7/11/2023
Divendres 17, dissabte 18 i diumenge 19 de novembre torna la 4a Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera amb el carrer del Rebato i el parc de Can Morral com a escenaris
El divendres 17, el dissabte 18 i el diumenge 19 de novembre es celebrarà una nova edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera. Des de l’Ajuntament d’Abrera s'organitza la quarta edició de la fira, amb la col·laboració de Sound Land i establiments i entitats abrerenques.
A la fira es tornarà a destacar l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada en la cuina tradicional catalana i productes de proximitat, activitats per a tota la família, esdveniments culturals mostres de l'activitat agrícola d'abans i d'ara, i l'emblemàtic concurs d'aixecament del porró
A la 4a edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera es tornarà a destacar l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada la cuina tradicional catalana i en productes de proximitat. Unes tradicions que van néixer quan Abrera era un poblet agrícola que, en poc temps, va créixer per esdevenir el nostre municipi tal com és en l’actualitat. A la fira trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró.
Divendres 17 de novembre. Carrer del Rebato
El divendres 17 de novembre, al carrer del Rebato, tornarem a recuperar el concurs d’aixecar el porró, que posarà a prova als participants: intentaran recuperar les gestes dels antics concursants de l'N-II. També podrem veure una exposició de fotografies antigues que porten als nostres dies l’esperit del carrer Rebato i els veïns i veïnes que van formar-ne part. I a més, es podrà gaudir d’una mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, un tast que amenitzarem amb música i activitats de cultura popular. El concurs d'aixecar el porró es durà a terme amb most (beguda sense alcohol). Només a la ronda final es durà a terme amb vi per a un consum moderat d'alcohol. Les persones interessades a apuntar-se al concurs poden fer-ho el mateix divendres, al carrer del Rebato, abans de l'inici.
III Fira Gastronòmica dels Porrons
Dissabte 18 i diumenge 19 de novembre. Parc de Can Morral
I el cap de setmana, el dissabte 18 i el diumenge 19 de novembre, el parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s’oferiran els plats basats en gastronomia arrelada al territori, què proposaven els hostals i tavernes del nostre poble, activitats per al públic familiar, mostres de cultura popular i tractorada. Els establiments abrerencs que participaran a la fira són els següents:
En l’edició d’enguany hi participaran Can Martinet, Kenaz, L'Embolic, Bar de la Biblio, Gaadus, Massó, Ca l'Antonia Pizzeria Rebato i Pastiseria Duch.
III Fira Gastronòmica dels Porrons
III Fira Gastronòmica dels Porrons
Brindar amb el Porró d’Abrera, una història amb identitat
Fa unes dècades, el nostre poble era conegut pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.
Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI. Amb la quarta edició de la fira, es recupera la memòria dels porrons que, a mitjans del segle XX, va atraure al barri del Rebato d'Abrera a personatges com Fleming, Errol Flynn, Mohammed V, Peret, Antonio Molina o Joan Manuel Serrat…
Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!