Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Fem front a la processionària del pi! Continuem aplicant el tractament fitosanitari als pins del nostre espai públic

SALUT PÚBLICA

23/2/2024

Es demana a la ciutadania molta precaució davant la presència avançada de la processionària del pi a causa de la sequera i les altes temperatures


La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) ja ha iniciat, amb molta antelació respecte a altres anys i a causa de la sequera i altes temperatures, el seu descens dels arbres per enterrar-se i formar les crisàlides. Les erugues són en aquest període, un perill potencial per a les persones i els animals domèstics que poden entrar en contacte amb elles, degut als pels urticants que desprenen. Des de l’Ajuntament d'Abrera cada any duu a terme a la tardor el control fitosanitari de la vegetació a terrenys municipals, els pins ubicats a terrenys privats són responsabilitat del titular del terreny, tal com ha explicat el regidor de salut pública, José Antonio Zafra:

José Antonio Zafra, regidor de salut pública

"Nuestro compromiso como Ayuntamiento es garantizar la seguridad y bienestar de nuestros ciudadanos. Por ello, implementanos cada temporada un plan integral que incluye concienciación pública, eliminación de nidos, tratamientos específicos en árboles, podas preventivas y coordinación interinstitucional para controlar las plagas de procesionaria en nuestros espacios públicos. Además, recordamos a la ciudadanía la importancia de cumplir con las obligaciones de mantenimiento de los árboles particulares en sus propiedades, como medida adicional para prevenir la proliferación de plagas y mantener un entorno seguro para todos". 

"Dadas las condiciones climáticas actuales, hemos observado un aumento en la presencia de orugas, lo que aumenta el riesgo de urticaria y problemas de alergia en nuestra comunidad. Por tanto, instamos a los ciudadanos/as a ser cautelosos/as y tomar medidas de precaución adicionales al aire libre, tantos los ciudadanos/as como los animales de compañía cuando realizan sus paseos diarios, evitando el contacto directo con las orugas y buscando atención médica si experimentan síntomas de alergia".

 

Així doncs, des de l'Ajuntament d'Abrera demanem a la ciutadania molta precaució i seguir els següents consells:

 

Avís - processionària del pi

  

Què és la processionària del pi?

La processionària del pi és la plaga més important dels pins mediterranis. El seu nom ve pel fet que es desplaça en grup de forma alineada, a manera de processó.

Fem front a la processionària del pi! Continuem aplicant el tractament fitosanitari als pins del nostre espai públic

 

Quins són els danys que provoca?

Les erugues s'alimenten a l'hivern de les acícules de pins i cedres, provocant que aquestes s'assequin i caiguin. El dany més important ho fan des del final de l'hivern fins a meitat de primavera, quan les erugues són més grans i voraços. La defoliació poques vegades produeix la mort dels pins, però els afebleix en gran manera, facilitant l'atac posterior d'altres plagues. Les erugues estan recobertes per uns pèls urticants que es dispersen i suren en l'aire, produint irritació en pell, ulls i nas.

 

Un dels problemes més importants que creen aquests insectes, des del punt de vista de la salut humana, es deu al fet que les larves, a partir del tercer estadi de desenvolupament, disposen en el dors d’uns plecs o sacs on s’amaguen, agrupats, una gran quantitat de diminuts pèls urticants de color taronja. Quan es molesten les larves o es mouen, s’obren els sacs alliberant-se milers de pèls urticants a l’atmosfera que, si es posen en contacte amb la pell de les persones o animals, produeixen reaccions al·lèrgiques. Si es detecta aquesta simptomatologia es recomana anar al metge de capçalera per tal que administri el tipus d’antihistamínic més adequat.

 

Les erugues estan recobertes per uns pèls urticants que es dispersen i suren en l'aire, produint irritació en pell, ulls i nas. Per als animals domèstics, les erugues són perilloses si les llepen o toquen la filera o per contacte amb un niu que ha caigut.

 

En animals domèstics, per exemple, animals curiosos com els cadells de gos (els gats són més prudents), les erugues són perilloses si les llepen o toquen la filera o per contacte amb un niu que ha caigut, ja que contenen pèls urticants. En aquests casos pot aparèixer inflamació als llavis, boca i cap en general, i cal consultar amb el veterinari.

Quan es molesten les larves o es mouen, s’obren els sacs alliberant-se milers de pèls urticants a l’atmosfera que, si es posen en contacte amb la pell de les persones o animals, produeixen reaccions al·lèrgiques. Si es detecta aquesta simptomatologia recomanem anar al metge de capçalera per tal que administri el tipus d’antihistamínic més adequat.

 

Es recomana que, si sortim a passejar per zones amb pins amb nens petits i/o amb gossos durant l’època d’octubre a febrer, vigilem que no toquin aquestes erugues o zones de terra i pinassa on hi poden haver ja enterrades les larves. En persones amb una reconeguda hipersensibilitat, es recomana no visitar pinedes amb presència d’aquests insectes, sobretot els dies de molt vent.

 

Com combatre-la?

Hi ha varis mètodes per controlar aquesta plaga:

 • Insecticides Inhibidors del creixement.
 • Tractament amb insecticides químics convencionals.
 • Instal·lació de paranys de feromones (trampes per capturar els mascles).
 • Eliminar (trencar, tallar, cremar) les bosses.
 • Establiment de barreres físiques.
 • Fomentar i protegir les aus insectívores.
   

Què pot fer el veïnat?

Els pins de titularitat privada han de ser tractats pels seus propietaris, preferentment amb mètodes biològics. Cal tenir en compte que tant a l'hora de fer els tractaments com de manipular les bosses per tal d'eliminar-les, és molt important que aquestes accions es facin per part de personal experimentat i mantenint allunyats nens, avis i animals domèstics.

L'educació entre els més petits de la casa també és important. Per exemple, les famílies poden mostrar fotos de la processionària als més menuts i advertir sobre la importància de no tocar aquestes erugues.

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i X @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDÓ NOTÍCIES 2023

 

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00