Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Jornades Europees de Patrimoni 2022 - Portada
 • Vista aèria jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera
 • Jornades Europees de Patrimoni 2022 - Conferència El jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera

  + 2

 • Jornades Europees de Patrimoni 2022 - Tast d'Oli Becarut a Can Morral del Molí
 • Jornades Europees de Patrimoni 2022

PATRIMONI CULTURAL

29/9/2022

Abrera participa en les Jornades Europees de Patrimoni de 2022 amb un tast d'oli becarut i una conferència sobre el jaciment arqueològic de Sant Hilari


Un any més, es celebren les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que té lloc, ininterrompudament a Catalunya, des del 1991. Són considerades l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural. A Abrera, s'hi participa des de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, amb dues activitats gratuïtes, que tenen oberta la inscripció en aquesta mateixa pàgina web: un tast d'oli becarut al Celler de Can Morral del Molí, i la conferència "El jaciment arqueològic de Sant Hilari". Consulteu-les i feu la vostra inscripció als enllaços que trobareu a continuació! A Abrera cuidem i difonem el nostre patrimoni!

 

Tast d'oli becarut, divendres 7 d’octubre a les 18h, al Celler de Can Morral del Molí (Ctra. BV-1202 Km8) a Santa Maria de Vilalba d'Abrera

 

El Celler de Can Morral del Molí és un celler familiar amb molta història! Aproximadament des del segle XV, la masia ha estat habitada per la família Morral, passant de generació en generació, dedicant-se al conreu de la vinya i l'olivera. Treballen amb la voluntat de mantenir el paisatge agrari i els cultius tradicionals. El conreu és totalment ecològic, treballant amb el màxim respecte cap a la terra i centrant-se en l'agricultura regenerativa amb algunes aplicacions biodinàmiques. Des del celler s’elabora un vi sense additius i amb mínima intervenció, cuidant de tot el procés, des de la vinya fins a l'ampolla. Les vinyes envoltades de bosc, són de les varietats Tempranillo, Chardonnay, Garnacha negra, Muscat, Xarel·lo, Sumoll i Macabeu, amb vinyes d’entre 60 i 80 anys d'antiguitat. Per tota la finca hi ha disseminades oliveres de la varietat Becaruda, oliveres centenàries i autòctones de la zona. Divendres 7 d'octubre a les 18.00 h podrem tastar aquest oli becarut que s'elabora al Celler de Can Morral del Molí dins les Jornades Europees de Patrimoni 2022! Veniu a tastar-lo! 

 

Jornades Europees de Patrimoni 2022 - Tast d'Oli Becarut a Can Morral del Molí.jpeg

                                                                                  

 

Conferència "El jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera", dissabte 8 d'octubre a les 18 h, a la Sala Municipal (C. de Casamada, 12)

El jaciment arqueològic de Sant Hilari d’Abrera és un conjunt històric i monumental de gran rellevància per al territori, esdevenint un dels emplaçaments amb evidències d’assentaments humans més antics del municipi d’Abrera. Des del 2016 l’Ajuntament d’Abrera, mitjançant les regidories d’Acció Cultural i Patrimoni (2015-2018) i de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica (2019-actualitat) ha dut a terme una línia de treball, en col·laboració amb altres institucions com la Diputació de Barcelona o el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, per excavar i estudiar Sant Hilari d’Abrera, amb la intenció de posar en valor la riquesa patrimonial, arqueològica i geològica del lloc i el seu entorn. Aquest important projecte cultural i d’investigació fa necessària la realització d’una intervenció pluridisciplinària, amb empreses especialitzades del sector i el conveni de col·laboració signat el juny de 2019 entre l'Ajuntament d'Abrera i la Secció de Prehistòria i Arqueologia del Departament d'Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona (Universitat de Barcelona) per tal de treballar en la recerca històrica i arqueològica del jaciment del complex arqueològic de Sant Hilari. Aquest estudi es porta a terme sota l'assessorament i supervisió dels responsables científics i professors de la Universitat de Barcelona, els doctors Gisela Ripoll i Francesc Tuset. Ells seran els encarregats d'impartir aquesta conferència el dissabte 8 d'octubre, a les 18.00 h a la Sala Municipal d'Abrera (C. de Casamada, 12) emmarcada en les Jornades Europees de Patrimoni 2022, juntament amb Imma Mesas, arqueòloga i directora de les excavacions arqueològiques a Sant Hilari d’Abrera. 

