Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Ús obligatori de mascareta als centres escolars
 • La salut és cosa de tothom! Mascaretes, distància i mans netes
 • distància social

  + 9

 • Limitades a un màxim de 6 persones les trobades socials tant en l'àmbit públic com privat
 • Ús obligatori de mascaretes
 • üs de la mascareta. 17 de juliol de 2020
 • A Abrera, llencem els guants i mascaretes al contenidor de Rebuig!
 • Recordem l'obligatorietat de dur mascareta a la via pública i us expliquem els diferents tipus de mascaretes i les seves funcions per protegir i protegir-vos de la Covid-19
 • A partir del dilluns, 20 d'abril, les farmàcies repartiran una mascareta gratuïta per persona amb targeta sanitària per la prevenció i contenció del coronavirus
 • A partir del dilluns, 20 d'abril, les farmàcies repartiran una mascareta gratuïta per persona amb targeta sanitària per la prevenció i contenció del coronavirus
 • Fase de Repesa o Nova Normalitat
 • Ús de mascareta obligatori

EDUCACIÓ

13/10/2020

L'Ajuntament treballa amb les escoles abrerenques i el CAP la millora de la gestió dels casos positius per Covid-19 als centres educatius

Des de l'Ajuntament d'Abrera s'està treballant en coordinació amb els equips directius de les escoles i el CAP per millorar la gestió dels casos positius en Covid-19 en els centres educatius. S'han reunit amb els i les responsables del CAP d'Abrera, dels centres educatius d'Abrera (Escola Bressol Municipal Món Petit, llar d'infants Quitxalla i Piu Piu); de les escoles d'infantil i primària (Escola Francesc Platón i Sartí, Escola Ernest Lluch i Escola Josefina Ibáñez), de l'institut Voltrera (ESO i Batxillerat) i la inspecció d'Ensenyament.

Amb la finalitat de millorar la coordinació, s'ha creat un espai de treball amb el CAP i els centres educatius per agilitzar protocols en l'àmbit local. Es continuarà mantenint reunions de forma periòdica per coordinar i seguir atentament l'evolució del curs escolar.

 

Entre d'altres qüestions, a les reunions s'han analitzat els casos de la Covid-19 detectats a les escoles del nostre municipi. Es van detectar 4 casos positius: 3 casos a 3 classes de l'Escola Josefina Ibáñez i 1 a l'Institut Voltrera. Seguint els protocols sanitaris establerts, es va procedir al confinament dels 4 grups escolars, 98 alumnes en total, als seus domicilis durant 10 dies, com a mesura de contenció i prevenció del coronavirus. Ràpidament, els professionals del CAP van realitzar les proves PCR en coordinació amb els centres. El grups ja han tornat, avui dimarts 13 d'octubre, a les classes amb normalitat

 

També hem analitzat la gestió de les proves en els centres escolars i en base a les novetats i actualitzacions dels protocols, des de l'Ajuntament d'Abrera, el CAP i els centres escolars del nostre municipi informem les famílies:

 

 • Acompanyament del pare/mare/tutor legal al centre educatiu: S’autoritza l’acompanyament durant la realització de la prova als cursos de P0, P1, P2, P3, P4 i P5, sempre i quan ho cregui convenient la família.
 • Recordem que la finalitat que les proves es facin al centre és per la necessitat de la celeritat a l’hora de realitzar-la i tenir els resultats el més aviat possible.
 • Famílies que autoritzin a fer la prova al centrese’ls farà la prova al centre educatiu.
 • Famílies que autoritzin a fer la prova al centre només si hi són presents: si el pare/mare no hi és present no es realitzarà la prova al centre educatiu. El CAP es posarà en contacte amb la família per a realitzar les proves PCR.
 • Famílies que no autoritzin a fer la prova: Les famílies que no autoritzin a fer la prova en el centre educatiu el CAP es posarà en contacte per realitzar les proves PCR.
 • Guardar quarantenaEn el cas que en el grup de convivència estable de l’aula (grup bombolla) hi hagi un cas positiu de COVID, tots els nens i nenes del grup i el seu tutor hauran de guardar igualment quarantena de 10 dies (segons la darrera actualització del PROCICAT). 

L’alumnat que hagi de guardar quarantena, no podrà anar a cap activitat extraescolar (esports, lleure, música, serveis socioeducatius, etc.) o activitat d’oci.

 

S'exigeix celeritat als Serveis Territorials d'Ensenyament

A més del treball coordinat amb el CAP i els centres educatius, des de l'Ajuntament s'ha demanat als serveis territorials d'Ensenyament del Baix Llobregat la màxima celeritat en la realització de les proves i l'agilitació de les comunicacions amb el nostre Ajuntament. També es demana la resolució de les incidències detectades en l'aplicació TraçaCovid.

