer romànic, igual que l'església parroquial de Sant Pere, situada al nucli antic d'Abrera, a l'altra riba del riu Llobregat. Aquesta capella té ornamentació llombarda, nau amb absis semicircular, finestra de mig punt i capçalera trebolada. El conjunt del castell de Voltrera va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). El 2021 es van consolidar les seves restes arquitectòniques, finançat amb el programa d'ajudes del 1,5% Cultural del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’SPAL de la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament d’Abrera. També es va senyalitzar el monument i es va obrir el recinte al públic, així com al Balcó de Montserrat d’Abrera, inclòs dins del projecte “7 balcons de Montserrat”, del Consell Comarcal del Baix Llobregat. Des del 2022 s’hi promouen campanyes d'excavació arqueològica, sota la direcció científica de la Universitat de Barcelona, amb qui des de l’Ajuntament mantenim un conveni de col·laboració.


Jornades Europees de Patrimoni (JEP) 2023. Visita comentada al Castell Voltrera d'Abrera

 

 

Amb data 27 de juliol de 2023 el Ministeri va confirmar, a través del subdirector general de projectes i obres, Fernando Pedrazo, que la proposta de batejar el túnel de la B-40 amb el nom de Voltrera ha estat acceptada. Recentment s'han col·locat els cartells indicatius. La B-40 entrarà en funcionament properament.

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i X @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDÓ NOTÍCIES 2023


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00