Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Iniciem les obres de obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera 00
 • Iniciem les obres de obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera 02
 • Iniciem les obres de obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera 01

  + 7

 • Plànol ubicació Castell de Voltrera d'Abrera
 • Iniciem les obres de obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera 03
 • Iniciem les obres de obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera 04
 • Iniciem les obres de obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera 05
 • Iniciem les obres de obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera 06
 • Iniciem les obres de obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera 07
 • Iniciem les obres de obres de consolidació estructural del Castell de Voltrera d'Abrera 08

PATRIMONI

1/4/2021

S'enceten les obres de consolidació estructural de les restes del Castell de Voltrera i la capella de Sant Pere al barri de Can Vilalba

Amb l’objectiu de protegir, conservar i posar en valor aquest destacat element patrimonial del nostre municipi, situat al barri de Can Vilalba, des de l'Ajuntament d'Abrera s'han engegat els treballs per a la seva consolidació estructural. Els treballs estan dirigits a garantir l’estabilitat dels murs i la seguretat dels visitants.

Amb aquestes actuacions es volen fixar un punt de partida per continuar realitzant estudis que permetin aprofundir en el coneixement del patrimoni, per preveure i planificar intervencions pel gaudi del mateix per part dels veïns i les veïnes d’Abrera i la ciutadania en general.

 

Des de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat i l'Area de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica s'han elaborat el projecte per consolidar les estructures del conjunt arquitectònic del Castell de Voltrera i obrir un itinerari de visites.

 

Per això es compta amb diverses subvencions del Ministerio de Transportes, Movilidad y Agenda Urbana (MITMA) a través de l’1,5% cultural i el Departament de Cultura de la Generalitat, així com la participació de la Diputació de Barcelona a través del programa de Gestió del patrimoni arquitectònic municipal, i la Universitat de Barcelona.

 

L'alcalde d'Abrera, Jesús Naharro, ha valorat positivament l’inici dels treballs a les restes del Castell abrerenc: “Es un proyecto que llevamos trabajando desde hace mucho tiempo, y ahora lo llevaremos a cabo. Estamos muy ilusionados y damos las gracias a la Asociación de Vecinos de Can Vilalba por su interés y colaboración en conseguir la mejora del Castell de Voltrera”.

 

La regidora de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica, Arantxa Galofré, ha destacat que "estem molt contents de poder començar ara aquest projecte que portem molt de temps preparant i treballant. Des de la Regidoria de Patrimoni Cultural i Memòria Històrica tenim l’objectiu de preservar, estudiar i divulgar el patrimoni cultural i natural de la nostra vila, un llegat molt ric que ens identifica i que a la vegada ens ajuda a explicar i  entendre el present. Ara, amb aquest treball del Castell Voltrera seguim endavant i m’agradaria donar les gràcies als nostres ciutadans per la seva col·laboració, com es el cas de l’Associació de Veïns de Can Vilalba així com als experts, institucions i administracions que ens recolzen.”

 • Veieu a la part inferior d'aquesta pàgina el vídeo de les restes del Castell de Voltrera realitzat pel veí de Can Vilalba Ruben González.

 

Els treballs que ara s'inicien contemplen les següents actuacions:

 • Consolidació estructural de les restes existents del Castell de Voltrera i la capella de San Pere mitjançant diverses actuacions:
 • Construcció de nous elements que donin continuïtat física i constructiva a aquells murs que han perdut matèria i estan en estat més precari.
 • Donar continuïtat als paraments de pedra amb reintegració de llacunes i reomplert d’esquerdes.
 • Elliminació de la vegetació que malmet la fàbrica dels murs i la posterior consolidació de les zones afectades.
 • Assegurar l’estabilitat lateral durant tot el procés d’intervenció.

 

Per motius de seguretat, durant l’execució de de les obres de consolidació estructural del conjunt patrimonial, el castell romandrà tancat al públic i no es podrà visitar. La durada prevista de les obres és de 6 mesos.

 

Castell de Voltrera, epicentre del barri de Can Vilalba

El conjunt format pel Castell de Voltrera i la capella de San Pere estan situats al barri abrerenc de Can Vilalba. S'hi pot accedit a través d’un petit tram de camí sense asfaltar que parteix del carrer de Madrid.  

 

D’altra banda, les restes arquitectòniques es troben en una plataforma al turó del Castell de 218 metres d'altitud situat a la Serra d’en Ribes, considerat un mirador privilegiat sobre les valls dels rius Llobregat i Anoia.

 

Des del Castell de Voltrera tenim comunicació visual directa amb el castell de Castellví de Rosanes i amb el castell d’Esparreguera, ambdós a l’altre banda del riu.

 

Estat actual dels elements patrimonials

Actualment, del Castell de Voltrera en queda una sèrie d’estructures construïdes amb pedra i tàpia. L’estat de conservació és molt precari. El mur oest del castell, està construït amb filades de pedres en les que trobem intercalades peces de rajola ceràmica d’anivellament. Coronant el mur, hi ha un tram de parament fet amb mamposteria i ha aparegut vegetació. Tot ell està construït sobre una bancada de pedra que s’ha anat disgregant. El mur sud del castell, en realitat són dos murs que configuren una cantonada. Està construït amb carreus de pedra i a la part superior hi trobem restes d’un pany de paret de tàpia.

 

De la capella de Sant Pere es conserven les façanes laterals i l’absis, havent desaparegut el mur de ponent i la coberta. D’aquesta només queda l’arrencada de la volta de la nau i l’arrencada de la volta de l’absis. La capella se situa en una plataforma a uns 6 metres d'alçada sobre la cota del camí d’accés .

 

Història del Castell de Voltrera d'Abrera

El Castell de Voltrera va pertànyer a la baronia de Castellví de Rosanes. El terme de Voltrera és esmentat des del 996, però el castell no és documentat fins el 1027. Llavors n'era el senyor Ramon Guillem de Voltrera, que el posseïa com a feu del seu germà, el senyor de Castellví.

 

En temps de Ramon de Voltrera, feudatari dels Castellví a Voltrera des del 1196 fins al 1252, es trenca la tradició segons la qual el castell era tingut en senyoria directa pel germà del senyor de Castellví. Sembla ser que el llinatge posseïdor de la baronia s'esgotà per línia masculina i passà per matrimoni als Montcada.

 

El 1514 era dels Lobets, i per successió passà als Despalau i als Amat, senyors de Castellbell i el Vilar. Des del segle XVI s'anomena castell de Vilalba. Acabada la guerra de Successió hi residia Josep d'Amat, destacat partidari de Felip V. Per motius de seguretat, abandona el castell per viure a la Can Vilalba que era propietat de Manuel d'Amat, virrei del Perú i germà de Josep d'Amat, i que es trobava al peu del turó.

 

L’any 1110 és possible que ja existís la capella de Sant Pere. Però no serà fins molt més tard que se’n tindrà referències documentals.

 

"A Abrera sí que hi ha res", l'espai sobre patrimoni de Ràdio Abrera

Podeu conèixer més detalls sobre el Castell de Voltrera d'Abrera al programa de Ràdio Abrera "A Abrera sí que hi ha res" dedicat a aquest element patrimonial. Podeu escoltar-lo fent clic aquí.

 

Cada segon dimecres del mes Ràdio Abrera dedica "L'Entrevista del Dia", que s'emet a les 14.04 hores, a l’espai “A Abrera sí que hi ha res”. Podeu accedir a tots els programes fent clic aquí.

 

A Abrera, difonem el  nostre patrimoni!

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00