Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Aigua
 • Subministrament d'aigua
 • Embassament de Sau, al Ter, (Catalunya Ràdio-Gerard López)

  + 3

 • tall aigua aixeta
 • Pantà de Darnius-Boadella (ACN-Marina López)
 • Mesures per a l'estalvi d'aigua a les cases

AIGUA/SOSTENIBILITAT

22/12/2023

L'Ajuntament d'Abrera signa un nou Ban d'Alcaldia per a l'adopció de mesures per a l'estalvi d'aigua per fer front la sequera hidrològica davant la declaració de l’estat de preemergència


L'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, ha signat un nou ban d'Alcaldia per a l'adopció de mesures per a l'estalvi d'aigua en el municipi per fer front la sequera, davant la declaració de l’estat de preemergència per sequera hidrològica. A Catalunya fa molts mesos que no plou suficient i els pantans es troben pràcticament buits. Des de l'Ajuntament d'Abrera es demana als veïns i veïnes la màxima responsabilitat en l'ús de l'aigua, i es recorda que per tenir aigua en els  domicilis, cal tancar l'aixeta. Cada gota compta! Consulteu seguidament el nou Ban d'Alcaldia, que també podeu llegir en format PDF:

La regidora de Medi Ambient, Mercedes Álvarez, ha explicat que “en el primer punt del Ban d'Alcaldia s’explica que els volums lliurats per l’abastament de la població no poden superar una dotació màxima equivalent a 210 litres/habitant i dia. Amb la declaració de preemergència l’ACA ha baixat la dotació de 230 a 210 litres per habitant i dia.  Cal tenir en compte que la dotació és la quantitat d’aigua que pot gastar cada ciutadà i ciutadana al dia. Dins d’aquesta aigua s’inclou el consum que fem a casa, a l’escola, al gimnàs, els comerços, etc... No s’ha de confondre dotació amb l'aigua que podem gastar.” 

Preemergència per sequera hidrològica

El passat 6 de març de 2023, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va declarar l’estat d’excepcionalitat per sequera hidrològica, en diferents zones del territori de Catalunya, afectant a un total de 6 milions d’habitants, amb un total de 15 comarques i 224 municipis. El municipi d’Abrera es troba dins de la unitat d’explotació 13 de l’embassament Ter Llobregat la qual també ha estat declarada en estat d’excepcionalitat al considerar-se que existeix una sequera pluviomètrica extrema

I el mes de novembre passat, l'ACA va decretar la fase de preemergència per sequera a l'àrea de Barcelona. Aquesta situació d’excepcionalitat comporta que s’hagin adoptat  un conjunt de restriccions, de compliment obligatori, per la ciutadania, les empreses i l’Administració, les quals es detallen a continuació. Reproduïm seguidament el Ban Municipal:

Restriccions vigents per l'estalvi d'aigua SEQUERA EXCEPCIONALITAT - AIGUA DE BOCA

 • Els volums lliurats per a l'abastament de la població no poden superar una dotació màxima equivalent de 210 litres per habitant i dia, incloent-hi les fraccions servides des dels recursos propis municipals. Els 210 litres inclouen l’aigua que fem servir a casa, a l’escola, al gimnàs, els comerços i les ineficiències que pugui tenir la xarxa.

Reg de jardins i zones verdes SEQUERA EXCEPCIONALITAT - REG

 • Resta prohibit l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes, tant de caràcter públic com privat, excepte per a la realització de regs de supervivència d'arbres o de plantes. Aquest reg de supervivència s'ha de fer amb la mínima quantitat d'aigua indispensable, de 20 h a 8 h, i només mitjançant reg de gota a gota o amb regadora.
 • El reg de gespa queda prohibit en tots els casos, excepte en superfícies destinades a la pràctica federada de l'esport, on el reg es pot mantenir en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 200 m³/ha/mes i complint amb la resta de limitacions que dicti l'ens local.
 • La prohibició del reg en excepcionalitat no s'aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora

Eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire SEQUERA EXCEPCIONALITAT - POLS

 • Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.

