Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera
 • mosquit tigre i vespa asiàtica
 • Cartell campanya per evitar la cria del mosquit tigre
 • Cartell detecció vespa asiàtica

  + 2

 • Mosquit tigre
 • Vespa velutina. Creative Commons

MEDI AMBIENT/SALUT

30/4/2020

Es continua treballant per prevenir la proliferació del mosquit tigre o la vespa asiàtica que, durant els mesos de primavera, augmenta considerablement

Les pluges de la primavera i l'augment de les temperatures poden afavorir la proliferació de plagues d'insectes ens els propers mesos. Des de l'Ajuntament d'Abrera es continua treballant en les mesures de control per evitar la proliferació d'espècies com el mosquit tigre o la vespa asiàtica. La prevenció i la col·laboració ciutadana són els millors mètodes per al control d'aquests insectes.

 

Malgrat la situació actual en què ens trobem a causa de la Covid-19, i tot i haver disminuït considerablement els desplaçaments de persones i mercaderies, l'augment de les temperatures i les pluges de la primavera comporten l'aparició, novament, del mosquit tigre. Per això des de l'Ajuntament es continua treballant amb la prevenció que fem mitjançant un conveni amb el Servei de Control del Mosquit del Baix llobregat i l'empresa que realitza el control de plagues al municipi.

 

Des del 14 d'abril s'han establert les actuacions per un progressiu retorn a l'activitat, seguint en cada moment la normativa i les mesures de seguretat establertes per les autoritats competents, així com per la disponibilitat de personal en aquesta situació tan excepcional, que anirà incorporant-se progressivament durant el mes de maig. Pel que fa als serveis que presten a Abrera, cal especificar que:

 • Es realitzen els tractaments que anualment es fan en aquesta època, prioritzats sota criteri de necessitat i urgència. En l'àrea rural estan tractant les inundacions causades per les pluges, i en àrea urbana controlaran els embornals que es consideri necessari.
 • Les queixes presentades per la ciutadania es resoldran preferentment de forma telemàtica, considerant les restriccions lligades al confinament. Es podran realitzar inspeccions presencialment, previ acord amb els tècnics respectius, referent a aquelles queixes rellevants i que es refereixin a espais públics no habitats.

 

Accions que pot dur a terme la ciutadania per evitar la propagació del mosquit tigre

El mosquit tigre cria en recipients petits amb aigua estancada. Es reprodueix molt de pressa, en menys d’una setmana passa d’ou, a larva i pupa i, finalment, a mosquit adult. Com que no es desplacen més de 500 metres de radi des del seu punt de naixement, si veus algun mosquit tigre al teu jardí és possible que hi hagi algun focus de cria molt a prop.

Però, sabies que les larves no poden sobreviure fora de l’aigua? Per això el més important i efectiu és evitar la posta d’ous i el creixement de les seves larves aquàtiques, i eliminar tots els punts d’aigua on pot créixer. I eliminar l’aigua dels recipients on trobem larves del mosquit tigre. També cal: 

 • Buidar dos cops per setmana els recipients de l’exterior que puguin acumular aigua: joguines, cendrers, gerros, galledes, plats sota els testos, plats d’animals domèstics, piscines de plàstic, etc. I si són prescindibles, retirar aquests elements.
 • Buidar dos cops per setmana o tapar amb tela mosquitera espessa els safareigs i les basses petites.
 • Evitar acumulacions d’aigua en zones de drenatge o canals de desguassos.
 • Evitar els forats i les depressions del terra on es pugui acumular aigua i tapar els forats dels troncs d’arbres omplint-los de sorra.

 

Per evitar que la vostra piscina es converteixi en un lloc de cria de mosquit tigre, he de seguir les següents recomanacions:  

 • Tracta l’aigua durant tot l’any amb clor i circuit de depuradora: les piscines s’han de mantenir sempre en cloració i en bon estat sanitari. El clor és el desinfectant més adequat.
 • No buidis les piscines d’obra: si les piscines estan buides i plou, per poc que sigui, els petits tolls d’aigua que s’acumulen a la superfície són suficients per esdevenir un lloc de cria de mosquit tigre.
 • Guarda les piscines desmuntables: el més adequat és guardar-les fins a la següent temporada. Les piscines que es deixen plenes d’aigua durant tot l’any i sense clorar, poden ser llocs de cria d’altres espècies de mosquit (no de tigre)
 • Retira els petits bassals d’aigua de les fundes: les fundes per tapar les piscines poden acumular aigua de pluja.
 • Retira plàstics, inflables o similars: l’aigua pot acumular-se en els buits o plecs d’aquests objectes. També és recomanable buidar l’aigua dels filtres de les depuradores regularment, ja que també són llocs de cria potencials.

 

COM ACTUAR SI ES DETECTA UN EXEMPLAR DE VESPA ASIÀTICA

D'altra banda, des l'Ajuntament d'Abrera s'informa que s'han trobat individus de vespa asiàtica (Vespa velutina) per la zona. Per això es demana a les veïnes i els veïns d'Abrera que, si detecteu exemplars o la presència d’un niu de vespa asiàtica contacteu amb l’Àrea de Medi ambient i Salut pública i Benestar al telèfon 93 770 03 25 o a la Policia Local al 93 770 02 99.

 

La vespa asiàtica (Vespa velutina) és una espècie invasora que originàriament viu a la Xina, el nord de l’Índia i Indonèsia. L'any 2004 va arribar a Europa, concretament a França, a través d’un contenidor que venia de la Xina.

 

Què s’ha de fer en cas d’atac de vespa asiàtica?

La vespa asiàtica no és més agressiva que l’autòctona. Només ataquen si es troben amenaçades; és per això que és important no acostar-se a més de cinc metres del niu. Al apropar-se molt a un niu o tocar-lo, pot ser que una o varies obreres se encarreguin de dissuadir a la persona intrusa sense picar-la.

 

Si la persona no se’n va o si la pertorbació sobre el niu persisteix pot produir-se un atac en grup de moltes obreres produint moltes picades. S’ha de fugir ràpid sempre que es pugui i sense dubtar.

 

Què s'ha de fer en cas de picada de vespa asiàtica?

Les picades fan molt mal per la mida gran del fibló, encara que no són més perilloses que les de les vespes autòctones. La majoria de persones atacades per les vespes asiàtiques presenten símptomes locals de dolor, vermellor i inflamació de la zona de penetració del verí, que desapareix després d'uns dies. En aquest cas s'han de seguir les següents recomanacions:

 • Rentar la zona de la picada amb aigua i sabó i si es pot aplicar gel o aigua freda.
 • Als primers moments de la picada es pot intentar desnaturalitzar els components del verí usant calor a la picada, tal i com es pot fer en la picada d’altres vespes.
 • A les persones al·lèrgiques poden aparèixer símptomes generals com picor a tot el cos, pujada de la temperatura corporal, baixada de la tensió arterial, problemes respiratoris, problemes cardiovasculars i d’altres símptomes greus.
 • En cas de picades múltiples la inoculació del verí també pot provocar aquests símptomes generals greus.

Després d’un atac de vespa asiàtica si s’observen aquests símptomes generals, sense perdre la calma però de forma urgent cal trucar al 061 o anar com més aviat millor a un centre mèdic per rebre el tractament adequat perquè aquests símptomes poden ser molt greus i poden conduir a un xoc anafilàctic.


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00