Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera

NOTÍCIES

 • Mosquit tigre

MEDI AMBIENT

12/6/2018

La prevenció, la principal mesura per evitar la propagació del mosquit tigre amb l'arribada de la calor

Amb l’arribada de la calor, arriben les condicions òptimes pel desenvolupament del mosquit tigre i des de l’Ajuntament d’Abrera s’han realitzat diferents actuacions per tal d’evitar la seva expansió pel municipi ja que la prevenció és el millor mètode per al control d’aquest mosquit.

En aquest sentit, una de les primeres actuacions va ser l’aprovació de l’ordenança per a la prevenció i control dels mosquits el 2007, amb mesures cautelars i sancions en cas d’incompliment. Recentment, la Junta de Govern Local de l’Ajuntament d’Abrera ha adoptat l’acord d’aprovació del Conveni entre el Consell Comarcal del Baix Llobregat i l'Ajuntament per a la realització d’activitats de control de mosquits durant l’any 2018.

També es difon informació preventiva, es reparteixen tríptics informatius, a les escoles, llars d’infants i institut s’informa d’un seguit de pautes preventives, abans de les vacances, per evitar la proliferació d'aquest mosquit durant els mesos d'estiu i esdevingui un problema greu al setembre, es planifiquen tractaments larvicides periòdics a embornals des de maig fins a l’octubre, s’ofereixen xerrades informatives, i es compta amb vuit caixes niu per a ratpenats per controlar la població de mosquits de manera natural.

La prevenció, important

El mosquit tigre cria en recipients petits amb aigua estancada. Es reprodueix molt de pressa, en menys d’una setmana passa d’ou, a larva i pupa i, finalment, a mosquit adult. Per això el més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d’aigua on pot créixer. I eliminar l’aigua dels recipients on trobem larves del mosquit tigre. Com que no es desplacen més de 500 metres de radi des del seu punt de naixement, si es veu algun mosquit tigre al teu jardí és possible que hi hagi algun focus de cria molt a prop. 

També cal dur a terme les següents mesures preventives: 

 • Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic, etc. I si són prescindibles, retirar aquests elements.
 •  Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites.
 •  Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
 •  Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra.

 

I per evitar que les piscines siguin un lloc de cria de mosquit tigre:

 

 • Tracta l’aigua durant tot l’any amb clor i circuit de depuradora: les piscines s’han de mantenir sempre en cloració i en bon estat sanitari. El clor és el desinfectant més adequat.
 • No buidis les piscines d’obra: si les piscines estan buides i plou, per poc que sigui, els petits tolls d’aigua que s’acumulen a la superfície són suficients per esdevenir un lloc de cria de mosquit tigre.
 • Guarda les piscines desmuntables: el més adequat és guardar-les fins a la següent temporada. Les piscines que es deixen plenes d’aigua durant tot l’any i sense clorar, poden ser llocs de cria d’altres espècies de mosquit (no de tigre)
 • Retira els petits bassals d’aigua de les fundes: les fundes per tapar les piscines poden acumular aigua de pluja.
 • Retira plàstics, inflables o similars: l’aigua pot acumular-se en els buits o plecs d’aquests objectes. També és recomanable buidar l’aigua dels filtres de les depuradores regularment, ja que també són llocs de cria potencials.

 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00