Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • Tabac
 • Ús obligatori de mascaretes
 • La salut és cosa de tothom! Mascaretes, distància i mans netes

  + 7

 • üs de la mascareta. 17 de juliol de 2020
 • A Abrera, llencem els guants i mascaretes al contenidor de Rebuig!
 • Recordem l'obligatorietat de dur mascareta a la via pública i us expliquem els diferents tipus de mascaretes i les seves funcions per protegir i protegir-vos de la Covid-19
 • A partir del dilluns, 20 d'abril, les farmàcies repartiran una mascareta gratuïta per persona amb targeta sanitària per la prevenció i contenció del coronavirus
 • A partir del dilluns, 20 d'abril, les farmàcies repartiran una mascareta gratuïta per persona amb targeta sanitària per la prevenció i contenció del coronavirus
 • Fase de Repesa o Nova Normalitat
 • Ús de mascareta obligatori

MESURES CORONAVIRUS

14/8/2020

A partir d’avui entren en vigor noves mesures contra la Covid-19: prohibit fumar al carrer sense distància i es clausura l’oci nocturn a tot l’estat

El Govern Central ha anunciat en el ple interterritorial d’aquest divendres 14 d’agost, un total d’11 mesures obligatòries i 3 recomanacions.  Unes mesures que, tal i com informa el ministre de Sanitat, Salvador Illa, s’han aprovat per unanimitat amb totes les comunitats autònomes d’España.

 

Tancament de l’oci nocturn i prohibició de fumar

Les noves mesures aprovades pel Govern insten al tancament  de tots els locals d’oci nocturn  sense excepció. De fet, des del passat  dissabte 25 de juliol, a Catalunya ja es van tancar locals i establiments d'oci com discoteques, sales de festa i sales d'espectacles. Ara aquestes mesures es fan extensibles a la resta de comunitats. D’altra banda, també es prohibeix fumar a l’aire lliure, sempre i quan no es pugui mantenir la distància de seguretat entre persones de dos metres. Aquesta última mesura també es fa extensible a qualsevol dispositiu d’inhalació de tabac, per tant també és prohibeix la nova pràctica del vapeig.

 • Altres mesures

A banda d’aquestes dues prohibicions principals també s’han adoptat les següents mesures:

 • Bars i restaurants hauran de tancar a la una de la matinada com a molt tard i no podran acceptar més clients a partir de mitja nit.
 • Es faran test PCR a totes les persones que ingressin en centres sociosanitaris i també als treballadors que, o bé comencin a treballar-hi o s’hi reincorporin després de les vacances.
 • Es faran cribratges sistemàtics amb PCRs a les poblacions de risc que es consideri necessari (comunitat de veïns, residències de gent gran, centres sociosanitaris, etcètera).
 • En aquests centres es limitaran a una sola persona les visites de familiars i només podran ser-hi una hora al dia. A més, s’esglaonaran les visites  per evitar les agrupacions.
 • És obligatori fer una avaluació de riscos per poder organitzar esdeveniments amb un número elevat de persones.

Es tracta d’unes mesures que s’uneixen a les ja existents i que tot seguit recordem.

 

Mesures vigents

 

A tot Catalunya és obligatori, des del dijous, dia 9 de juliol, dur mascareta a la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic, encara que sigui possible mantenir una distància de seguretat interpersonal d'1,5 metres o de 2,5 metres quadrats al voltant de cada persona.

 

Les mascaretes tenen dues funcions bàsiques:

 • Protegir altres persones de la contaminació de la nostra saliva.
 • Protegir-nos el nas i la boca de la contaminació de la saliva d'altres persones.

Malgrat això, no totes compleixen les dues funcions.

 

Quins tipus de mascaretes hi ha?

Les més bàsiques són les mascaretes quirúrgiques. Eviten que les persones que les porten posades transmetin agents infecciosos. Són d'un sol ús i, per tant, no es poden reutilitzar.

 

Les mascaretes autofiltrants són les que ofereixen més protecció contra el coronavirus, perquè no només eviten que les persones que les porten transmetin la infecció, sinó que també les protegeixen del contagi.  Es diuen autofiltrants perquè filtren les partícules en suspensió exteriors. N’hi ha de tres tipus, en funció del percentatge de protecció que ofereixen davant d’aquestes partícules: FFP1 (les menys efectives), FFP2 i FFP3 (les més efectives). Només són reutilitzables si estan marcades amb la lletra R  i, a més, en la majoria de casos, tenen data de caducitat.

 

Les mascaretes casolanes no substitueixen les anteriors, però sí que poden tenir una funció higiènica i de barrera per contribuir a impedir la propagació de les gotetes respiratòries que expulsem quan tossim, esternudem o parlem.

 

L’escut facial o màscara protectora facial és una altra opció per reduir la transmissió a nivell comunitari i està  pensat com a barrera efectiva per evitar contagi via fluids, i protegeix ulls, nas i boca, especialment davant actes reflexes com tocar-se la cara i el seu ús és compatible amb la utilització de mascaretes de protecció respiratòria.

