Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Us convidem a l'acte de commemoració del centenari de Les Escoles Velles d’Abrera, el proper dissabte 4 de juny a les 10 h!
 • Us convidem a l'acte de commemoració del centenari de Les Escoles Velles d’Abrera, el proper dissabte 4 de juny a les 10 h!
 • Escoles velles

  + 3

 • Escoles velles d'Abrera
 • Hotel entitats
 • Escoles Velles

PATRIMONI CULTURAL

2/6/2022

El proper dissabte 4 de juny es commemorarà el centenari de les Escoles Velles, un edifici emblemàtic d'Abrera, amb un acte obert a tota la població


L’acte començarà a les 10 h del dissabte 4 de juny amb l'obertura de la placa commemorativa del centenari de l’emblemàtic edifici, de la mà de l’alcalde d’Abrera, Jesús Naharro. A continuació tindrà lloc la presentació de la mostra de documentació històrica del centenari i de la història de l’edifici. Un repàs dels 100 anys viscuts (1922-2022), les transformacions que ha anat experimentant l’edifici, les dificultats, les persones que van fer possible que les Escoles Velles fossin una realitat i un llarg etcètera.

 

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica de l’Ajuntament d’Abrera, Arantxa Galofré, ha explicat que “estem molts contents de commemorar el centenari de les Escoles Velles, ara fa 100 anys que aquest edifici tant emblemàtic i carregat d’història va obrir les seves portes a tots els infants d’Abrera. Amb aquesta efemèride seguim treballant en la recuperació i difusió del patrimoni cultural i històric del nostre municipi.”

 

L’edifici, patrimoni de la nostra història i tradició, celebra 100 anys de creixement cultural, demogràfic, intel·lectual i social. Per això us convidem a tots i totes a participar d’aquesta jornada única d’homenatge a la nostra història.

 

Història viva d’Abrera

El 4 de juny de 1922 va tenir lloc l’acte d’inauguració de les Escoles Nacionals, primer nom que va rebre l’edifici d’estil noucentista. Cal destacar que la institució, situada al carrer Major, va ser construïda sense subvencions de l’Estat i fou gràcies a l’entusiasme i esforç dels veïns que es va aconseguir aixecar el flamant edifici. El resultat va ser un edifici molt aplaudit, amb dues grans aules amb capacitat per a seixanta alumnes, dividits entre nens i nenes, i dos habitatges per a mestres a la planta superior.

 

Escoles velles

 

D’estil noucentista i situat al carrer Major, va ser construït sense subvencions de l’Estat i gràcies a l’entusiasme i esforç dels veïns i veïnes d'Abrera, es va aconseguir aixecar el flamant edifici

El 1971, Abrera va viure un creixement significatiu amb l’arribada de nova població atreta pel creixement industrial que experimentà la vila. Les Escoles Nacionals  començaven a quedar petites, i per això es va decidir posar en funcionament dues aules més, que s’afegien a les ja existents, així com dos habitatges més per als mestres. Aquesta ampliació provisional es va fer amb uns mòduls prefabricats que es van ubicar a la zona on actualment hi ha l’Escola Francesc Platón. Al cap de poc, el 1972, davant la creixent necessitat d’espai, l’Ajuntament d’Abrera lloga dos locals comercials més a l’actual avinguda de la Generalitat, per habilitar-los com a aules i sumar-los a les quatre aules preexistents.

 

L’estiu del 1977 l’Associació de Veïns Tramuntana pressiona l’Ajuntament, fins i tot amb manifestacions als carrers, per a la construcció d’una nova escola. El govern local fa un esforç per construir, en només quatre mesos, un edifici de vuit aules conegut popularment com l’ Aulari, també ubicat prop dels terrenys que després van pertànyer a l’Escola Platón. A partir d’aquest moment les Escoles Nacionals perden la seva funció com a escola. El creixement del municipi, però, encara reclamava la construcció de noves escoles. Finalment, l’estiu del 1978 s’inaugura el Francesc Platon Sartí, un edifici de setze aules construït en temps rècord, amb el suport del Ministeri d’Educació i Ciència. Ara sí que les Escoles Nacionals passaven a ser les Escoles Velles i l’immoble es presentava com un gran enigma. 

 

Les Escoles Velles en l’actualitat

Des del seu canvi d’ús i fins a la reforma de 1998, les Escoles Velles mai van estar del tot tancades. Es tractava d’un edifici comodí, que va fer servei a diverses iniciatives i activitats. Una de les aules de l’edifici s’havia utilitzat temporalment com a casal de trobada de gent gran, precursora del Casal de la Gent Gran; també com a aula taller de mecànica; com a seu de l’esplai; o fins i tot com a escenari dels primers passos de Ràdio Abrera.

 

Hotel entitats

 

En 1998 es van acabar les obres de reforma en l'edifici, que va desembocar en la conversió d’aquestes antigues escoles en un nou equipament cultural de la vila d’Abrera: l’Hotel d’Entitats

El pas del temps passa factura a les parets de les Escoles Velles i comença a ser indispensable dur a terme una reforma de l’immoble. Així, en 1998, van acabar unes obres que amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, van desembocar en la conversió d’aquestes antigues escoles en un nou equipament cultural de la vila d’Abrera: l’Hotel d’Entitats, un espai de trobada d’associacions, amb sales de reunions polivalents on s’hi fan diverses activitats des de la seva reobertura.

 

En l’actualitat, l’edifici encara conserva l’antic esperit escolar, ja que és la seu de l’Aula d’Adults d’Abrera i també s’hi fan classes de l’Oficina de Català d’Abrera.

 

Us convidem a l'acte de commemoració del centenari de Les Escoles Velles d’Abrera, el proper dissabte 4 de juny a les 10 h!

 

Així, des de l'Ajuntament d'Abrera s'anima a tota la ciutadania a celebrar el centenari de les Escoles Velles i recordar plegats la història, així com celebrar amb antics alumnes la pervivència d’aquest edifici construït gràcies a la ciutadania abrerenca.

 

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

Canals Comunicació Ajuntament faldó


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00