Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
  • Signem un conveni de col·laboració amb l'entitat Bram de Foc d'Abrera
  • Signem un conveni de col·laboració amb l'entitat Bram de Foc d'Abrera
  • Signem un conveni de col·laboració amb l'entitat Bram de Foc d'Abrera

    + 9

  • Èxit de participació a les activitats de la Festa Major de Santa Maria de Vilalba!
  • Apunteu-vos a la Colla Infantil Bram de Foc per ser diable o timbaler
  • L'alumnat de P-4 de l'Escola Ernest Lluch coneixen els Geganters i els Diables de la Colla Bram de Foc d'Abrera
  • Colla de diables Bram de Foc d'Abrera
  • CORREFOC 2
  • espectacle pirotècnic diables
  • banner correfoc 1
  • Èxit de participació a les activitats de la Festa Major de Santa Maria de Vilalba!
  • Èxit de participació a les activitats de la Festa Major de Santa Maria de Vilalba!

CULTURA/ ENTITATS

6/11/2020

Signat un conveni de col·laboració entre el consistori i l'entitat Bram de Foc, que l'any vinent celebrarà el seu 40è aniversari

L'alcalde, Jesús Naharro, i el regidor de Cultura, Francisco Sánchez, s'han reunit amb el president de l'entitat Bram de Foc d'Abrera, Andreu Presas, per signar un conveni de col·laboració entre el nostre ajuntament i la colla de diables del nostre municipi, que l'any vinent celebrarà el seu 40è aniversari. L'acte de signatura va tenir lloc a la Sala de Juntes del consistori el dijous, 5 de novembre passat, i també va comptar amb l'assistència del secretari municipal, César Romero, i la cap d'Acció Social i coordinadora de l'Àrea d'Atenció a les Persones, Sílvia Ros. El nostre alcalde va agrair a l'entitat la tasca de dinamització cultural que realitza al nostre municipi i va destacar tot el suport de l'Ajuntament.

 

La Colla de Diables Bram de Foc d'Abrera promou, organitza i realitza activitats de cultura popular i tradicional com correfocs així com altres activitats relacionades amb el foc i bestiari com a element de cultura tradicional i festiva, a Abrera, així com a altres poblacions de Catalunya. Amb aquest conveni, des de l'Ajuntament d'Abrera donem suport tècnic, econòmic i material a l'entitat per la celebració d'activitats com el correfoc o el Piromusical de la nostra Festa Major. Enguany, la pandèmia del Coronavirus no ha permès la realització d'aquests esdeveniments festius, que esperem reprendre aviat. A causa d'aquesta manca d'activitats, l'import econòmic del conveni s'ha reduït enguany. A petició de l'entitat, des de l'Ajuntament destinarem l'import sobrant a mesures econòmiques per pal·liar els efectes de la Covid-19. 

 

Els orígens

Als inicis de la dècada dels anys 80, després de la transició, es viu un corrent popular a molts pobles catalans gràcies a l’èxit del Congrés de Cultura Catalana, fet que propicia l’interès per les festes tradicionals. A Abrera, a redòs de la parròquia s'hi fa l'Esplai, una activitat per a nens i nenes que educa en el lleure i dona a conèixer les nostres tradicions i el territori més proper. L’equip de monitors, preocupat per aportar a la Festa Major elements de la cultura tradicional catalana, es proposa construir uns gegants amb l'ajut dels pares. L’any següent, es crea la Colla de Grallers per acompanyar-los, mentre creix l’interès del col·lectiu per recuperar tradicions de la terra i incorporar-les a la festa.

 
L’etapa de Climentets

Quan els Grallers d’Abrera ja porten un temps fent actuacions, es proposa la creació d’un grup que prepari animació al carrer, inspirat en el correfoc i que incorpori els elements que coneixem (música, drac, diables...). El grup s’inspira en espectacles vistos en el grup de referència del moment: Comediants, que ha estrenat Dimonis. Aquest grup construeix el primer drac i el bateja amb el nom de Climent. Això dona nom al grup, que s'anomena Climentets. L’espectacle que ofereix té una posada en escena a base de personatges que actuen als balcons, música de percussió i gralla inspirada en melodies de la Patum de Berga, pirotècnia, un correfoc amb el drac Climent i diables i final de festa amb una gran traca i música.