 

Poden ser 100% de plàstic (PET o policarbonat) en els models d’escut destinats a col·lectius específics (persones sordmudes, logopedes, mestres d’educació infantil, llocs de treball de seguretat,...). També hi ha un tipus fet de cartró amb un visor de plàstic.

 

Aquest tipus de protecció facial comporta una reducció molt important d’exposició al virus, alhora que permet  comunicar-se millor amb els altres i mantenir la percepció de la parla gràcies a una correcta visibilitat de les expressions facials i dels llavis.

 

Com s’han d’utilitzar les mascaretes?

Abans de posar-se-la, cal:

 • Rentar-se les mans amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica.
 • Col·locar-la de manera que cobreixi bé la boca i el nas, sense espais entre la cara i la mascareta, només prou per poder respirar.

Un cop posada:

 • No s’ha de tocar.
 • Si es toca, cal rentar-se bé les mans.

A l’hora de treure-se-la, cal:

 • Fer-ho des de la part del darrere o les cintes que la subjecten, sense tocar la part que pugui estar contaminada.
 • Llençar-la en una bossa tancada, si és d’un sol ús.
 • Netejar la zona d'ajustament amb la cara, si és una mascareta autofiltrant.
 • Rentar-la a 60 ºC si és una mascareta casolana.
 • Rentar-se les mans abans amb aigua i sabó o amb una solució hidroalcohòlica.

És necessari canviar-se la mascareta tan aviat com estigui humida. L’escut facial o màscara protectora facial es pot reutilitzar amb rentada intensiva a diari amb aigua i sabó. Quant als que són de cartró amb un visor de plàstic, cal llençar cada dia la part de cartró, però el visor es pot reutilitzar després de netejar-lo. 

Perquè sigui efectiu, cal que s’ajusti correctament a la cara, dur-lo posat tot el dia, excepte per menjar i beure, i rentar-se bé les mans cada cop que es treu.

 

Excepcions en l'ús obligatori de mascareta

 • Infants menors de 6 anys. 
 • Persones amb dificultat respiratòria que pugui agreujar-se pel seu ús o que ho tinguin contraindicat per raó de salut o discapacitat que ho tinguin acreditat.
 • Persones que estiguin desenvolupant activitats en què l'ús de la mascareta resulti incompatible, com ara la pràctica de l'esport.

L’objectiu de l'obligatorietat de dur la mascareta a arreu és combatre el relaxament de part de la població i evitar la propagació de la pandèmia de la Covid-19. No respectar l'obligatorietat de portar la mascareta estarà sancionat amb multes de fins a 100 euros.

 

En l'àmbit laboral, cal que les empreses garanteixin totes les mesures de protecció per a les persones treballadores. En empreses no obertes al públic, un cop la persona treballadora estigui al seu lloc de treball (asseguda i/o fent una tasca que no comporti mobilitat) i amb totes les mesures necessàries, pot prescindir de la mascareta malgrat que continua sent recomanable. En canvi, serà obligatòria per a tots els desplaçaments que es facin a l'interior del centre de treball (entrades, sortides, lavabo...) També es podrà prescindir de la mascareta en aquelles feines que impliquin un gran esforç físic, independentment de si es duen a terme a l'interior o a l'exterior (per exemple, en treballs vinculats a la construcció) i sempre que es pugui garantir la seva seguretat i salut.

 

Si teniu dubtes sobre l'ús de la mascareta, consulteu el Faqs amb preguntes i respostes fent clic aquí.

 

També podeu consultar la Resolució SLT/1648/2020 del Departament de Salut, de 8 de juliol, a la part inferior d'aquesta pàgina o fent clic aquí.

 

Des del 4 de maig de 2020, l'ús de mascaretes ja era obligatori en el transport públic (autobús, ferrocarril, transport aeri i marítim) per la prevenció i contenció del coronavirus, i des del 21 de maig de 2020 en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic sempre que no es pogués garantir la distància de seguretat entre persones.

 

Missatge de responsabilitat

El nostre alcalde Jesús Naharro, ha destacat en la darrera entrevista a Ràdio Abrera que "ens hem de quedar amb aquests tres ítems: mascareta, distància de seguretat de dos metres i mig i higiene de mans (amb el gel hidroalcohòlic o sabó). És molt important tenir aquests paràmetres molt clars encara que sortim al carrer, ens retrobem amb la nostra gent. Hem de mantenir aquestes mesures de distància, hem de mantenir aquestes mesures higièniques i hem de mantenir sempre la mascareta. Hem de fer un esforç tot i la etapa de calor, la etapa estiuenca. Però hem de mantenir aquests paràmetres perquè són els millors elements de la contenció de la propagació d’aquest virus”.

 

L'alcalde també ha agraït a les veïnes i veïns d'Abrera l'esforç realitzat els darrers mesos: “Voldria agrair a tots i totes la ciutadania abrerenca, a tota la població, a tots els professionals, a tots els joves, a tota la gent gran la seva resistència, la seva capacitat d’adaptació i, sobre tot, el gran esforç per tal de superar aquesta crisis sanitària tan extensa. Ara més que mai hem de continuar unint esforços. Hem de continuar mantenint els tres eixos principals; mascareta, higiene de les mans i distància social, per tal de minimitzar les xifres que tenim en el nostre municipi. Hem de continuar fent esforços perquè Abrera s’ho mereix, sobre tot les persones; totes els/les veïns/nes que estem treballant per a aconseguir-ho i ho aconseguirem”.

