Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera

NOTÍCIES

  • IMG_7123
  • RCP per a infants
  • RCP per a infants

    + 3

  • Sin título
  • IMG_7140
  • IMG_7502

SALUT

12/7/2018

Des del CAP d’Abrera s'impulsa el projecte RCParvulari per ensenyar reanimació cardiopulmonar a infants de 5 anys

Des del Centre d’Atenció Primària d’Abrera s’impulsa un projecte innovador per ensenyar reanimació cardiopulmonar a infants de 5 anys. Porta per nom RCParvulari, i té l’objectiu d’incrementar les taxes de supervivència a llarg termini en pacients amb aturada cardiorespiratòria. Un equip de professionals sanitaris especialitzats de l’Equip d’Atenció Primària Abrera-Esparreguera, amb la col·laboració d’altres centres de la comarca, estan formant a nens i nenes de 5 anys de les escoles de la zona en reanimació cardiopulmonar (RCP). 

Es tracta d’un projecte de recerca en el que hi participaran 44 escoles i 1700 alumnes d’Abrera i El Bruc, Collbató, Esparreguera, Martorell, Gelida, Masquefa, Sant Esteve Sesrovires, Olesa de Montserrat, Pallejà, Sant Andreu de la Barca i Sant Llorenç d´Hortons, Castellví de Rosanes i La Beguda. Entre elles, participaran les tres escoles d'Abrera: Francesc Platón Sartí, Ernest Lluch i Josefina Ibáñez.

 

Projecte innovador

La novetat d’aquesta intervenció rau principalment en els materials emprats, que són dissenyats i elaborats pel Grup RCParvulari, amb l’assessorament de professors d’educació infantil, pediatres, metges, infermeres, instructors de Suport Vital Bàsic (SVB) i Desfibril·lador Extern Automàtic (DEA). 

Un altre element diferenciador que introdueix aquest projecte és avaluar passats entre 3 i 6 mesos, si els alumnes integren i retenen la informació teòrica en RCP. Els primers resultats obtinguts en el treball de camp confirmen la hipòtesi que els alumnes d’educació infantil de 5-6 anys es mostren molt ben predisposats a rebre formació sobre RCP, aprenen i adquireixen els coneixements i alhora actuen com efecte multiplicador entre els seus familiars i amics.

 Aquesta és una iniciativa de gran impacte, ja que a Catalunya 5 persones pateixen cada dia una mort sobtada o aturada cardíaca i més d’un 50% es donen en un entorn familiar. Es tracta de morts que es podrien evitar si la població estigués formada en reanimació cardiopulmonar.

 

Com es desenvolupa

Personal de medicina, infermeria, pediatria del CAP i professionals d’instrucció en Suport Vital Bàsic entre d’altres es desplacen a les escoles de primària per impartir la formació en horari escolar, introduint de forma amena els coneixements teòrics i pràctics per realitzar la primera anella de la cadena de supervivència.

Seguidament comença la part pràctica amb la projecció del vídeo d'una cançó i amb una activitat de roll play. Aquesta iniciativa és també una estratègia per incrementar taxes de supervivència a llarg termini en pacients amb aturada cardiorespiratòria en el medi extra hospitalari, malgrat que aquest objectiu es podrà avaluar en uns 10-15 anys.

Fins ara ja s’han donat casos a la comarca que davant d’una emergència real, infants de 5 anys han salvat la vida d’un nadó i un adult.

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00