 

Jornades Europees de Patrimoni 2022 - Conferència El jaciment arqueològic de Sant Hilari d'Abrera.jpeg

 

El conjunt patrimonial de Sant Hilari es troba a 75 msnm, a l’est del nucli urbà d’Abrera, en un esperó sobre el riu Llobregat. El conformen la capella de Sant Hilari, el mas de Sant Hilari, i un seguit d’estructures d’època romana que afloraven, fins fa uns anys, aïllades i tradicionalment associades a una possible vil·la romana. La zona, majoritàriament de propietat municipal, té una especial rellevància ecològica i forma part d’un corredor protegit que discorre al llarg del riu Llobregat, inclòs entre altres al Pla director urbanístic de la Via Blava Llobregat, el qual alberga nombrosos hàbitats i espècies d'animals de gran importància per al manteniment de la diversitat biològica dels ambients riberencs mediterranis. 

La finca també forma part de la Zona Natural de Can Morral, inclosa a la Zona d’Especial Protecció per a les Aus del Llobregat des de l’any 2006 i a la Xarxa Natura 2000. El conjunt patrimonial visible correspon a l’església de Sant Hilari i el mas de Sant Hilari i diverses estructures de cronologia romana atribuïbles a una vil·la romana que, des de les intervencions del 2017, s’han pogut identificar i caracteritzar. Recentment, els darrers treballs arqueològics han pogut documentar un complex termal d’època romana i indicis de l’existència de pintures murals als murs interiors de l’església. L'església de Sant Hilari (actualment capella de propietat municipal), el mas de Sant Hilari i també les estructures arquitectòniques que fins fa pocs dies afloraven isolades estan contemplades com a jaciment arqueològic a l'Inventari de Patrimoni Arqueològic de Catalunya. Des de l’Ajuntament d’Abrera vam declarar tot el conjunt històric, arqueològic i monumental de Sant Hilari d’Abrera unànimement per acord del Ple Municipal com a Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) el 26 de novembre de 2020. 

Recentment, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament d’Abrera l’Estudi Previ per desenvolupar la planificació i els usos del conjunt arqueològic de Sant Hilari d’Abrera, redactat per l’arquitecte Antoni Barcons i l’arqueòleg Àlvar Caixal, que ha de servir com a full de ruta per als treballs d’investigació científica que s’han d’efectuar els pròxims anys en aquest rellevant jaciment i monument.

 

Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat  per donar a conèixer la riquesa i l'atractiu del nostre patrimoni cultural. Aquest 2022 el lema és "Patrimoni sostenible".

 

Un any més, Catalunya celebra les Jornades Europees de Patrimoni (JEP), una iniciativa del Consell d’Europa i la Comissió Europea que se celebra ininterrompudament a Catalunya des del 1991. És considerada l’activitat participativa més important d’Europa en relació amb el patrimoni cultural, i compten amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis, l’Institut Ramon Muntaner, i l’Associació Capital de la Cultura Catalana. Els dies 7, 8 i 9 d’octubre ens conviden a viure noves activitats i experiències en aquesta jornada de descobertes del nostre patrimoni cultural. Un gran ventall de propostes que es podran consultar, organitzades temàticament i geogràficament, en l’agenda en línia. Les Jornades Europees de Patrimoni són un esdeveniment obert a tothom i una gran oportunitat per donar a conèixer la riquesa i l’atractiu del nostre patrimoni cultural, amb l’objectiu principal d’estrènyer els vincles entre aquest i la societat. 
Per aquest 2022, sota el lema “Patrimoni sostenible” proposat pel Consell d’Europa, les Jornades Europees de Patrimoni conviden a explorar i reflexionar al voltant de la sostenibilitat del nostre patrimoni. Una proposta que ens porta a reflexionar sobre la protecció del nostre patrimoni (material, immaterial i natural) i a explorar l’ús dels recursos en relació amb la seva preservació, en un context marcat pel canvi climàtic. Ens convida a explorar el paper del patrimoni cultural en un futur sostenible. Amb aquest tema, l’edició d’enguany de les Jornades conviden a totes les institucions, entitats i associacions que participen en l’esdeveniment a proposar iniciatives que contemplin l’efecte ambiental de les seves activitats amb la finalitat de reduir o moderar el consum de recursos i la despesa energètica, de minimitzar l’impacte ambiental en la programació i gestió dels diferents projectes patrimonials.

 

Jornades Europees de Patrimoni 2022.jpg

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00