  

Fase de Represa o Nova Normalitat

Des del 19 juny a Abrera, com al conjunt de tot Catalunya, vam iniciar l'etapa de represa cap a la "nova normalitat" en la que ens trobem en aquests moments. Les mesures que s'han de complir són les següents:

 • Mobilitatno hi ha restriccions de mobilitat a tot el territori de Catalunya. Des del dilluns 22 de juny, quan va finalitzar l'estat d'alarma es permet la lliure circulació entre comunitats autònomes.
 • Reunions i activitats socials:  es poden fer, preferentment entre persones que mantenen contacte proper, sempre que no se superin els aforaments i no es generin aglomeracions, i respectant sempre les normes de protecció individual.
 • Distància de seguretat: la distància de seguretat mínima és d’1,5 metres entre persones amb l’equivalent a una superfície de seguretat de 2,5 m2 per persona. Serà especialment exigible tant en l’àmbit laboral com entre individus que no mantenen contacte proper molt habitual. 
 • Protecció de la població especialment vulnerable: Les persones titulars de les diverses activitats han de garantir l’atenció preferent que minimitzi el temps d’estada a l’interior dels locals o establiments i que faciliti la mobilitat a l’interior a les persones vulnerables d’acord amb el criteri de les autoritats sanitàries, o bé quan per les seves característiques personals no puguin usar mascareta.
 • Ús de mascareta: Les mascaretes són obligatòries per a persones de sis anys en endavant en espais obert i tancats encara que es pugui mantenir la distància de seguretat d’un metre i mig, i també en tots els mitjans de transport de viatgers. L’excepció per a aquesta norma són les persones que presenten patologies respiratòries que es puguin veure afectades per l’ús de la mascareta, o bé que presentin alteracions de conducta que faci inviable dur-la. Així com aquelles activitats en les que el seu ús sigui incompatible.
 • Aforament als espais de concurrència pública: S’estableix un criteri general per a tots els sectors. Els aforaments aniran associats a la distància de seguretat d’un metre i mig, amb flexibilització quan hi hagi mesures organitzatives que ho permetin. La distància haurà de tenir un equivalent de superfície de seguretat per a cada ciutadà de 2,5 m2. En espais tancats, hi podrà haver un màxim de 1.000 persones, una xifra que es podrà elevar fins a 2.000 quan s’asseguin en seients preassignats. I en espais oberts hi podrà haver un màxim de 2.000 persones que podran créixer fins a 3.000 si hi ha seients preassignats. En llocs molt concorreguts s’han de sectoritzar els espais i fer control de fluxos d’accés i sortida independents impermeables entre si. Es pot reduir la distància física i l’equivalent en superfície si l’organització d’un esdeveniment fa obligatori l’ús de mascareta, si hi ha un registre d’assistents i s’incorporen mesures de circulació que evitin aglomeracions en encreuaments o punts de més afluència. Però han de confluir totes aquestes condicions.
 • Establiments d'hosteleria i restauració: En els establiments d’hostaleria i restauració, així com en qualsevol activitat oberta al públic, tant a l’aire lliure com en edificis i espais tancats, en què es preveu el consum d’aliments i begudes que facin inviable l’ús de mascareta constant, s’ha de garantir la distància d’1,5 metres entre persones.
 • I amb la resolució SLT/1905/2020, de 28 de juliol, el Departament de Salut de la Generalitat ha adoptat mesures especials en matèria de salut pública relacionades amb el consum de begudes alcohòliques per a la contenció del brot epidèmic de la Covid-19. Així, s'ha establert durant 15 dies la prohibició del consum compartit de begudes alcohòliques en la via pública i la resta d'espais oberts al públic, a excepció del consum que es dugui a terme en locals o espais autoritzats. L'incompliment d'aquesta mesura serà sancionable amb multes que podrien oscil·lar entre els 3.001 i 15.000 euros.

 

Podeu consultar el Decret 63 2020 de la Generalitat de Nova governança i represa del 18-06-2020 a la part inferior d'aquesta pàgina o fent clic aquí.

 

Consulteu totes les informacions referents a la crisi sanitària de la Covid-19 a Abrera fent clic aquí.

 

 

Us informem de tota l'actualitat sobre el coronavirus. Seguiu-nos!

 

 • Web abrera.cat
 • Instagram @abrerainfo i Twitter @abrerainforma
 • Youtube Ajuntament d'Abrera
 • Ràdio Abrera (107.9 fm i radioabrera.cat)
 • Aplicacions gratuïtes "Connecta't a Abrera" i "Ràdio Abrera", disponibles als sistemes Android i IOS.

 

FALDO NOTICIES CORONAVIRUS CANALS COMUNICACIÓ

 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00