 

Missatge de responsabilitat

Des de l'Ajuntament d'Abrera s'agraeix l'esforç que realitzen dia a dia totes les famílies abrerenques i els centres educatius pel compliment de les mesures de prevenció i contenció de la Covid-19. També s'agraeix al CAP la celeritat en la resposta i coordinació amb els centres. Davant la proliferació d'informacions relacionades amb l'àmbit escolar, s'aconsella seguir les indicacions dels centres escolars i del CAP, tal i com estableix el protocol, en evolució constant, per part de les autoritats competents.

 

L' alcalde, Jesús Naharro, agraeix a les veïnes i veïns d'Abrera l'esforç realitzat els darrers mesos: “Voldria agrair a tots i totes la ciutadania abrerenca, a tota la població, a la comunitat educativa, a tots els professionals, a totes les nenes, nens i joves, a tota la gent gran per la seva resistència, la seva capacitat d’adaptació i, sobretot, el gran esforç per tal de superar aquesta crisis sanitària tan extensa. Ara més que mai hem de continuar unint esforços. Hem de continuar mantenint els tres eixos principals; mascareta, higiene de les mans i distància social, sobretot a les entrades i sortides dels centres escolars, per tal de minimitzar les xifres que tenim en el nostre municipi. Hem de continuar fent esforços perquè Abrera s’ho mereix, sobretot les persones; totes els/les veïns/nes que estem treballant per a aconseguir-ho i ho aconseguirem”.

  

Noves mesures de prevenció

 El dijous 8 d'octubre es van prorrogar les mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia de COVID-19 al territori de Catalunya.

 • Es prohibeixen les trobades i reunions de més de 6 persones tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic.
 • La prohibició no afecta les activitats de culte, actes religiosos com casaments, serveis religiosos, celebracions i cerimònies fúnebres ni els mitjans de transport públic.
 • La prohibició no afecta l'àmbit laboral ni les activitats docents, de lleure infantil i juvenil o socioeducatives. 
 • La prohibició no afecta les activitats culturals, d'arts escèniques i musicals, cinema o exposicions tant en recintes estables, com ara teatres, cinemes, carpes de circ o similars, que han de respectar normativa del Pla d'actuació del PROCICAT.
 • Les biblioteques, arxius, museus i monuments han de romandre oberts i també respectar PROCICAT.
 • La realització d'activitats lúdiques, recreatives i l'obertura al públic d'equipaments esportius es pot dur a terme respectant PROCICAT.
 • Aquesta limitació de màxim 6 persones s’ aplica a les taules de les terrasses igualment, restaurants i bars, amb un màxim de 6 persones per taula o agrupació d'aquestes, han de respecta-se igualment distancies mínimes entre taules o grups de taules.
 • La prohibició no s’aplica al dret de manifestació, el qual podrà ser exercit en les condicions que determini l'autoritat competent.
 • Correspon als ajuntaments determinar la celebració de fires i festes majors, sens perjudici del compliment de totes les mesures de seguretat establertes amb caràcter general.

 

Podeu consultar la Resolució SLT/2480/2020, de 8 d'octubre fent clic aquí

 

El divendres 28 d'agost passat, el Pla Territorial de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT ja va limitar les trobades socials de més de 10 persones, tant en l'àmbit públic com en el privat.

 

Altres mesures establertes 

 • Els establiments d'oci nocturn romanen tancats.
 • D’altra banda, també es prohibeix fumar a l’aire lliure, sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat entre persones de dos metres. Aquesta última mesura també es fa extensible a qualsevol dispositiu d’inhalació de tabac, per tant també es prohibeix la nova pràctica del vapeig.
 • Bars i restaurants hauran de tancar a la una de la matinada com a molt tard i no podran acceptar més clients a partir de mitja nit.
 • Es faran test PCR a totes les persones que ingressin en centres sociosanitaris i també als treballadors que, o bé comencin a treballar-hi o s’hi reincorporin després de les vacances.
 • Es faran cribratges sistemàtics amb PCRs a les poblacions de risc que es consideri necessari (comunitat de veïns, residències de gent gran, centres sociosanitaris, etcètera).
 • En aquests centres es limitaran a una sola persona les visites de familiars i només podran ser-hi una hora al dia. A més, s’esglaonaran les visites  per evitar les agrupacions.
 • És obligatori fer una avaluació de riscos per poder organitzar esdeveniments amb un nombre elevat de persones.

Es tracta d’unes mesures que s’uneixen a les ja existents i que tot seguit recordem.

 

Ús obligatori de mascareta

A tot Catalunya és obligatori, des del dijous, dia 9 de juliol, dur mascareta a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic, encara que sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres o de 2,5 metres quadrats al voltant de cada persona.

 

Les mascaretes tenen dues funcions bàsiques:

 • Protegir altres persones de la contaminació de la nostra saliva.
 • Protegir-nos el nas i la boca de la contaminació de la saliva d'altres persones.

Malgrat això, no totes compleixen les dues funcions.

 

Quins tipus de mascaretes hi ha?

Les més bàsiques són les mascaretes quirúrgiques. Eviten que les persones que les porten posades transmetin agents infecciosos. Són d'un sol ús i, per tant, no es poden reutilitzar.

