Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera

NOTÍCIES

 • Visitem la casa dels parts de Martorell
 • Visitem la casa dels parts de Martorell
 • Visitem la casa dels parts de Martorell

  + 10

 • Visitem la casa dels parts de Martorell
 • Visitem la casa dels parts de Martorell
 • Visitem la casa dels parts de Martorell
 • Visitem la casa dels parts de Martorell
 • Visitem la casa dels parts de Martorell
 • Visitem la casa dels parts de Martorell
 • Visitem la casa dels parts de Martorell
 • Visitem la casa dels parts de Martorell
 • Visitem la casa dels parts de Martorell
 • Visitem la casa dels parts de Martorell

SALUT / DONES I IGUALTAT

6/8/2018

Els regidors Montse Navarro i Xavier Serret visiten la casa dels parts de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell

El nou espai, que no té res a veure amb una sala de parts convencional, és pioner a Catalunya i reprodueix les condicions de confort i calidesa d'una llar perquè les mares que ho desitgin puguin tenir un part totalment natural. Des de l’Ajuntament d’Abrera es dona suport a aquesta iniciativa pionera a tot Catalunya i van assistir a la visita de les instal·lacions de la casa dels parts al mateix hospital. A la visita hi van assistir el regidor de Sanitat a l’Ajuntament d’Abrera, Xavier Serret, i la regidora d’Infància i Dones i Igualtat, Montse Navarro, acompanyats en tot moment de la cap del servei i llevadora de l’Hospital Comarcal Sant Joan de Déu Montserrat Batlle.

 

La unitat de parts naturals és un espai separat de la zona d'obstetrícia que té la calidesa d’una llar. Les dones poden parir i marxar a casa sense haver de passar per l’àrea d’hospitalització. Només poden utilitzar el servei mares sanes amb un risc obstètric baix i, en el cas que es detecti qualsevol risc, es deriva immediatament a les mares a la sala de parts convencional de l'hospital.

 

Segons les darreres dades del 2015, a Catalunya es van produir un total de 65.638 parts. D’aquests el 71% van ser vaginals i un 29% van ser per cesària. En els últims anys també s’ha observat que entre els parts d’un sol fill s’ha reduït la realització l’episiotomia fins arribar a un 22,9% dels casos. També s’ha reduït la utilització de fòrceps i ventoses (12,5%) i hi hagut una estabilització en la realització de cesàries (29%).

 

La previsió és que la casa de parts de l’Hospital Comarcal Sant Joan de Déu atengui unes 100 dones a l’any. Totes aquelles dones que desitgin entrar dins el programa de parts naturals poden demanar informació a l’ASSIR del CAP i aquest servei les posaran en contacte amb l’equip de llevadores de l’hospital.

 

Un Centre Comarcal de referència 

L’Hospital Sant Joan de Déu ubicat a Martorell va ser fundat fa 850 anys i, des del 1978, forma part de la sanitat pública catalana. El centre dona cobertura assistencial a una població de referència d’uns 160.000 habitants de municipis de comarques del Baix Llobregat (Abrera, Martorell, Sant Andreu de la Barca, Pallejà, Olesa de Montserrat, Esparraguera, Collbató, Sant Esteve de Sesrovires, Castellví de Rosanes), l’Alt Penedès (Gelida, Sant Llorenç d’Hortons), l’Anoia (Masquefa, El Bruc) i el Vallès Occidental (Urbanitzacions de Can Santeugini i Costablanca, pertanyents al municipi de Castellbisbal).

 

Setmana de la lactància materna 2018                                                                            

En el marc de la iniciativa de la Setmana de la lactància materna d’enguany des de l’Ajuntament d’Abrera estan treballant en la programació de diferents activitats per posar en relleu la importància d’aquest tipus d’alimentació per als nadons nouvinguts. Abrera serà la seu de la inauguració de la Setmana de la lactància materna 2018 i acollirem diferents actes, a banda de les activitats programades per a tota la família.

 

Entre totes aquestes propostes, membres de l’equip sanitari de l’Hospital Sant Joan de Déu de Martorell de la unitat d’obstetrícia, ginecologia i maternitat assistiran a la inauguració per donar a conèixer la iniciativa de la casa dels parts. Sens dubte serà un dels grans atractius d’aquesta edició de la celebració ja que és una iniciativa pionera al nostre país i que cada vegada atrau més dones embarassades a l’hora de planificar el seu posterior part.  

 

En el marc de la Setmana de la Lactància materna 2018, l’hospital ha obert la convocatòria de la 3a edició del Concurs de Fotografia de Lactància Materna. La convocatòria ja és oberta i tothom qui vulgui haurà d’enviar, fins el 8 de setembre, fotografies relacionades amb aquest moment vital tan especial per a la mare i el seu fill o filla. Les tres fotografies guanyadores es donaran a conèixer el dia 7 d’octubre, coincidint amb la cloenda de la Setmana de la Lactància Materna.

Qualsevol persona major d’edat pot presentar-se al concurs i haurà de lliurar fins a un màxim de 4 fotografies relacionades amb la lactància materna. Les imatges s’han de fer arribar, en format jpg, al correu electrònic smlm@hmartorell.es. Han de tenir un tamany màxim de 5MB i una resolució de 300ppp. La data límit de presentació d’originals és el dia 8 de setembre.

 

Nova edició de la “Guia per a embarassades”

D’altra banda, des de l’Ajuntament d’Abrera presenten la Segona edició de la “Guia per a embarassades” elaborada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya. És un document que pretén donar suport a les dones en la cura del seu embaràs, part i puerperi. Aquesta publicació presenta uns continguts pràctics i  actualitzats, i hi incorpora aspectes com ara la importància de la participació de la parella en l’acompanyament de la gestació i el naixement.

 

La “Guia per a embarassades” vol proporcionar informació a les dones gestants de  Catalunya sobre diferents aspectes relacionats amb l’embaràs, el part i el postpart,  amb l’objectiu de millorar els coneixements, les actituds i les conductes que influeixen positivament en l’evolució i els resultats de l’embaràs, el part i el postpart, així com l’atenció del nounat.

 

La guia està organitzada en diferents capítols i intenta tractar els aspectes que, freqüentment, preocupen les dones i que solen ser motiu de consulta a llevadors, llevadores i obstetres en les visites de control i seguiment de l’embaràs.

 

Activitats per a mares i nadons

 

 • MAMIfit® Postpart: Divendres 14, 21 i 28 de setembre i 5, 19 i 26 d’octubre
 • MAMIfit® Embaràs: Divendres 14, 21 i 28 de setembre i 5, 19 i 26 d’octubre
 • Pilates amb nadons: Dilluns 17 i 24 de setembre i 1, 8, 15, 22 i 29 d’octubre

 


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00