Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera

NOTÍCIES

 • Animals domèstics

ACTUALITZACIÓ. 9.00H.

30/3/2020

Animals de companyia i coronavirus: Què en sabem i què és veritat? El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona resol dubtes

Els animals de companyia són un més dels membres de les nostres llars però, amb l’estat d’alarma decretat pel govern espanyol originat pel coronavirus, també ens poden sorgir diferents preguntes en referència als i les nostres peluts i peludes. Poden estar afectats pel covid-19? Poden transmetre’l?

El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona dona resposta a les moltes consultes que han rebut respecte a la necessitat o possibilitat de desinfectar les potes de les mascotes, des de el Comitè de Clíniques del COVB han consultat aL Dr. Lluís Ferrer i la Dra. M. Àngels Calvo, ambdós catedràtics de la UAB.

D’acord amb seva resposta, fan les consideracions i recomanacions següents:

 • En principi, ni gossos ni gats s’infecten ni transmeten el SARS-Co-V-2. Tampoc es creu que els animals domèstics puguin actuar de transportadors passius del virus; al menys d’una forma rellevant. No es pot descartar al 100%, però es consideraria un fenomen rar.
 • No sempre es disposaran a casa de tots els mitjans, però cal transmetre un missatge de tranquil·litat, donat que l’animal directament no és una via de contagi directa.
 • Cada propietari haurà de sortir a passejar amb les mesures habituals de protecció que consideri necessària per la seva persona.
 • El més fàcil és recomanar que facin servir lleixiu a 1:50. Que posin una safata de plàstic a l’entrada de casa amb lleixiu al 1:50 (20ml de lleixiu corrent en 1 litre d’aigua). Quan el gos arribi, que submergeixi les 4 potes en aquesta solució, que és viricida. No és irritant i elimina el virus al 100%. Això si, queda mullat i  taca la roba.
 • Un altre producte a destacar és l’alcohol 70:30. Te l’inconvenient que és de difícil aplicació , és irritant i tòxic si el gos es llepa.
 • També és pot fer servir aigua i sabó i rentar bé les potes a l’entrar a casa. Aquest mètode te l’inconvenient que queden les potes mullades i caldrà assecar.
 • També seria aconsellable, per augmentar més la prevenció, la neteja de la cara i la cua, amb productes habituals de la higiene animal.

 Més preguntes i respostes sobre el coronavirus i els animals de companyia;

 

 • Si una persona està infectada amb la Covid-19, l’animal es pot quedar a casa?

La millor opció és deixar l’animal temporalment a càrrec d’algú de confiança. En aquest cas, la nova persona cuidadora ha d’assegurar-se d’utilitzar utensilis nous (plat d’aigua i menjar, joguines), per prevenir possibles contagis.

Si s’ha de quedar a casa, pot fer-ho però amb algunes mesures: mantenir la distància amb l’animal i utilitzar mascareta quan s’hi acosti, buscar una altra persona per passejar-lo i per dur-lo al veterinari en cas que sigui necessari (i sempre avisant prèviament al veterinari que aquell animal ha estat exposat). Està totalment contraindicat posar-li mascareta a l’animal.

 

 • Puc sortir a passejar el gos durant l’estat d’alarma?

Sí. Entre les accions permeses durant l’estat d’alarma, queda inclòs passejar els gossos únicament per cobrir les seves necessitats fisiològiques, sempre a prop de casa. S’ha de fer de manera individual, i sempre evitant el contacte amb altres animals i persones. Recordem que hem de portar una ampolla d’aigua amb detergent per netejar l’orina, i bosses pels excrements.

És important, en arribar a casa, netejar amb gel desinfectant els coixinets i la cua del gos, per prevenció.

 

 • Si sóc voluntari / voluntària d’una colònia de gats, puc anar a alimentar-los?

Sí, intentant prioritzar horaris de poca afluència, i espaiant al màxim els dies. Per prevenir un impacte negatiu a la salut pública, quan l’alimentació de la colònia es vagi realitzant amb caràcter voluntari per aquelles persones i entitats degudament acreditades per l’Ajuntament, podran continuar realitzant-ho en aplicació al disposat a l’article 7 del Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el covid-19.

A la Instrucció del 19 de març de 2020, del Ministerio de Sanidad, per la que s’estableixen criteris interpretatius per a l’atenció d’animals domèstics a la gestió de la situació de la crisi sanitària ocasionada pel  covid-19, entenent que en aquest cas el caràcter voluntari de la prestació resulta anàleg al caràcter laboral, professional o empresarial. Aquests desplaçaments s’hauran de realitzar sempre individualment i portant la corresponent documentació acreditativa, el carnet de voluntària i el certificat de desplaçament marcant la casella:

casella covid-19 animals

És important seguir en tot moment les principals mesures de protecció i recomanacions quant a la contenció i prevenció del coronavirus SARS-COV-2 i, alhora, aplicar aquestes mesures bàsiques amb els nostres animals de companyia. Recordem que l'abandonament dels animals de companyia NO està justificat ni permès en cap cas, tampoc pel coronavirus.

 

Consulteu totes les notícies publicades al web de l'Ajuntament d'Abrera relacionades amb el coronavirus fent clic aquí.

 

Seguiu els canals de comunicació municipals. Us informem amb actualització constant de les diferents accions que s'estan prenent per prervenció del coronavirus SARS-CoV-2:

 

Canals Comunicació Ajuntament d'Abrera faldó notícies.jpg


 • Logo Facebook
 • Logo Twitter
 • Icona enviar

INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00