 

Les mascaretes autofiltrants són les que ofereixen més protecció contra el coronavirus, perquè no només eviten que les persones que les porten transmetin la infecció, sinó que també les protegeixen del contagi.  Es diuen autofiltrants perquè filtren les partícules en suspensió exteriors. N’hi ha de tres tipus, en funció del percentatge de protecció que ofereixen davant d’aquestes partícules: FFP1 (les menys efectives), FFP2 i FFP3 (les més efectives). Només són reutilitzables si estan marcades amb la lletra R  i, a més, en la majoria de casos, tenen data de caducitat.

 

Les mascaretes casolanes no substitueixen les anteriors, però sí que poden tenir una funció higiènica i de barrera per contribuir a impedir la propagació de les gotetes respiratòries que expulsem quan tossim, esternudem o parlem.

 

L’escut facial o màscara protectora facial és una altra opció per reduir la transmissió a nivell comunitari i està  pensat com a barrera efectiva per evitar contagi via fluids, i protegeix ulls, nas i boca, especialment davant actes reflexes com tocar-se la cara i el seu ús és compatible amb la utilització de mascaretes de protecció respiratòria.

 

Poden ser 100% de plàstic (PET o policarbonat) en els models d’escut destinats a col·lectius específics (persones sordmudes, logopedes, mestres d’educació infantil, llocs de treball de seguretat,...). També hi ha un tipus fet de cartó amb un visor de plàstic.

 

Aquest tipus de protecció facial comporta una reducció molt important d’exposició al virus, alhora que permet  comunicar-se millor amb els altres i mantenir la percepció de la parla gràcies a una correcta visibilitat de les expressions facials i dels llavis.

 

Com s’han d’utilitzar les mascaretes?

Abans de posar-se-la, cal:

 • Rentar-se les mans amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica.
 • Col·locar-la de manera que cobreixi bé la boca i el nas, sense espais entre la cara i la mascareta, només prou per poder respirar.

Un cop posada:

 • No s’ha de tocar.
 • Si es toca, cal rentar-se bé les mans.

A l’hora de treure-se-la, cal:

 • Fer-ho des de la part del darrere o les cintes que la subjecten, sense tocar la part que pugui estar contaminada.
 • Llençar-la en una bossa tancada, si és d’un sol ús.
 • Netejar la zona d'ajustament amb la cara, si és una mascareta autofiltrant.
 • Rentar-la a 60 ºC si és una mascareta casolana.
 • Rentar-se les mans abans amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica.

És necessari canviar-se la mascareta tan aviat com estigui humida. L’escut facial o màscara protectora facial es pot reutilitzar amb rentada intensiva a diari amb aigua i sabó. Quant als que són de cartró amb un visor de plàstic, cal llençar cada dia la part de cartró, però el visor es pot reutilitzar després de netejar-lo. 

Perquè sigui efectiu, cal que s’ajusti correctament a la cara, dur-lo posat tot el dia, excepte per menjar i beure, i rentar-se bé les mans cada cop que es treu.

 

Excepcions en l'ús obligatori de mascareta

 • Infants menors de 6 anys. 
 • Persones amb dificultat respiratòria que pugui agreujar-se pel seu ús o que ho tinguin contraindicat per raó de salut o discapacitat que ho tinguin acreditat.
 • Persones que estiguin desenvolupant activitats en què l'ús de la mascareta resulti incompatible, com ara la pràctica de l'esport.

L’objectiu de l'obligatorietat de dur la mascareta a arreu és combatre el relaxament de part de la població i evitar la propagació de la pandèmia de la Covid-19. No respectar l'obligatorietat de portar la mascareta estarà sancionat amb multes de fins a 100 euros.

 

En l'àmbit laboral, cal que les empreses garanteixin totes les mesures de protecció per a les persones treballadores. En empreses no obertes al públic, un cop la persona treballadora estigui al seu lloc de treball (asseguda i/o fent una tasca que no comporti mobilitat) i amb totes les mesures necessàries, pot prescindir de la mascareta malgrat que continua sent recomanable. En canvi, serà obligatòria per a tots els desplaçaments que es facin a l'interior del centre de treball (entrades, sortides, lavabo...) També es podrà prescindir de la mascareta en aquelles feines que impliquin un gran esforç físic, independentment de si es duen a terme a l'interior o a l'exterior (per exemple, en treballs vinculats a la construcció) i sempre que es pugui garantir la seva seguretat i salut.

 

Si teniu dubtes sobre l'ús de la mascareta, consulteu el Faqs amb preguntes i respostes fent clic aquí.

 

També podeu consultar la Resolució SLT/1648/2020 del Departament de Salut, de 8 de juliol, a la part inferior d'aquesta pàgina o fent clic aquí.

 

 

Consulteu totes les informacions referents a la crisi sanitària de la Covid-19 a Abrera fent clic aquí.

 

Us informem de tota l'actualitat sobre el coronavirus. Seguiu-nos!

 

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00