Ompliment de piscines SEQUERA EXCEPCIONALITAT - PISCINES

 • No es permet en cap cas l’ompliment de piscines privades d’ús individual o unifamiliar.
 • No es poden omplir ni reomplir aquelles piscines sense sistemes de recirculació d’aigua. Les que sí que tinguin sistema de recirculació ho han de fer en les quantitats mínimes indispensables per garantir la qualitat sanitària de l'aigua.
 • Es permet el reompliment parcial o primer ompliment (si són de nova construcció o han sofert obres de rehabilitació o modificació del vas)
  de piscines d’ús públic (article 2.2 del Reial Decret 742/2013) i també les piscines d’ús privat tipus 3A (article 2.3.a del Reial Decret 742/2013),
  que disposin d’un sistema de recirculació de l’aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària de l’aigua. Això inclou
  piscines municipals o altres d’accés públic com les dels establiments turístics, centres esportius, centres lúdics o similars, les d’instal·lacions
  juvenils inscrites al Registre d’Instal·lacions Juvenils de la Direcció General de Joventut, col·legis majors o similars, i també les piscines d’ús
  privat de les comunitats de propietaris, agroturisme o similars. També inclou piscines d'ús terapèutic ubicades en hospitals i centres d'educació
  especial.
 • Es permet l'ompliment i el reompliment de les piscines d'ús privat de tipus 3B, definides a l'article 2.3.b del Reial decret 742/2013, de 27 de
  setembre, que estiguin destinades al bany de persones que disposen d'una avaluació del grau de discapacitat en què consta que pateixen
  alteracions de la conducta.
 • En centres educatius, és permès l’ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d’infants.
 • Aquestes limitacions no s’apliquen a les piscines d’aigua de mar que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament i de
  sanejament públiques.

 

Neteja de carrers, paviments, façanes i similars SEQUERA EXCEPCIONALITAT - AIGUA

 • Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, siguin públics o particulars, excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé si hi ha un risc sanitari o un risc per a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable. S'exclou de la prohibició la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja.

 

Ús d'aigua en granges SEQUERA EXCEPCIONALITAT - GRANJES

 • L'ús en granges d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per a aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o d'altres d'una eficàcia equivalent.

Fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua SEQUERA EXCEPCIONALITAT - FONTS

 • Resta prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d'ús estètic de l'aigua.Com a excepció, en llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica es permet el mínim ús de l'aigua imprescindible per a mantenir-la. En qualsevol cas, s'ha d'estudiar i, si és viable, s'ha de realitzar el trasllat i/o la concentració de la vida aquàtica afectada a un entorn que n'asseguri la màxima supervivència amb el mínim consum d'aigua.

Neteja de vehicles SEQUERA EXCEPCIONALITAT - RENTAT COTXES

 

 La neteja de qualsevol mena de vehicle queda limitada als casos següents:

 • Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua.
 • Fora dels establiments comercials, es permet únicament la neteja dels vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula mitjançant l'ús d'esponja i galleda.
 • També es permet la neteja de vehicles fora d'establiments comercials si és necessari per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. Dintre d'aquesta categoria s'inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d'animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments, així com els vehicles de transport de residus. En qualsevol cas, la neteja s'ha de fer amb la mínima utilització d'aigua possible.

 

Així mateix, s’han de reduir els següents usos de l’aigua: usos agrícoles, amb una reducció del 40%; els ramaders, del 30%; els industrials, del 15%, i els recreatius, del 50%.

Dit l’anterior cal advertir que l’Ajuntament està treballant en l’ordenança d’estalvi d’aigua que entrarà en vigor properament.

 

Subministrament d'aigua

Consells per a l'estalvi d'aigua

A casa:

 • Tingueu cura a l'utilitzar les dutxes. Cada minut gasta entre 8 i 15 litres d’aigua
 • Tanqueu les aixetes mentre us renteu les mans o les dents!
 • Si no disposeu de vàter amb doble càrrega poseu una ampolla de plàstic dins la cisterna
 • Recolliu l’aigua que surt freda mentre espereu l’aigua calenta a la dutxa

Mesures per a l'estalvi d'aigua a les cases

 

A Catalunya fa molts mesos que no plou i els pantans es troben pràcticament buits.
Des de l'Ajuntament d'Abrera es demana als veïns i veïnes la màxima responsabilitat en l'ús de l'aigua, i recordem que per tenir aigua en els nostres domicilis, cal tancar l'aixeta. Cada gota compta!

 

 

Pantà de Darnius-Boadella (ACN-Marina López)

 

 

 

Abrera+SostenibleLOGO AIGUES D'ABRERAA Abrera s'estalvia aigua! Abrera + Sostenible!

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 Canals Comunicació Ajuntament faldó


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00