2/11/2022
Un any més, el Cementiri Vell d'Abrera ha acollit l'acte d'homenatge a les persones afusellades l'any 1939 amb representants dels ajuntaments d'Abrera i Olesa de Montserrat
Aquest dimarts 1 de novembre, festivitat de Tots Sants, els Ajuntaments d'Abrera i Olesa de Montserrat han visitat un any més el cementiri vell d'Abrera per realitzar un homenatge i ofrena floral en record dels veïns i veïnes d’Olesa de Montserrat, que van ser afusellats el 19 de febrer de 1939 en aquest recinte. L'homenatge ha comptat amb l'assistència de l'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, l'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, acompanyats de regidors i regidores dels dos consistoris, representants de partits polítics i familiars de les víctimes com Pau Figueras, besnét de l’exalcalde republicà olesà Fèlix Figueras i Aragay.
Agermanament de dos Ajuntaments
L'alcalde d'Abrera,Jesús Naharro, va posar en relleu la importància d'aquest acte: "Avui és un dia d’explicació, de memòria de reconeixement. I la nostra obligació és explicar-ho. Fem un homenatge amb aquesta concentració i agermanament de dos Ajuntaments, que vàrem patir en el nostre territori aquesta injustícia d’una Guerra Civil, aquesta crueltat que va portar dur a terme afusellaments indiscriminats". En aquest sentit, Naharro va destacar que "la societat ha de prendre consciència, perquè passen els anys i a vegades ens oblidem i es dilueix amb el dia a dia. Nosaltres estem a favor de poder continuar explicant el que va succeir perquè no es torni a repetir. Agraïm la participació als partit compromesos, que avui estem aquí representants, i malauradament no entenem els que no hi són".
Per a l'alcalde d'Olesa, Miquel Riera, "és important el record i l’homenatge a les víctimes i evitar que es repeteixin aquella barbàrie depèn d’actes com aquest, en què recordem què va passar perquè no es reprodueixi”. Riera també ha agraït “la constància” de qui hi assisteix any cada any, sobretot en un temps en què “tots veiem la polarització de la societat en l’àmbit internacional i que a sota hi ha causes similars a les que aquells anys van portar a resoldre les diferències amb violència”. Finalment, Pau Figueras, besnet de l’exalcalde republicà, també ha agraït que els dos consistoris continuïn fent, any rere any, l’acte d’homenatge i ha donat les gràcies per la presència dels partits dels dos municipis que eren a l’acte.
Els fets de febrer del 1939
Les persones afusellades la matinada del 19 de febrer de 1939 al Cementiri Vell d'Abrera van ser les següents:
Els fets de febrer del 1939 estan recollits al llibre de l’historiador Oriol Dueñas “La violència d’uns i altres. La repressió de la guerra i la postguerra 1936-1945. El cas d’Olesa de Montserrat”. Segons recull Dueñas, el 13 de febrer de 1939 va tenir lloc l’entrada de les tropes franquistes al municipi. Aleshores, va ser quan es va constituir de forma definitiva una comissió gestora del nou ajuntament. I algunes de les famílies que havien patit la pèrdua d’un familiar pels fets violents de rereguarda durant la guerra civil van començar a pressionar les noves autoritats perquè fossin castigats de manera exemplar els autors o responsables indirectes dels assassinats.
Davant les constants peticions, el responsable militar d’Olesa, el capità habilitat d’infanteria del 21 Batallón de Zaragoza Mariano Pérez, va autoritzar la detenció dels considerats responsables dels assassinats comesos durant la guerra. Van ser detingudes i empresonades una trentena de persones, que van ser tancades a l’edifici del Círcol Federal Democràtic i Obrer, antic centre de reunions de les forces progressistes de la vila. Entre els detinguts hi eren l’antic alcalde d’Olesa entre abril de 1931 i 1934 i al 1936, Fèlix Figueras i Aragay, i altres excàrrecs electes com Joan Jané, Josep Bayona o Martí Lahosa.
Un cop fetes les detencions es va iniciar a l’edifici del Círcol el que ha estat conegut a Olesa com el “judici de les vídues” a causa de la important participació que van tenir moltes de les dones dels assassinats entre 1936 i 1937. Un cop acabat, van quedar retingudes una vintena de persones. Algunes van ser condemnades a mort, menys 14 dels acusats, entre ells Fèlix Figueras i Aragay i Joan Jané Casajoana, ja que davant els dubtes per la seva teòrica responsabilitat, el capità habilitat Mariano Pérez va decidir que era millor traslladar-los a Barcelona i que fossin jutjats per un tribunal militar. Familiars de les víctimes, però, van seguir pressionant el capità Pérez, que finalment es va deixar convèncer i va decidir que l’endemà, durant el trasllat a Barcelona, aquelles persones serien afusellades. L’afusellament va tenir lloc la matinada del 19 de febrer de 1939 al cementiri d’Abrera.
Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!