Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera

NOTÍCIES

  • Animals domèstics

MEDI AMBIENT

24/3/2020

A continuació us responem les principals preguntes que es poden plantejar totes les persones que tenen un animal de companyia a casa en relació amb el coronavirus SARS-COV-2

 

  • Els animals poden estar afectats pel coronavirus SARS-COV-2?

Amb les dades científiques de què es disposa actualment, no hi ha cap evidència que els animals domèstics puguin desenvolupar la malaltia ni tan sols que es puguin infectar. Els gossos i els gats poden patir malalties produïdes per altres tipus de coronavirus, però aquests no afecten l’ésser humà.

 

  • Poden transmetre la malaltia?

No està demostrat que els animals puguin  transmetre la malaltia a persones ni a altres animals.  En tot cas, sí que poden funcionar com a portadors passius de partícules virals (per exemple a la pell o al nas) si han estat en contacte amb persones que pateixin el covid-19, i per això és important mantenir unes mesures d’higiene bàsiques: rentar-se les mans amb aigua i sabó després de tocar un animal, evitar tocar-se la boca, els ulls i les mans si estem jugant amb ell, cobrir-se en tossir o estossegar, etc.

 

  • Si una persona està infectada amb la Covid-19, l’animal es pot quedar a casa?

La millor opció és deixar l’animal temporalment a càrrec d’algú de confiança. En aquest cas, la nova persona cuidadora ha d’assegurar-se d’utilitzar utensilis nous (plat d’aigua i menjar, joguines), per prevenir possibles contagis.

 

Si s’ha de quedar a casa, pot fer-ho però amb algunes mesures: mantenir la distància amb l’animal i utilitzar mascareta quan s’hi acosti, buscar una altra persona per passejar-lo i per dur-lo al veterinari en cas que sigui necessari (i sempre avisant prèviament al veterinari que aquell animal ha estat exposat). Està totalment contraindicat posar-li mascareta a l’animal.

 

  • Puc sortir a passejar el gos durant l’estat d’alarma?

Sí. Entre les accions permeses durant l’estat d’alarma, queda inclòs passejar els gossos únicament per cobrir les seves necessitats fisiològiques, sempre a prop de casa. S’ha de fer de manera individual, i sempre evitant el contacte amb altres animals i persones. Recordem que hem de portar una ampolla d’aigua amb detergent per netejar l’orina, i bosses pels excrements.

 

És important, en arribar a casa, netejar amb gel desinfectant els coixinets i la cua del gos, per prevenció.

 

  • Si sóc voluntari / voluntària d’una colònia de gats, puc anar a alimentar-los?

Sí, intentant prioritzar horaris de poca afluència, i espaiant al màxim els dies. Per prevenir un impacte negatiu a la salut pública, quan l’alimentació de la colònia es vagi realitzant amb caràcter voluntari per aquelles persones i entitats degudament acreditades per l’Ajuntament, podran continuar realitzant-ho en aplicació al disposat a l’article 7 del Real Decreto 463/2020, de 14 de marzo, por el que se declara el estado de alarma para la gestión de la situación de crisis sanitaria ocasionada por el covid-19.

 

A la Instrucció del 19 de març de 2020, del Ministerio de Sanidad, per la que s’estableixen criteris interpretatius per a l’atenció d’animals domèstics a la gestió de la situació de la crisi sanitària ocasionada pel  covid-19, entenent que en aquest cas el caràcter voluntari de la prestació resulta anàleg al caràcter laboral, professional o empresarial. Aquests desplaçaments s’hauran de realitzar sempre individualment i portant la corresponent documentació acreditativa, el carnet de voluntària i el certificat de desplaçament marcant la casella:

casella covid-19 animals

 

És important seguir en tot moment les principals mesures de protecció i recomanacions quant a la contenció i prevenció del coronavirus SARS-COV-2 i, alhora, aplicar aquestes mesures bàsiques amb els nostres animals de companyia. Recordem que l'abandonament dels animals de companyia NO està justificat ni permès en cap cas, tampoc pel coronavirus.

 

Abrera, amb els animals de companyia!

 

Canals Comunicació Ajuntament d'Abrera faldó notícies.jpg


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00