 

De Climentets a Bram de Foc

Climentets actua a les festes locals i fa sortides a diferents indrets de Catalunya. Una de les més recordades és la de Moià, que es repeteix diverses vegades. Després d’algunes temporades el grup es dissol i el material queda a mans de l’Esplai i s’utilitza a la Festa Major. L'any 1988, el correfoc desperta l’interès d’una colla de joves d’entre 15 i 20 anys, que comença a treballar per sortir a la Festa Major de 1989 sota el nom de Bram de Foc. Aprofiten les forques, els vestits i algun tabal de l’antiga banda de cornetes i tambors de les majorets d’Abrera. Tanmateix, es construeix un drac de fusta i PVC, amb roba de sac, portat entre set i vuit persones dins del cap de fibra de vidre. Des d’aquest moment l’activitat ha estat ininterrompuda.

 

El Garsot

L'any 2003 s'estrena la nova bèstia de foc amb el nom de Garsot (també coneguda com a Garsa), construïda amb metall i amb tres rodes per moure-la. La podeu admirar en aquesta Mostra, totalment indefensa i sense foc... Però amb moltíssimes ganes de tornar a trepitjar els carres de la vila.

 

Segur que us estareu preguntant: per què una garsa?

Segons l’etnòleg i folklorista Joan Amades i Gelats (1890-1959) «la càustica popular diu que (a Abrera) fan un àpat molt solemne a base de garses, que saben cuinar amb gran art i enginy de maneres diverses i suculents. Hi acudia gran gentada de la rodalia, per tal de veure aquell any com havien cuinat les garses.» Una altra tradició ens parla de les dones abrerenques que anaven cada dia a treballar a les fàbriques amb els seus mantells negres sobre el cap, fet que les convertia en l’imaginari popular en unes garses de mida humana... «Mireu, ja vénen les garses d’Abrera!»

 

Un vestuari endimoniat

El primer vestit consistia en un mono de sac amb una cua vermella. Posteriorment, es crea un nou vestit amb pantalons i casaca vermells i una capa de roba de sac que, al llarg del temps, canvia de disseny. Commemorant els 25 anys de la colla, el 2006 s'estrena un nou vestit amb capa, de color negre i lila. Aquest últim s'adopta com a color identificatiu de la colla de gegants i de bastoners d'Abrera. El desgast dels vestits per la pirotècnia emprada en les actuacions, fa plantejar la renovació del vestuari, apostant per uns vestits de major qualitat i més propers al model tradicional dels diables, propi dels balls de diables de l'àrea compresa entre el Penedès, el Garraf i el Camp de Tarragona. D'aquí sorgeix la incorporació de les figures de Llucifer i Diablessa. Un altre canvi significatiu respecte els anteriors vestits són els colors, que passen del negre i el lila al vermell i el verd, colors associats a la figura dels diables i presents en l'escut d'Abrera. La figura de Llucifer és la més destacada d'entre els diables. Vesteix una llarga capa vermella i un barret de copa, senyal del seu poder. Porta un ceptrot amb un porró, símbol del poble; és una maça més gran que la dels diables i amb més capacitat per pirotècnia, que encén en els lluïments i moments destacats. La Diablessa és una figura amb rang inferior al de Llucifer, però per sobre de la resta de diables. Vesteix una armilla vermella, unes faldilles i un barret d'ala ampla. Igual que Llucifer, porta un ceptrot, però amb menys capacitat. També encén en els lluïments i moments destacats.


Arriben els petits diables

En els darrers vint anys es consolida la colla incrementant el nombre de membres i el número d'actuacions. Amb la incorporació del piromusical i l'augment de pirotècnia utilitzada en el correfoc de Festa Major també es fa un pas endavant en l'espectacularitat dels seus actes. Recentment s’han estrenat nous vestits degut al desgast dels antics i amb la intenció d'acostar-se als diables més tradicionals, amb la figura de Llucifer i Diablessa i amb la incorporació, ja fa uns anys, de timbals tradicionals de fusta i pell. A més, amb l'afany de consolidar-se encara més, ha nascut la colla infantil, que hem pogut veure actuar en ocasions especials com el Sant Jordi 2019 a la plaça de Pau Casals.

 

Us informem de tota l'actualitat municipal. Seguiu-nos!

  • Web abrera.cat
  • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
  • Youtube Ajuntament d'Abrera
  • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
  • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

Canals Comunicació Ajuntament d'Abrera faldó notícies.jpg


  • Logo Facebook
  • Logo Twitter
  • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00