Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Mosquit tigre
 • Continua la campanya de control del mosquit tigre a Abrera mitjançant el conveni amb el Servei de Control de mosquits del Baix Llobregat
 • Continua la campanya de control del mosquit tigre a Abrera mitjançant el conveni amb el Servei de Control de mosquits del Baix Llobregat

  + 5

 • Tractament mosquit tigre a Abrera maig 2020 01
 • Tractament mosquit tigre a Abrera maig 2020 02
 • Cartell campanya per evitar la cria del mosquit tigre
 • Cartell detecció vespa asiàtica
 • Vespa velutina. Creative Commons

SALUT PÚBLICA I BENESTAR

31/8/2020

Continua la campanya de control del mosquit tigre a Abrera mitjançant el conveni amb el Servei de Control de mosquits del Baix Llobregat

Des de l'Ajuntament d'Abrera es continua treballant en les mesures de control per evitar la proliferació d'espècies com el mosquit tigre o la vespa asiàtica. S'han dut a terme tractaments als embornals del municipi. La prevenció i la col·laboració ciutadana són els millors mètodes per al control d'aquests insectes. Malgrat la situació actual en què ens trobem a causa de la Covid-19, i tot i haver disminuït considerablement els desplaçaments de persones i mercaderies, l'augment de les temperatures i les pluges de la primavera comporten l'aparició, novament, del mosquit tigre. Per això des de l'Ajuntament continuem amb la prevenció que fem mitjançant un conveni amb el Servei de Control del Mosquit Tigre del Baix llobregat i l'empresa que realitza el control de plagues al nostre municipi. La manera més eficient de controlar la proliferació del mosquit tigre i reduir la seva presència és evitar que es reprodueixi, i això s'aconsegueix eliminant els seus llocs de cria que, en els espais públics, els més productius són els embornals.

 

Així, tècnics d'aquest servei estan fent a Abrera el tractament larvicida als embornals amb motiu de l'inici de la campanya de control del Mosquit tigre. Els tractaments es basen en l'aplicació de  productes específics que permeten l'eliminació un cop el producte és ingerit per les larves, garantint un impacte mínim tant per a les persones i animals com pel medi ambient. Aquests tractaments es complementen amb l'aplicació de reguladors del creixement d'insectes que actuen inhibint el creiximent de les larves i evitant d'aquesta manera que es converteixin el mosquits adults.

 

Accions que pot dur a terme la ciutadania per evitar la propagació del mosquit tigre

 

El mosquit tigre cria en recipients petits amb aigua estancada. Es reprodueix molt de pressa, en menys d’una setmana passa d’ou, a larva i pupa i, finalment, a mosquit adult. Com que no es desplacen més de 500 metres de radi des del seu punt de naixement, si veus algun mosquit tigre al teu jardí és possible que hi hagi algun focus de cria molt a prop.

Però, sabies que les larves no poden sobreviure fora de l’aigua? Per això el més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d’aigua on pot créixer. I eliminar l’aigua dels recipients on trobem larves del mosquit tigre. També cal: 

 • Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic, etc. I si són prescindibles, retirar aquests elements.
 • Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites.
 • Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
 • Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra.

 

Per evitar que la vostra piscina es converteixi en un lloc de cria de mosquit tigre, he de seguir les següents recomanacions:  

 • Tractar l’aigua durant tot l’any amb clor i circuit de depuradora: les piscines s’han de mantenir sempre en cloració i en bon estat sanitari. El clor és el desinfectant més adequat.
 • No buidis les piscines d’obra: si les piscines estan buides i plou, per poc que sigui, els petits tolls d’aigua que s’acumulen a la superfície són suficients per esdevenir un lloc de cria de mosquit tigre.
 • Guarda les piscines desmuntables: el més adequat és guardar-les fins a la següent temporada. Les piscines que es deixen plenes d’aigua durant tot l’any i sense clorar, poden ser llocs de cria d’altres espècies de mosquit (no de tigre)
 • Retira els petits bassals d’aigua de les fundes: les fundes per tapar les piscines poden acumular aigua de pluja.
 • Retira plàstics, inflables o similars: l’aigua pot acumular-se en els buits o plecs d’aquests objectes. També és recomanable buidar l’aigua dels filtres de les depuradores regularment, ja que també són llocs de cria potencials.

 

COM ACTUAR SI ES DETECTA UN EXEMPLAR DE VESPA ASIÀTICA

D'altra banda, des l'Ajuntament d'Abrera informem que s'han trobat individus de vespa asiàtica (Vespa velutina) per la zona. Per això demanem a les veïnes i els veïns d'Abrera que, si detecteu exemplars o la presència d’un niu de vespa asiàtica contacteu amb l’Àrea de Medi ambient i Salut pública i Benestar al telèfon 93 770 03 25 o a la Policia Local al 93 770 02 99.

 

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que originàriament viu a la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. L'any 2004 va arribar a Europa, concretament a França, a través d’un contenidor que venia de la Xina.

 

Què s’ha de fer en cas d’atac de vespa asiàtica?

La vespa asiàtica no és més agressiva que l’autòctona. Només ataquen si es troben amenaçades; és per això que és important no acostar-se a més de cinc metres del niu. Al apropar-se molt a un niu o tocar-lo, pot ser que una o varies obreres se encarreguin de dissuadir a la persona intrusa sense picar-la.

 

Si la persona no se’n va o si la pertorbació sobre el niu persisteix pot produir-se un atac en grup de moltes obreres produint moltes picades. S’ha de fugir ràpid sempre que es pugui i sense dubtar.

 

Què s'ha de fer en cas de picada de vespa asiàtica?

Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, encara que no són més perilloses que les de les vespes autòctones. La majoria de persones atacades per les vespes asiàtiques presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després de varis dies. En aquest cas hem de seguir les següents recomanacions:

 • Rentar la zona de la picada amb aigua i sabó i si es pot aplicar gel o aigua freda.
 • Als primers moments de la picada es pot intentar desnaturalitzar els components del verí usant calor a la picada, tal i com es pot fer en la picada d’altres vespes.
 • A les persones al·lèrgiques poden aparèixer símptomes generals com picor a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, problemes respiratoris, problemes cardiovasculars i d’altres símptomes greus.
 • En cas de picades múltiples la inoculació del verí també pot provocar aquests símptomes generals greus.

Després d’un atac de vespa asiàtica si s’observen aquests símptomes generals, sense perdre la calma però de forma urgent cal trucar al 061 o anar com més aviat millor a un centre mèdic per rebre el tractament adequat perquè aquests símptomes poden ser molt greus i poden conduir a un xoc anafilàctic.


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00