Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera

NOTÍCIES

  • Previsió de fred 10.01.19

AVIS

10/1/2019

S’activa en fase d’alerta el Pla PROCICAT per onada de fred fins la matinada de divendres 11 de gener

S’activa en fase d’alerta el Pla de Protecció Civil de Catalunya PROCICAT per onada de fred, ja que el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) preveu fred extrem, que afectarà Abrera a partir d'aquesta mitjanit i fins a la matinada de divendres 11 de gener.

 

La baixada de temperatures es preveu a partir de les dotze d'aquesta mitjanit i la matinada de divendres 11 de gener, quan les temperatures mínimes extremes podran arribar a afectar pràcticament tot el territori català. De cara a la nit de divendres a dissabte es preveu que aquestes temperatures es puguin assolir a Ponent.

 

La distribució geogràfica del fenòmen es preveu de caràcter extens (és a dir, que es preveu que afecti entre un 30 i un 70% de la zona avisada). El llindar establert pel Servei Meteorològic de Catalunya es correspon amb la superació de la temperatura mínima diària de cada municipi, que deixa per sota del 2% de les temperatures mínimes diàries més baixes de la sèrie estudiada (que correspon al període de desembre a març entre els anys 2007 i 2016). 

 

Consells per onada de fred

Tingueu previstos llocs o sales amb calefacció en cas que sigui necessari el seu ús.

Identifiqueu les persones més vulnerables i els grups de risc: Nadons, gent gran i persones amb malalties cardiorespiratòries, persones amb discapacitats físiques o psíquiques i limitacions de mobilitat, persones sense llar i persones grans sense xarxa social i/o amb pocs recursos.

Recomaneu als ciutadans que tinguin cura dels familiars i veïns majors de 75 anys que viuen sols o estiguin en una situació de vulnerabilitat.

Si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.

Si disposeu de reg automàtic tanqueu-lo i eviteu totes les activitats que puguin comportar mullar els carrers, com regar o fregar.

 

Vigileu amb els aparells de calefacció 
Les calderes i els aparells de combustió que s'utilitzen per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió. Per aquest motiu, seguiu els consells següents:

Si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció, per tal d’evitar la intoxicació i garantir l’entrada d’aire net, ventileu cada dia durant uns minuts.

Reviseu l'estat dels elements de calefacció, de les calderes, de les estufes, etc.

Si un aparell no funciona bé o fa olor estranya no el feu servir.

Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.

No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Mai eixugueu la roba o altres objectes a sobre, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.

 

En cas d'urgència

Si sou en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, ventileu immediatament: obriu alguna porta o finestra. 

Truqueu sempre al 112 si us trobeu malament o penseu que patiu una intoxicació per mala combustió o si trobeu algú inconscient en arribar al domicili.

 

A l'exterior

Eviteu els canvis sobtats de temperatura.

En dies d’onada de fred, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure’s.

Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.

Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. Eviteu l’entrada d’aire fred directa als pulmons.

No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.

Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00