Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
  • La salut és cosa de tothom! Repassem amb l'infermer del nostre CAP, Jaume Arnaus, els consells i les recomanacions per protegir-nos de la Covid-19
  • La salut és cosa de tothom! Mascaretes, distància i mans netes
  • Actualització. Dimarts 5 de gener. Noves mesures per reduir el nombre de contagis de la Covid-19 a Catalunya a partir del dijous 7 de gener

    + 2

  • A Abrera, llencem els guants i mascaretes al contenidor de Rebuig!
  • Ús de mascareta obligatori

SALUT PÚBLICA

13/1/2021

La salut és cosa de tothom! Us recordem els consells i recomanacions per protegir i protegir-vos de la Covid-19

Des de l'Ajuntament d'Abrera es fa una crida a la ciutadania per seguir amb responsabilitat i civisme les mesures higiènic-sanitàries per la prevenció i contenció del coronavirus. Les mascaretes, sempre que s’utilitzin correctament, juntament amb la distància de seguretat respecte d’altres persones i la higiene de mans freqüent són mesures de protecció eficaces per contenir la Covid-19 i evitar rebrots. La salut és cosa de tothom!

A través d'un vídeo que s'ha elaborat des de l'Ajuntament d'Abrera i amb la col·laboració del Centre d'Atenció Primària CAP del municipi, es repassa de la mà de l'Infermer del CAP, Jaume Arnaus, les mesures i consells per protegir i protegir-nos del coronavirus. Podeu visualitzar aquest vídeo, al canal de Youtube de l'Ajuntament d'Abrera (fent clic aquí) o a la part inferior d'aquesta pàgina.

 

Ús de les mascaretes

Recordem és obligatori dur mascareta a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic, encara que sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres o de 2,5 metres quadrats al voltant de cada persona. Les mascaretes tenen dues funcions bàsiques, tot i que no totes compleixen les dues funcions:

  • Protegir altres persones de la contaminació de la nostra saliva.
  • Protegir-nos el nas i la boca de la contaminació de la saliva d'altres persones.

Quins tipus de mascaretes hi ha?

Les més bàsiques són les mascaretes quirúrgiques. Eviten que les persones que les porten posades transmetin agents infecciosos. Són d'un sol ús i, per tant, no es poden reutilitzar. 

Les mascaretes autofiltrants són les que ofereixen més protecció contra el coronavirus, perquè no només eviten que les persones que les porten transmetin la infecció, sinó que també les protegeixen del contagi.  Es diuen autofiltrants perquè filtren les partícules en suspensió exteriors. N’hi ha de tres tipus, en funció del percentatge de protecció que ofereixen davant d’aquestes partícules: FFP1 (les menys efectives), FFP2 i FFP3 (les més efectives). Només són reutilitzables si estan marcades amb la lletra R  i, a més, en la majoria de casos, tenen data de caducitat.

Les mascaretes casolanes no substitueixen les anteriors, però sí que poden tenir una funció higiènica i de barrera per contribuir a impedir la propagació de les gotetes respiratòries que expulsem quan tossim, esternudem o parlem.

L’escut facial o màscara protectora facial és una altra opció per reduir la transmissió a nivell comunitari i està  pensat com a barrera efectiva per evitar contagi via fluids, i protegeix ulls, nas i boca, especialment davant actes reflexes com tocar-se la cara i el seu ús és compatible amb la utilització de mascaretes de protecció respiratòria. Poden ser 100% de plàstic (PET o policarbonat) en els models d’escut destinats a col·lectius específics (persones sordmudes, logopedes, mestres d’educació infantil, llocs de treball de seguretat,...). També hi ha un tipus fet de cartró amb un visor de plàstic. Aquest tipus de protecció facial comporta una reducció molt important d’exposició al virus, alhora que permet  comunicar-se millor amb els altres i mantenir la percepció de la parla gràcies a una correcta visibilitat de les expressions facials i dels llavis.

 

Com s’han d’utilitzar les mascaretes?

Abans de posar-se-la, cal:

  • Rentar-se les mans amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica.
  • Col·locar-la de manera que cobreixi bé la boca i el nas, sense espais entre la cara i la mascareta, només prou per poder respirar.

Un cop posada:

  • No s’ha de tocar.
  • Si es toca, cal rentar-se bé les mans.

A l’hora de treure-se-la, cal:

  • Fer-ho des de la part del darrere o les cintes que la subjecten, sense tocar la part que pugui estar contaminada.
  • Llençar-la en una bossa tancada, si és d’un sol ús.
  • Netejar la zona d'ajustament amb la cara, si és una mascareta autofiltrant.
  • Rentar-la a 60 ºC si és una mascareta casolana.
  • Rentar-se les mans abans amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica.

És necessari canviar-se la mascareta tan aviat com estigui humida. L’escut facial o màscara protectora facial es pot reutilitzar amb rentada intensiva a diari amb aigua i sabó. Quant als que són de cartró amb un visor de plàstic, cal llençar cada dia la part de cartró, però el visor es pot reutilitzar després de netejar-lo.  Perquè sigui efectiu, cal que s’ajusti correctament a la cara, dur-lo posat tot el dia, excepte per menjar i beure, i rentar-se bé les mans cada cop que es treu.

 

Excepcions en l'ús obligatori de mascareta

  • Infants menors de 6 anys. 
  • Persones amb dificultat respiratòria que pugui agreujar-se pel seu ús o que ho tinguin contraindicat per raó de salut o discapacitat que ho tinguin acreditat.
  • Persones que estiguin desenvolupant activitats en què l'ús de la mascareta resulti incompatible, com ara la pràctica de l'esport.

L’objectiu de l'obligatorietat de dur la mascareta a arreu és combatre el relaxament de part de la població i evitar la propagació de la pandèmia de la Covid-19. No respectar l'obligatorietat de portar la mascareta estarà sancionat amb multes de fins a 100 euros. 

En l'àmbit laboral, cal que les empreses garanteixin totes les mesures de protecció per a les persones treballadores. En empreses no obertes al públic, un cop la persona treballadora estigui al seu lloc de treball (asseguda i/o fent una tasca que no comporti mobilitat) i amb totes les mesures necessàries, pot prescindir de la mascareta malgrat que continua sent recomanable. En canvi, serà obligatòria per a tots els desplaçaments que es facin a l'interior del centre de treball (entrades, sortides, lavabo...) També es podrà prescindir de la mascareta en aquelles feines que impliquin un gran esforç físic, independentment de si es duen a terme a l'interior o a l'exterior (per exemple, en treballs vinculats a la construcció) i sempre que es pugui garantir la seva seguretat i salut.

Si teniu dubtes sobre l'ús de la mascareta, consulteu el Faqs amb preguntes i respostes fent clic aquí.

Consulteu les darreres mesures per reduir el nombre de contagis de la Covid-19 a Catalunya, vigents fins a les 24 h del diumenge 17 de gener fent clic aquí.

 

Us informem de tota l'actualitat sobre el coronavirus. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00