Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Fem front a la processionària del pi! Continuem aplicant el tractament fitosanitari als pins del nostre espai públic

SALUT PÚBLICA I BENESTAR

13/11/2023

Aquest dimarts 14 de novembre es durà a terme el tractament fitosanitari als pins de l'espai públic d'Abrera en horari de 7h a 17h


Per controlar la plaga de la processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa Schiff), des de l'Ajuntament portem a terme cada any, un tractament amb insecticida mitjançant polvorització. L’Ajuntament anualment fa el tractament durant el mes de novembre mitjançant polvorització directa sobre els arbres de titularitat municipal. El tractament es durà a terme el dimarts 14 de novembre de 7 h a 17 h. Es recomana al veïnat mantenir la distància quan es faci el tractament.

 

Des de l’Ajuntament d'Abrera ens responsabilitzem del control fitosanitari de la vegetació a terrenys municipals, els pins ubicats a terrenys privats són responsabilitat del titular del terreny. Si tenen localitzat algun niu de processionària a un terreny privat agraïm que ho comuniquin per instància i des de l’àrea de Salut Pública es farà requeriment al titular del terreny perquè procedeixi a la seva retirada.

 

L’Ajuntament d'Abrera es responsabilitza del control fitosanitari de la vegetació a terrenys municipals, els pins ubicats a terrenys privats són responsabilitat del titular del terreny.

 

Què és la processionària del pi?

La processionària del pi és la plaga més important dels pins mediterranis. El seu nom ve pel fet que es desplaça en grup de forma alineada, a manera de processó.

Fem front a la processionària del pi! Continuem aplicant el tractament fitosanitari als pins del nostre espai públic

 

Quins són els danys que provoca?

Les erugues s'alimenten a l'hivern de les acícules de pins i cedres, provocant que aquestes s'assequin i caiguin. El dany més important ho fan des del final de l'hivern fins a meitat de primavera, quan les erugues són més grans i voraços. La defoliació poques vegades produeix la mort dels pins, però els afebleix en gran manera, facilitant l'atac posterior d'altres plagues. Les erugues estan recobertes per uns pèls urticants que es dispersen i suren en l'aire, produint irritació en pell, ulls i nas.

 

Un dels problemes més importants que creen aquests insectes, des del punt de vista de la salut humana, es deu al fet que les larves, a partir del tercer estadi de desenvolupament, disposen en el dors d’uns plecs o sacs on s’amaguen, agrupats, una gran quantitat de diminuts pèls urticants de color taronja. Quan es molesten les larves o es mouen, s’obren els sacs alliberant-se milers de pèls urticants a l’atmosfera que, si es posen en contacte amb la pell de les persones o animals, produeixen reaccions al·lèrgiques. Si es detecta aquesta simptomatologia es recomana anar al metge de capçalera per tal que administri el tipus d’antihistamínic més adequat.

 

Les erugues estan recobertes per uns pèls urticants que es dispersen i suren en l'aire, produint irritació en pell, ulls i nas. Per als animals domèstics, les erugues són perilloses si les llepen o toquen la filera o per contacte amb un niu que ha caigut.

 

En animals domèstics, per exemple, animals curiosos com els cadells de gos (els gats són més prudents), les erugues són perilloses si les llepen o toquen la filera o per contacte amb un niu que ha caigut, ja que contenen pèls urticants. En aquests casos pot aparèixer inflamació als llavis, boca i cap en general, i cal consultar amb el veterinari.

Quan es molesten les larves o es mouen, s’obren els sacs alliberant-se milers de pèls urticants a l’atmosfera que, si es posen en contacte amb la pell de les persones o animals, produeixen reaccions al·lèrgiques. Si es detecta aquesta simptomatologia recomanem anar al metge de capçalera per tal que administri el tipus d’antihistamínic més adequat.

 

Es recomana que, si sortim a passejar per zones amb pins amb nens petits i/o amb gossos durant l’època d’octubre a febrer, vigilem que no toquin aquestes erugues o zones de terra i pinassa on hi poden haver ja enterrades les larves. En persones amb una reconeguda hipersensibilitat, es recomana no visitar pinedes amb presència d’aquests insectes, sobretot els dies de molt vent.

 

Com combatre-la?

Hi ha varis mètodes per controlar aquesta plaga:

 • Insecticides Inhibidors del creixement.
 • Tractament amb insecticides químics convencionals.
 • Instal·lació de paranys de feromones (trampes per capturar els mascles).
 • Eliminar (trencar, tallar, cremar) les bosses.
 • Establiment de barreres físiques.
 • Fomentar i protegir les aus insectívores.
   

Què pot fer el veïnat?

Els pins de titularitat privada han de ser tractats pels seus propietaris, preferentment amb mètodes biològics. Cal tenir en compte que tant a l'hora de fer els tractaments com de manipular les bosses per tal d'eliminar-les, és molt important que aquestes accions es facin per part de personal experimentat i mantenint allunyats nens, avis i animals domèstics.

L'educació entre els més petits de la casa també és important. Per exemple, les famílies poden mostrar fotos de la processionària als més menuts i advertir sobre la importància de no tocar aquestes erugues.

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00