Logotip Ràdio Abrera 107.9FM
Escut Ajuntament d'Abrera

NOTÍCIES

 • Torna la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera!
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera

  + 8

 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • I Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera
 • El Rebato, 1960
 • El Rebato

CULTURA

1/8/2019

A finals del mes de setembre torna la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera

El divendres 27, el dissabte 28 i el diumenge 29 de setembre torna la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera. Des de l’Ajuntament s'organitza la segona edició de la fira, amb la col·laboració de l’Associació de Gastronomia i Turisme (AGT), establiments i entitats abrerenques. 

 

Per aquest motiu un any més el consistori abrerenc cerca material gràfic, documental i oral dels anys 50, 60 i 70 del municipi i es fa una crida al veïnat per aportar fotografies, porrons, vestits o inclús anècdotes de l’època. 

 

Les fotos o el material es pot presentar a la recepció de l'Ajuntament d'Abrera (plaça de la Constitució) de dilluns a divendres de 9 h a 14 h i els dimecres a la tarda de 16.30 h a 19 h, durant el mes d'agost. A partir del mes de setembre també els dimarts a la tarda de 16.30 h a 19 h. Recordem que teniu a la vostra disposició el telèfon de l'Ajuntament: el 93 770 03 25 on haureu de preguntar pel departament de Comunicació o enviar un email a l'adreça comunicacio@ajuntamentabrera.cat.

 

Podeu veure el video promocional de la Segona Fira dels Porrons d'Abrera al canal de Youtube del Departament de Comunicació fent clic aquí.

 

Porrons... I molt més!

A la segona edició de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera es destacarà l’esperit dels restaurants d’Abrera, amb la seva gastronomia basada en productes de proximitat. Unes tradicions que van néixer quan Abrera era un poblet agrícola que, en poc temps, va créixer per esdevenir el nostre municipi tal com és en l’actualitat. A la fira trobareu propostes gastronòmiques dels menús d’aquella època, activitats per a tota la família, exposicions, esdeveniments culturals, mostres de l’activitat agrícola d’abans i d’ara i l’emblemàtic concurs de l’aixecament del porró. 

 

El divendres 27 de setembre, al carrer Rebato, es farà el concurs d’aixecar el porró, que posarà a prova als participants: intentaran recuperar les gestes dels antics concursants de la N-II. També podrem veure una exposició de fotografies antigues que porten als nostres dies l’esperit del carrer Rebato i els veïns i veïnes que van formar-ne part. I a més, podrem gaudir d’una mostra dels plats que es cuinaven als històrics hostals, un tast que amenitzarem amb música i activitats de cultura popular.

 

I el cap de setmana, el dissabte 28 i el diumenge 29 de setembre, el Parc de Can Morral serà el centre de la Fira, amb espais gastronòmics on s’oferiran els plats què proposaven els hostals i tavernes del poble. Aviat es farà públic el llistat d'expositors participants.

 

El parc també acollirà diferents activitats com tallers de cuina, activitats infantils i actuacions musicals i de cultura popular, per fer de la Fira Gastronòmica dels Porrons d’Abrera un espai de trobada del veïnat del municipi, del Baix Llobregat i Barcelona.

 

Brindar amb el Porró d’Abrera, una història amb identitat
Fa unes dècades, Abrera era coneguda pels porrons: els hostals de l’antiga Nacional-II, al seu pas pel Rebato, oferien gratuïtament vi al viatger que pogués i volgués aixecar amb una sola mà uns porrons de gran pes. Tot va començar quan en Joanet Juhera, a finals del segle XIX, va fundar un restaurant amb un porró gegant a l’entrada: qui aconseguia aixecar-lo, bevia gratis. Va tenir tant d’èxit que una altra taverneta del carrer, Cal Ginesta, el va copiar i va plantificar els dos porrons. En Juhera va pujar la seva aposta i va posar tres porrons. I Els Tres Porrons és el restaurant que es va fer famós.

Als anys 50 del segle passat, una altra família del barri, els Simó (de Cal Conradet) van obrir Els Quatre Porrons. L’activitat de les tres tavernes van fer famós aquest tram de la N-II, que molts utilitzaven per visitar Montserrat. Cap al 1970, es va construir una variant de la carretera principal (actualment A-2), que va alliberar el Rebato del trànsit de vehicles, però també va fer canviar el negoci tradicional dels hostals a peu de carretera. Amb tot, aquests restaurants van romandre actius fins entrat el segle XXI. 


INFORMA'T

ACTUALITAT > Notícies
AJUNTAMENT D’ABRERA, Pl. de la Constitució, 1 - informacio@abrera.cat - Atenció: 93 770 03 25

RÀDIO ABRERA, C. Casamada, 14 - info@radioabrera.cat - Atenció: 93 770 23 34
carregant...
Radio Abrera 107.9FM
0:00
0:00